۵ هفته پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار شد. در این مناظره ۹۰ دقیقهای رامنی موضعی تهاجمی داشت و به نظر برخی ناظران توانست توجه بیشتری را به خود جلب کند.
به گزارش رادیو آلمان، میت رامنی، رقیب جمهوریخواه باراک اوباما در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا توانست در نخستین مناظره تلویزیونی چهرهی بهتری از خود به نمایش بگذارد.
نخستین مناظره تلویزیونی میان نامزدان انتخابات ریاست جمهوری پیرامون مسائل اقتصادی و مالی در آمریکا صورت گرفت. میت رامنی در این رویارویی مستقیم توانست با موضعی تهاجمی رئیسجمهوری آمریکا را به واکنش بکشاند. رامنی دولت اوباما را مسئول بیکاری و وضعیت وخیم اقتصادی کنونی در آمریکا دانست.
ضرورت جهتگیری جدید در اقتصاد
رامنی گفت: «من نگرانی سمت و سویی هستم که آمریکا در چهار سال گذشته اتخاذ کرده است.» رامنی تصریح کرد که آمریکا نیازمند جهتگیری جدیدی در عرصه اقتصادی است.
اوباما در پاسخ گفت که دولت وی آمریکا را از بحران مالی شدید بیرون آورده است. اوباما تاکید کرد که در زمان قدرتگیری وی آمریکا در ورطه شدیدترین رکود اقتصادی به سر میبرده است. ناظران سیاسی واکنش باراک اوباما در این نخستین دوئل را بسیار تدافعی ارزیابی کردند.
اوباما، جورج دبلیو بوش، رئیسجمهور پیشین آمریکا را متهم کرد که با شروع دو جنگ در افغانستان و عراق و کاهش مالیاتها حدود ۵۰۰ میلیارد دلار کسری بودجه برای دولت وی به ارث نهاده است. اوباما سیاستهای اقتصادی رامنی را برای اقشار متوسط جامعه زیانبار دانست و آن را در راستای حمایت از ثروتمندان خواند.
در یک نظرسنجی سریع که پس از مناظره از سوی شبکه خبری "سیانان" صورت گرفت، ۶۷ درصد پاسخدهندگان بر این باور بودند که میت رامنی در این مناظره حضوری بهتری از اوباما داشته است. تنها ۲۵ درصد پاسخدهندگان اوباما را پیشتاز نخستین مناظره تلویزیونی ارزیابی کردند.
مناظره بدون موضوعی برجسته
اما تحلیلگران سیاسی بعید میدانند که این موفقیت نسبی توانسته باشد در محبوبیت رامنی در مجموع تغییری بوجود آورد. آخرین نظرسنجیها نشان میدهند که باراک اوباما هنوز در ایالتهایی که میان جمهوریخواهان و دمکراتها نوسان میکنند، از رقیب جمهوریخواه خود پیشی دارد.
اغلب ناظران بر این باورند که نخستین مناظره تلویزیونی نکتهی خاص و برجستهای در بر نداشته است و هر دو رقیب با توضیحات طولانی و ارائه جزییات و آمار گیجکننده سبب ملالت رایدهندگان شدهاند.
رامنی اوباما را متهم کرد که در طی چهار سال زمامداریاش بدهیهای دولتی را دو برابر کرده است. رامنی گفت: «رئیسجمهوری وعده داده بود که بدهیها را نصف خواهد کرد، اما کسری بودجه دو برابر شده است.»
اوباما نیز گفت رامنی با برنامه اقتصادیاش درصدد است که سالانه ۲۵۰ هزار دلار از مالیاتهای هر آمریکایی ثروتمند بکاهد و در مقابل به مالیات هر فرد از اقشار متوسط چندین هزار دلار بیافزاید. رامنی در توضیحات خود میکوشید به نمونههایی موفق از اقتصاد استناد کند.
اصلاح نظام درمانی
اصلاح نظام درمانی در آمریکا نیز یکی از موضوعات مورد بحث بود. رامنی ضمن انتقاد از برنامه اوباما مدعی شد که اصلاحات در نظام درمانی آمریکا بسیار گران بوده و تا کنون سبب حذف بسیاری از فرصتهای شغلی شده است.
اوباما نیز ضمن دفاع از برنامههای دولت گفت که رامنی خواهان آنست که میلیونها نفر از شهروندان آمریکایی بیمه درمانی خود را از دست بدهند. رئیسجمهور آمریکا تاکید کرد که این اصلاحات، حق داشتن بیمه درمانی برای هر شهروند آمریکایی را تضمین میکند.
آنچه در این مناظره آشکارا مشاهد میشد، استدلالهای دائمی اوباما در دفاع از کارنامه دولت خود بود. اوباما در این مناظره گفت که دولتش موفق به ایجاد ۵ میلیون فرصت کاری در بخش خصوصی شده است.
به گفته رئیسجمهور آمریکا صنعت خودروسازی این کشور نیز موفق شده است بحران را پشتسر بگذارد. اما اوباما با توجه به مشکلات واقعی در آمریکا گفت: «ما هنوز راهی طولانی پیش روی داریم.»
بهرغم اهمیت مناظرههای تلویزیونی و سنت دیرینهی آن در آمریکا، اغلب تحلیلگران سیاسی تاثیر این گونه رویاروییهای مستقیم را محدود ارزیابی میکنند. در روز ۱۶ اکتبر دومین مناظره تلویزیونی میان اوباما و رامنی در ایالت نیویورک برگزار خواهد شد.