جوان آنلاین: بازار ارسال دعوت نامه بین ایران و عربستان داغ شده است.همین چند روز پیش بود که رسانههای رسمی عربستان سعودی اعلام کردند ، سفیر این کشور در تهران، دعوتنامهای را که از سوی ملک عبدالله، پادشاه این کشور برای محمود احمدینژاد فرستاده شده بود، به اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر رئیس جمهور تحویل داده است.
خبری که با توجه به روابط اخیر ایران و عربستان و تنش های پیش آمده بین این دوکشور بر سر مساله بحرین، خلیج فارس ،جزایر سه گانه و حتی سوریه بسیار عجیب به نظر می رسد.
محتوای نامه فرستاده شده، دعوت از رئیس جمهوری کشورمان برای شرکت در اجلاس اضطراری سران کشورهای عضو اجلاس همکاری اسلامی است که قرار است روزهای چهاردهم و پانزدهم اوت در شهر مکه برگزار شود.
این درحالی است که از یک سو، محتوای این اجلاس اضطراری و اصولاً دلیل برگزاری چنین اجلاسی دقیقا مشخص نیست و از سوی دیگر، زمان برگزاری آن (در آستانه اجلاس عدم تعهد در ایران) بسیار شکبرانگیز است.
در رابطه با محتوا، دولت سعودی تنها به بیاناتی کلی بسنده و اعلام کرده که هدف و دستور کار اصلی این اجلاس، «تقویت وحدت و یکپارچگی امت اسلامی» است؛ اما افزون بر این، اعلام شده که بحران سوریه و نیز کشتار مسلمانان در میانمار در بالاترین دستور کار این اجلاس است.
این در حالی است که اوایل مرداد ماه نیز دعوتنامه رئیس جمهور از شاه عربستان برای حضور در اجلاس سران عدم تعهد (نم) تحویل داده شده بود.
البته دعوتنامه شاه عربستان قرار بود توسط معاون وزیر خارجه ایران به وزیر خارجه عربستان تحویل داده شود که بعد از اجرای حکم اعدام برخی اتباع ایرانی در عربستان سفر امیر عبد اللهیان به جده لغو و دعوتنامه از طریق کانال دیپلماتیک ارسال شد و برای همین ارسال مستقیم عوتنامه از سوی پادشاه عربستان برای محمود احمدی نژاد به نظر می رسد که اهداف خاصی را به دنبال دارد.
در هر حال، محمد شیخان سرپرست معاونت ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئيسجمهوری و محمد جواد رسولی محلاتی، سفیر جمهوری اسلامی ایران اين دعوت را تاييد كردهاند ولی آنها هم گفتهاند حضور رئیسجمهور در این اجلاس قطعی نشده است.
در تحلیل این امر، میتوان گفت، شاید مهمترین هدف سعودیها، کم اهمیت جلوه دادن اجلاس عدم تعهد از طریق برگزاری اجلاسی بدیل برای آن است.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه بنا به اعلام دولت عربستان، یکی از دستور کارهای این نشست را موضوع سوریه تشکیل میدهد و با توجه به اختلاف شدید مواضع ایران و عربستان در این موضوع، یکی دیگر از اهداف سعودیها میتواند اعمال فشار بر ایران در این زمینه و یا دستکم بیرون کردن این موضوع از دستور کار اجلاس تهران باشد تا به این ترتیب، ابتکار عمل در مسأله سوریه از دست ایران خارج شود.
در هر حال نظرات سیاسیون در این خصوص متفاوت است. مصطفی افضليفر عضو هیات رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي درباره هدف عربستان از انجام اين دعوت گفت: در اين مواقع نبايد تنها به ظاهر قضايا نگاه كرد بلكه بايد با هوشياري مسئله را مورد توجه قرار داد.
وي در اين باره افزود: در ظاهر جريان اين دعوت شايد در پاسخ به دعوت ايران از پادشاه اين كشور براي شركت در اجلاس غيرمتعهدها باشد يا خواستهاند مراتب ديپلماتيك را رعايت كرده و ايران را به عنوان يكي از كشورهاي منطقه دعوت كرده باشند.
افضلي فر در ادامه خاطر نشان كرد: نكتهاي كه بايد در وراي اين دعوت مورد توجه قرار داد مسئله مناقشات عربستان و ايران درباره مسئله بحرين و سوريه است.
وي با اشاره به اينكه بايد درباره انجام اين سفر بررسيهاي لازم صورت بگيرد افزود: رئيسجمهور بايد بر اساس اصول انقلاب و كشور اجازه ندهد كساني كه از ابتدا تا انتها به عنوان عوامل ريزودرشت آمريكا از انجام هيچ اقدامي كوتاهي نكردهاند از غفلت ما سوء استفاده كنند بايد هميشه براي ما اصل منافع كشور و انقلاب و حمايت از موج بيداري اسلامي مورد توجه قرار بگيرد.
حداد عادل نماینده تهران نیز در پاسخ به سوالی در باره بیداری اسلامی در عربستان د رجمع خبرنگاران، گفت: موجی که در جهان اسلام آغاز شده قطعا به عربستان هم رسیده و مردم در عربستان هم شاهد ظلمهای بحرین و هم اوضاع خود عربستان هستند.مسئله اصلی این است که مردم به درجهای از بلوغ رسیدهاند که دیگر رژیمهای حاکم بر آنها را تحمل نمیکنند چراکه این رژیم ها همراه با آمریکا از اسرائیل پشتیبانی میکنند و حقوق ملت فلسطین را زیر پا میگذارند.
وی در مورد حضور رئیس جمهور کشورمان در اجلاس سران کشورهای اسلامی که قرار است در مکه برگزار شود، اظهار داشت: مسلما مسائل سوریه، بحرین و فلسطین باید جزو مسائلی باشد که در این اجلاس مورد بررسی قرار میگیرد؛ همچنین باید در این اجلاس به مسئله میانمار هم توجه شود. اینکه چه اندازه دستورکار این کنفرانس تحت تاثیر مقامات سعودی باشد، موضوعی است که باید بعدا در موردآن اظهارنظر کنیم.ایران همیشه موضع روشنی دارد و قطعا در این کنفرانس هم موضع ما روشن است.
اما موافقان می گویند حضور ایران می تواند، باعث حضورسران سعودی ها دراجلاس عدم تعهد شود و از تحريم نشست تهران يا حداقل كاستن از سطح هيات سعودی جلوگیری کند.امری که شاید در نزدیک کردن دیدگاه های طرفین و بهبود روابط راهگشا باشد هر چند که جربه سفرهاي قبلي وزيرخارجه در مقاطعي چون درگذشت وليعهد عربستان نشان داد كه رياض در مقطع كنوني تمايلي به بهبود روابط و كاستن از رويكردهاي خصمانه خود عليه ايران ندارد.
در هر حال، دولتی ها علام کرده اند که با وجود مخالفین، رئیس جمهور در این اجلاس شرکت خواهد کرد.
محمدرضا فرقانی مدیرکل بین الملل دفتر رئیس جمهور با اعلام این خبر گفته است: در پی دعوت پادشاه عربستان از رئیس جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس کشورهای اسلامی که قرار است در مکه برگزار شود رئیس جمهور اسلامی ایران در اجلاس شرکت خواهد کرد.
وی افزود: این اجلاس به مدت دو روز در تاریخ ۲۴ و ۲۵ مرداد مطابق با ۲۶ و ۲۷ ماه مبارک رمضان برگزار خواهد شد.
احمدی نژاد در راس هیئتی در این اجلاس شرکت خواهد کرد و در حاشیه آن با برخی مقامات و سران شرکت کننده دیدار خواهد داشت.