رادیو آلمان: منابع خبری از کاهش قابل توجه واردات نفت خام ایران توسط کشورهای چین، هند و ترکیه در ماه میلادی گذشته خبر میدهند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، چین واردات نفت خود از ایران را در ماه ژوئیه نسبت به ماه پیش از آن در حدود ۳۰ درصد کاهش داده است تا از تحریمهای اقتصادی وضع شده توسط ایالات متحده آمریکا در امان بماند.
به گزارش گمرک چین، این کشور در ماه میلادی گذشته یک میلیون و ۹۳۰ هزار بشکه نفت خام از ایران وارد کرده است. این میزان معادل واردات روزنامه ۴۵۴ هزار ۵۰۰ بشکه نفت خام است که در مقایسه با واردات ۶۳۳هزار و ۶۱۸ بشکهای ماه ژوئن کاهش ۲۸ درصدی را نشان میدهد.
بر اساس تحریمهای آمریکا، بانکها یا موسسات مالیای که با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مبادلات پولی داشته باشند، امکان فعالیت در بازار بزرگ ایالات متحده را از دست خواهند داد.
این تحریمها همچنین شامل معاملات نفتی با ایران و برخورد با شرکتهایی است که به نفتکشهای حامل نفت ایران خدمات بیمهای میدهند.
در ماههای گذشته چین برای محروم نشدن از بازارهای ایالات متحده آمریکا و همراهی با تحریمهای وضعشده و همچنین تامین منابع انرژی مورد نیاز خود، در پی یافتن منابع جایگزین نفت خام بود. این کشور در سال ۲۰۱۲ واردات نفت از عربستان سعودی، عراق، آنگولا و ونزوئلا را افزایش قابل توجهی داده است.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری رویترز روز ۲۱ ژوئیه (اول تیر) منتشر کرد، چین خرید نفت خام ایران را در پنج ماه نخست سال جاری میلادی در مقایسه با سال گذشته، در حدود ۲۵ درصد کاهش داده است. گزارش تازه تصریح میکند که این میزان کاهش در ماه ژوئیه نسبت به سال گذشته به ۳۰ درصد رسیده است.
میانگین واردات نفت خام از ایران توسط شرکتهای چینی، در هفت ماههی اول سال ۲۰۱۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲ درصد کاهش داشته است.
هند و ترکیه و کاهش واردات نفت خام ایران
خبرگزاری رویترز در گزارشهای جداگانهای از کاهش واردات نفت خام ایران توسط هند و ترکیه خبر داد.
بر اساس آمار واردات نفت خام هند در ماه ژوئیه، واردات این کشور از ایران نسبت به ماه میلادی پیش از آن ۴۰ درصد کاهش یافته است. بخشی از این کاهش به علت مشکلات بیمه نفتکشهایی است که نفت خام وارداتی از ایران را حمل میکنند.
شرکتهای هندی که بزرگترین مشتری ایران پس از چین محسوب میشوند در تلاشبرای حل مشکل بیمهی محمولههای نفتی با مبدا ایران هستند.
بر اساس گزارش رویترز که روز سهشنبه ۲۱ آگوست (۳۱مرداد) منتشر شد، واردات روزانه نفت خام هند از ایران در ماهه ژوئیه امسال به روزانه ۲۰۱ هزار و ۸۶۰ بشکه رسید. هند ماه ژوئن سال جاری ۳۴۶هزار و ۶۰۰ بشکه و در ماه ژوئیه سال گذشته ۳۳۸هزار و ۹۰۰ بشکه نفت از ایران وارد کرده بود.
در همین حال ترکیه نیز که در سال ۲۰۱۱ میلادی به طور متوسط روزانه ۱۸۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد میکرد، در ماه ژوئن سال جاری واردات نفت خود از ایران را به ۱۱۰هزار بشکه در روز کاهش داده است.
این کاهش واردات از ایران با افزایش خرید نفت از عراق و روسیه همراه شده است. ترکیه میزان واردات نفت خام از ایران را در ماه ژوئیه به ۷۰هزار بشکه در روز رساند که کاهش ۶۰ درصدی را نسبت به متوسط سال گذشته میلادی نشان میدهد.
منابع خبری فعال در بازار جهانی نفت میگویند، ایران در تلاش است با ارائه "تخفیفهای قابل توجه" خریداران نفت خام را به معامله با این کشور ترغیب کند. امری که بهرغم تحریمهای سختگیرانهی ایالات متحده آمریکا و عواقب سخت تخطی از این تحریمها بسیار وسوسهانگیز است.