اين روزها عده اي ناشناس گربههاي چاق پارک قيطريه را با استفاده از کيسه گوني و وانت بار دزديده و به نقطه اي نامعلوم منتقل ميکنند. اين گربهها ممکن است براي استفاده در محصولات غذايي صید شده باشند.
****
بهارنیوز: چندي است که ساکنان مجاور پارک قيطريه تهران از گم شدن گربههاي اين محله ابراز نارضايتي ميکنند. اوايل تيرماه بود که يکي از شهروندان اين ناحيه در تماس با خبرگزاري از عملکرد شهرداري درباره برخورد با گربههاي پارک قيطريه ابراز نارضايتي کرد. اين شهروند گزارش داد که گربههاي اين منطقه به دليلي نامعلوم مرده و غيب ميشوند.
اين شهروند احتمال ميداد، مفقود شدن گربهها ناشي از اجراي طرح طعمه گذاري شهرداري براي کنترل جمعيت گربهها باشد اما پس از گذشت چند هفته، نازنين ذاکري يکي ديگر از ساکنين اين محله اطلاع داد که عده اي مرد ناشناس قوي هيکل، طي چند شب متوالي به پارک قيطريه مراجعه کرده و به دنبال چاق ترين گربههاي ساکن اين منطقه ميگردند.
تبريزي ميگويد: در نخستين برخورد با اين افراد، دليل جمع آوري گربه ها، اجراي طرح انگل زدايي به وسيله شهرداري اعلام شد. براي اطلاع از درستي اين ادعا، با انجمن حمايت از حيوانات تماس گرفتم اما متوليان انجمن ضمن ابراز بي اطلاعي از اجراي چنين طرحي از من خواستند تا کارت شناسايي از اين افراد ناشناس دريافت کنم. وي ادامه ميدهد: قرار بود پس از دريافت کارت شناسايي آن را نزد خود نگه داشته و به انجمن حمايت از حيوانات تحويل دهم تا اين افراد براي ارايه پاسخ پاره اي پرسش ها، مجبور به مراجعه به اين انجمن باشند. اين شهروند اضافه ميکند: شب سه شنبه ۱۰مرداد ماه که براي چندمين بار با اين افراد مواجه شدم از آنها کارت شناسايي خواستم اما علاوه بر اينکه علايم اضطراب در چهره آنها به وضوح نمايان بود، با آجر به سوي من حمله برده و اعلام کردند که دليلي براي ارايه کارت شناسايي وجود ندارد.
وي اذعان ميدارد: افراد ناشناس پس از حمله به من با کيسه اي پر از گربه بوسيله يک وانت سرپوشيده از محل متواري شدند و متاسفانه نتوانستم شماره پلاک ماشين آنها را يادداشت کنم.ذاکري با اشاره به تماسهاي مکرر با محيط زيست و شهرداري ميگويد: سازمان حفاظت محيط زيست اعلام کرده که اين کار غير قانوني است و دستور جمع آوري گربهها توسط اين سازمان صادر نشده است.وي همچنين ازتماس با پليس ۱۱۰ و شهرداري نيز خبر ميدهد.
به دنبال اظهارات اين شهروند با مهندس مجتبي يزداني شهردار منطقه يک تماس گرفتيم که درباره صحت و سقم اظهارات اين افراد ناشناس، اطلاعات دقيقي کسب کنيم. يزداني پس از طرح اين پرسش که آيا شهرداري براي کنترل جمعيت و يا انگل زدايي از گربههاي شهر تهران، برنامه خاصي دارد به بهانه عدم هماهنگي با روابط عمومي اين منطقه، تماس تلفني را بدون پاسخ خاتمه ميدهد.
اگرچه حمله به شهرونداني که از اين افراد ناشناس کارت شناسايي درخواست کرده بودند، نشان ميدهد که جمع آوري گربهها در اين منطقه در چارچوب قانون انجام نمي شود، اما نظر دکتر پيام محبي، رييس بيمارستان دامپزشکي را در اين زمينه جويا شديم. محبي در پاسخ به احتمالات مطرح شده از سوي شهروندان منطقه يک که مدعي بودند اين گربهها ممکن است براي استفاده در محصولات غذايي صيد شده باشند، ميگويد: تشخيص اينکه يک گوشت چرخ کرده متعلق به کدام حيوان است، کار بسيار سختي است.
وي ادامه ميدهد: هر ماده پروتئيني را ميتوان چرخ کرده و به اسم گوشت گاو يا گوسفند به شهروندان ارايه کرد، مثل اينکه سالها سنگدان مرغ را در قالب گوشتهاي چرخ کرده ارزان قيمت به مردم ميفروختند.
رييس بيمارستان دامپزشکي تاکيد ميکند: تشخيص اينکه گوشت قرمز به کار رفته در مواد غذايي به چه حيواني تعلق دارد، نياز به تخصص خاص خود را داشته و مسئولان وزارت بهداشت نيز نمي توانند در اين باره اظهار نظر کنند. فقط دامپزشکان هستند که ميتوانند تشخيص دهند گوشت قرمز موجود در غذا متعلق به چه حيواني است البته مشروط بر اينکه اين گوشت استخوان به همراه داشته باشد. محبي تصريح ميکند: اين نقش و اهميت دامپزشکي را در کنترل سلامت محصولات خام دامي نشان ميدهد که متاسفانه تا کنون مغفول مانده است. وي با اشاره به کمبود شديد نيروي انساني در سازمان دامپزشکي بيان ميدارد: متاسفانه به دليل دعواي هميشگي بين وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکي بر سر نظارت به سلامت و کيفيت محصولات خام دامي، بهداشت جامعه در معرض آسيب قرار گرفته است.
رييس بيمارستان دامپزشکي ادامه ميدهد: وزارت بهداشت قصد ندارد از تخصص دامپزشکان براي کنترل رستورانها استفاده کند، در حالي که اين مسئله بايد جزء وظايف دامپزشکي باشد.
وي خاطر نشان ميسازد: اجراي طرحهاي کوچک سازي دولت همواره بيشترين تاثير را بر سازمان هايي نظير دامپزشکي داشته در حالي که سازمان هايي از اين دست نبايد کوچک شوند و وظايف نظارتي آنها را نمي توان به ديگران سپرد.
محبي تاکيد ميکند: واکسيناسيون از جمله وظايف بخش دولتي است و اگر اين وظيفه به بخش خصوصي سپرده شود به سلامت جامعه آسيب وارد خواهد شد، زيرا ممکن است بخش خصوصي صرفا به منافع خود توجه داشته باشد.
وي ادامه ميدهد: در کار نظارت بهداشتي نبايد انتفاع وجود داشته باشد زيرا اگر اين مسئله وارد مسايل نظارتي شود، حتما فساد ايجاد خواهد شد.
رييس بيمارستان دامپزشکي در پاسخ به اينکه چه کساني و با چه اهدافي گربههاي پارک قيطريه را جمع آوري ميکنند، ميگويد: به عنوان يک دامپزشک نمي دانم چرا بايد گربههاي پارک قيطريه جمع شود اما يکي از چيزهايي که به ذهن ميرسد اين است که ممکن است اين گربهها وارد غذاي مردم شود. ممکن است عده اي براي صادرات، خريد و فروش و يا نگهداري در انبارها با هدف کنترل جمعيت موشهاي آن اقدام به جمع آوري گربه از خيابان کنند. محبي تاکيد ميکند: بايد براي بررسي دلايل چنين رفتارهايي يک شورا متشکل از بخش خصوصي، دولتي و ارگانهاي مرتبط تشکيل شود.
به طور قطع اقدام اين افراد ناشناس در جمع آوري گربهها با اهداف کنترلهاي بهداشتي نيست چرا که پاسخ دکتر داريوش جهان پيما، معاون فني اداره کل دامپزشکي استان تهران به اين سئوال که آيا شهرداري طرح خاصي براي انگل زدايي از گربههاي تهران دارد، منفي است. وي ميگويد: اگر شهرداري چنين برنامه اي داشت به طور حتم به سازمان دامپزشکي اطلاع داده و جلسه مشترک برگزار ميکرد. جهان پيما در پاسخ به اين سئوال که چرا گربههاي پارک قيطريه جمع آوري ميشوند و آيا احتمال استفاده از آنها در مواد غذايي وجود دارد يا خير، بيان ميدارد: نمي دانم اين گربهها به چه منظوري جمع آوري ميشوند اما استانداري تهران بر فعاليت رستوران هايي که غذاهاي هندي يا فرانسوي توليد ميکنند در راستاي جلوگيري از ارايه غذاي غير حلال، نظارت دقيق و کامل دارد.
از آنجا که سازمان دامپزشکي به عنوان تنها نهاد متولي در امر مبارزه با بيماريهاي حيوانات از اجراي طرحي درباره انگل زدايي گربههاي تهران اطلاع ندارد، به طور حتم اين گزينه مطرود است. جمع آوري گربههاي چاق پارک قيطريه با هدف نگهداري به عنوان حيوان خانگي نيز چندان معقول به نظر نمي رسد. چرا که نژاد اغلب گربههاي بدون صاحب چندان وضعيت مشخصي ندارد پس به راحتي نمي توان براي آنها به عنوان يک حيوان خانگي شناسنامه بهداشتي تهيه و آنها را به خارج صادر کرد. قيمت گوشت گربه در کشورهايي نظير چين که اين ماده پروتئيني را در سبد غذايي خود دارند تقريبا با گوشت بره برابر است. اين ماده غذايي براي مردم چين يک کالاي لوکس به حساب ميآيد اما به راحتي نمي توان گوشت گربههاي ولگرد تهران را به اين کشور صادر کرد. پس تنها گزينه باقيمانده استفاده از گوشت اين حيوان در يکي از رستورانهاي اقصي نقاط ايران است که بايد با تشديد نظارتها و کنترلهاي بهداشتي، جلوي اين سوداگري گرفته شود.