از گذشتههاي دور تاکنون کشت سيب زميني يکي از کشتهاي اصلي استان اصفهان و به نوعي مهمترين محصول كشاورزي شهرستانهاي فريدن، فريدون شهر و چادگان اين استان است.
به گزارش ايسنا ، هر سال در مناطق مختلف کشور با توجه به اقليم اين مناطق، کشت محصولات مختلف انجام ميشود که اين كشتها با تضمين خريد محصولات از کشاورزان همراه است، اما بزرگترين مشکلي که در اين ميان وجود دارد، وجود نداشتن الگوي کشت، تناوب زراعي، بذر سالم و همچنين تضمين خريدي مجهول است که در هر سال سبب کشت مازاد بر مصرف و وارد آمدن خسارت به کشاورزان ميشود.
پيش از اين حسن محمدي، رييس اتحاديه سيبزمينيکاران به خبرنگار ايسنا اعلام کرده بود که سال گذشته کاشت بالاجبار سيب زميني در استانهاي کشور سبب شد تا حدود 52 هزار تن در استان گرگان، 15 هزار تن در همدان، 20 هزار تن در کردستان، 7000 تن در فارس و 6000 تن سيب زميني به صورت مازاد بر مصرف سهم استان اصفهان توليد شود که راهي غير از دور ريختن اين ميزان توليد مازاد در کنار رودخانهها و جادهها وجود ندارد.
مدير جهاد کشاورزي فريدونشهر گفت: در تيرماه سال جاري در حدود 2000 هکتار از زمينهاي کشاورزي فريدونشهر به کاشت سيب زميني اختصاص يافت.
محمد رحيمي افزود: کشاورزان منطقه فريدونشهر عموما سيب زميني کار هستند ولي به دليل بالا بودن هزينههاي آبياري و کود شيميايي، محصول آنها با قيمت کمتر از هزينه توليد به فروش ميرسد.
وي اظهار کرد: در سال جاري پيشبيني ميشود که در حدود 42 هزار تن سيب زميني از زمينهاي کشت شده اين محصول برداشت شود.
مدير جهاد کشاورزي فريدونشهر بيان کرد: 150 هکتار از اراضي کشاورزي اين شهرستان به کشت ذرت علوفهاي اختصاص يافته که تامين علوفه و تغيير الگوي کشت از اهداف اين طرح است. پيشبيني ميشود در سال جاري 8000 تن ذرت علوفهاي کشت شده برداشت شود.
محمد نصراصفهاني، قائم مقام سازمان جهاد سازمان جهاد کشاورزي استان اصفهان نيز در اين خصوص گفت: بر اساس استاندارد، محصولات کشاورزي از پنج تا 30 درصد ضايعات و دورريز دارد که با توجه به برداشت 500 هزارتن محصول سيبزميني از مزارع استان و استاندارد دور ريز، 10 تا 20درصد اين محصول معادل رقم 6000 تن ضايعات، امري طبيعي است.
وي افزود: تعدادي از کشاورزان به دليل نبود بازار و قيمت مناسب براي محصولات خود اقدام به تحويل آن به سردخانهها کردهاند که آنرا در نزديک عيد نوروز به رقم گرانتري بفروشند، اما نگهداري سيب زميني در سردخانهها نيز بر ميزان ضايعات ميافزايد.
وي با بيان اينکه دورريز سيبزميني عمدتا در شهرهاي فريدن، فريدون شهر و چادگان رخ داده است، اضافه کرد: زيرساخت برداشت محصول و انبارداري به خصوص در زمينه ميوهجات بايد اصلاح شود، چرا که از زمان برداشت ميوه و انتقال آن به سردخانه مقدار قابل توجهي از آن دچار ضربه و آسيب شده که نتيجه آن افزايش تلفات محصولات است.
همچنين سکينه عمراني، نماينده مردم سميرم در مجلس شوراي اسلامي در خصوص دور ريخته شدن 100 هزار تن سيب زميني مازاد بر نياز کشور که توسط کشاورزان بالاجبار کشت شده بود، گفت: دليل دور ريخته شدن اين مقدار محصول کشاورزي، نبود برنامه واحدي در سطح کشور است.
وي افزود: در بدو ورود خود به کميسيون کشاورزي مجلس، پيشنهادي مبني بر مديريتي واحد در سطح کشور براي برنامهريزي دقيق و آيندهنگري کشت محصولات کشاورزي مطرح کردم که تاکنون به نتيجهاي نرسيده است.
عضو کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در موضوع کشت محصولات، اکنون به صورت منطقهاي عمل ميشود که بايد اين نوع مديريت به مديريتي جامع در سطح کشور تبديل شود.
وي ادامه داد: بايد بر مبناي توانايي صادرات، به توليد محصول بپردازيم که اين امر اکنون به هيچ عنوان در نظر گرفته نميشود.
عمراني با اشاره به دور ريخته شدن 100هزار تن سيب زميني در کشور، خاطر نشان کرد: اين موضوع به صورت کلي در کميسيون کشاورزي مجلس مطرح شده و تاکنون موضوع به صورت موردي بر روي محصولات کشاورزي مازاد در کميسيون مربوطه در مجلس بررسي نشده است.
وي در ارتباط با جبران خسارت کشاورزان، تاکيد کرد: بايد جبران خسارت کشاورزان را هيئت دولت بهعهده گرفته و تصميمات لازم را در اين زمينه اتخاذ کند.
به گزارش ايسنا، با توجه به خشکسالي و لزوم تغيير الگوي کشت، دور ريخته شدن 6000 تن سيب زميني در استان و در کنار رودخانه، گوياي نبود برنامهريزي، آينده نگري و مديريتي واحد در اين زمينه است که در نتيجه اين امر مشکلات کشاورزان و وضعيت محيط زيست را بيشتر ميکند.