رييس كل بانك مركزي با اشاره به اينكه حجم ارز مسافرتي مورد نياز كشور در سال حدود 5/6 تا هفت ميليارد دلار است، گفت: با اختصاص ارز مسافرتي تنها به عتبات عاليات، پنج ميليارد دلار در مصارف ارزي صرفهجويي ميشود.
محمود بهمني افزود: حجم ارز مسافرتي مورد نياز كشور در سال حدود 5/6 تا هفت ميليارد دلار است كه از اين ميزان بالغ بر 70 درصد به مسافران غير از عتبات عاليات و حج اختصاص پيدا ميكرد كه با حذف اين دسته از مسافران از دايره دريافتكنندگان ارز دولتي، مصرف ارز مسافرتي به حدود يك ميليارد و 500 هزار تا دو ميليارد و صد هزار دلار كاهش خواهد يافت.
اختصاص مازاد ارز مسافرتي به توليد و صادرات
بهمني ادامه داد: طبيعي است كه با حذف اين ميزان عرضه ارز مسافرتي از كل ارز اختصاصيافته دولتي، بر ميزان ارزي كه به واردات مواد اوليه، كالاهاي ضروري و كالاهاي واسطهيي مورد نياز توليد اختصاص مييابد،افزوده خواهد شد. بنابراين ضوابط جديد توزيع ارز را بايد در راستاي مديريت بانك مركزي بر بازار ارزيابي كرد، نه اعمال محدوديتهاي بيهدف.
وي در ادامه با اشاره به تاثيرات احتمالي اين قبيل تصميمات بر بازار گفت: نميتوان منكر اينگونه تاثيرات شد اما اطمينان دارم كه نوسانات ناشي از تغييرات شيوه تخصيص ارز، مقطعي و عمدتا رواني است و به همين خاطر نيز گذرا و ناپايدار خواهد بود.
تهاتر كالايي در موارد خاص براي مديريت بازار ارز
رييسكل بانك مركزي افزود: براي مديريت هرچه بهتر بازار ارز و تامين نيازهاي كشور از روشهاي مختلفي استفاده ميكنيم كه تهاتر كالايي يكي از اين روشهاست، البته نه در سطح گسترده بلكه موردي و بنا بر شرايط.
وي ادامه داد: طبيعي است در شرايط خاصي كه بنا به فرموده مقام معظم رهبري بايد در تحقق اقتصاد مقاومتي تلاش كنيم تا از اين گردنه نيز عبور كنيم، هر يك از ما وظايف خاصي بر عهده داريم؛ در اين شرايط دولت موظف است با حداكثر توان در مسير تامين نيازهاي توليدكنندگان و بهبود بسترهاي سرمايهگذاري و اشتغالآفريني حركت كند. توليدكنندگان نيز بايد با ارتقاي سطح توليد و بهرهوري، بازارهاي صادراتي كشور را گسترش دهند.
بهمني درباره وظيفه مردم نيز گفت: در شرايط فعلي مردم نيز بيش از هر زمان ديگري بايد خود را به مصرف كالاهاي توليد داخل و پرهيز از خريداري كالاهاي تجملي خارجي مقيد كنند.
وي در ادامه با تاكيد بر اين نكته كه در وضعيت فعلي بيشتر از گذشته به تمركز تصميمگيري در حوزه سياستهاي پولي و ارزي نياز داريم، گفت: تصميمات در بازار ارز بايد با اتكا به ارزيابيهاي كارشناسي و تنها در بانك مركزي اتخاذ شود، از اين رو صحبت از طرحهايي كه به دنبال چندنرخي كردن ارز در بازار هستند، بهشدت مورد انتقاد بانك مركزي است.
تمام تلاش خود را براي ارز تكنرخي ميكنيم
رييس كل بانك مركزي افزود: تمام تلاش و اقدامات ما طي ماههاي اخير براي بازگرداندن بازار به شرايط تكنرخي گذشته بوده است، حال در چنين حالتي مطرح كردن طرحهايي كه صراحتا از چندنرخي شدن ارز صحبت ميكنند يا نتيجه اجراي آنها، چندنرخي شدن ارز در بازار است، به معناي بر باد دادن همه هزينههايي است كه تاكنون براي مديريت بازار ارز پرداخت شده است.