روزنامه اعتماد: رييس اتحاديه صادركنندگان نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در پاسخ به «اعتماد»: بيتجربه نيستيم، مديران قديمي نفت جذب بخش خصوصي شدهاند
ميگويد: «نفتفروش نيستم. من فقط قير ميفروشم. مجبورم به خاطر سمتم كه رياست اتحاديه است از همهچيز اطلاع داشته باشم. اصلا سياسي نيستم. خيلي اقدامات انجام ميشود كه اصلا دخيل نيستم اما همه فكر ميكنند از سوي من است ولي بايد بگويم من تنها صادركننده قير هستم و اصلا سياسي نيستم.»
اينها بخشي از اظهارات حسين خسروجردي، رييس اتحاديه صادركنندگان نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي است كه روز گذشته در جمع خبرنگاران و در دفاع از اقدامات جديد اين اتحاديه براي ورود به بازار نفتفروشها عنوان شده است.
وي كه سعي دارد خود را تنها صادركننده بداند نه فردي سياسي اما در ورطهيي وارد شده است كه از اين پس به جاي اتحاديهيي اقتصادي كاملا در لاين سياسي گام برداشته و ميخواهد از اين پس بنا بر مصوبه مجلس وظيفه فروش 20 درصد از نفت كشور را در اختيار داشته باشد. اين اقدام اتحاديه كه در روزهاي گذشته واكنشهاي زيادي را در رسانههاي خارجي به همراه داشته، موجب شده است خسروجردي كه به تازگي به رياست اين اتحاديه برگزيده شده است، با احتياط بيشتري درباره اقدام جديد اين اتحاديه سخن بگويد و سعي كند عبارات و گفتههايش بيشتر در پردهيي از لفافه بيان شود تا همچون اعلام ورود اين اتحاديه به بازار فروش نفت خام دردسر ساز نشود.
وي با تاكيد بر اينكه سياسي نيستم و هماكنون در شرايط حساس كشور كه جنگ اقتصادي است ما بايد از كيان اقتصادي خودمان دفاع كنيم، گفت: «شكي نيست كه ما بايد بسيجي اين نظام باشيم و براي منافعمان هر كاري از دستمان بر ميآيد انجام دهيم و اين هيچ منتي سر دولت و مردم نيست. بايد گرهگشاي شرايط فعلي اقتصاد باشيم. كسي در شرايط فعلي انتظار ندارد كه ما كنار بكشيم ولو اينكه در خطر باشيم و حتي وقتي كه خود من در چالش بيفتم منافع ملي اولي بر تمام منافع شخصي است.»
خسروجردي بدون اشاره به موضعگيريهاي غربي درباره ورود اتحاديه به بحث صادرات نفت كه در روزهاي اخير روي داده است، گفت: «آيا شما حق ميدهيد من با مصاحبه اثرات مذاكرات را از بين ببرم؟ اتفاقا در حال حاضر اين شركتهاي غربي هستند كه به دنبال خريد نفت ما هستند و خودشان راهكارهاي دور زدن تحريم را به ما نشان ميدهند و حتي شركتهاي امريكايي در قالب شركتهاي اروپايي وارد مذاكره ميشوند. آنها هنوز هم با انگيزه تامين خوراك پالايشگاهايشان نفت ما را ميخرند پس با يك تير به دو نشان ميزنند؛ هم خودشان را نجات دادهاند و هم تخفيف محمولههاي ما را ميگيرند.»
وي البته در واكنش به اين سوال كه برخي كارشناسان اين مصوبه مجلس را نوعي واگذاري فروش نفت به بخش خصوصي براي نوعي بسترسازي نمايشي براي حضور بخش خصوصي تلقي ميكنند گفت: «كليات اين امر صحيح است ولي بايد درنظر داشت كه مجلس كار سياسي نكرده است تنها بستري براي فعاليت بخش خصوصي آماده شده است تا مشكل قانوني نداشته باشد.»
بخش خصوصي قدرت تحرك در بازار نفت را دارد
وي حتي در واكنش به اين اظهار كه بخش خصوصي تجربه فروش نفت را ندارد اظهار داشت: «در اينكه بخش خصوصي نفت فروش نيست شكي نيست و ما خود ميدانيم كه كار سختي است مخصوصا با مشكلاتي كه هماكنون كشور با آن دست به گريبان است اما اين را نيز بايد در نظر داشت كه در حال حاضر قدرت تحرك بخش خصوصي با حضور دولتمردان و مردان نفتي قديمي در بخش خصوصي موجب تكميل شدن دانش نفتي شده است و هماكنون بسياري از مديران و كارشناسان قديمي نفتي در شركتهاي بخش خصوصي كه تشكيلدهنده كنسرسيوم نفتي هستند، حضور دارند و نميتوان ديگر به بخش خصوصي به چشم بيتجربه نگاه كرد.»
خسروجردي با بيان اينكه اين مديران نفتي به قدري سابقه نفتي دارند كه در مجامع مختلف حتي برخي از شركتها آنها را با اسم كوچك صدا ميكنند، تصريح كرد: «بنابراين نميتوان بخش خصوصي را بيتجربه دانست.»
وي همچنين درباره تخفيف فروش نفت از سوي دولت به كنسرسيوم بخش خصوصي گفت: «نميتوانم در اين مورد اظهارنظر كنم. با همان قيمتي كه به ما ميفروشد، ما هم ميفروشيم. اصلا نميدانم دولتمردان غربي چگونه تصميم گرفتند ايران را تحريم كنند.»
وي با اشاره به توليد نفت عربستان گفت: «عربستان به ميزان يك ميليون و 600 هزار بشكه بيش از ميزاني كه در اوپك مورد توافق بوده است، توليد ميكند به طوري كه هماكنون توليد نفت اوپك 31 ميليون و 600 هزار بشكه است، عربستان در روزهاي اخير به دنبال افزايش توليد نفت خود بود. به دنبال آن است كه نفت خود را جايگزين صادرات نفت ايران كند اما نكته حائز اهميت اين است كه اگرچه آنها ميتوانند توليد خود را افزايش دهند اما بر اساس درجه API پالايشگاههايي كه نفت ايران را مصرف ميكنند، نميتوانند نفت عربستان را جايگزين كنند. آنچه در تحريم نفت ايران مهم است، موضوعات مربوط به پروسس نفت است كه بايد بيش از پيش به آن توجه شود.»
تشكيل سه كنسرسيوم براي فروش نفت
وي خاطرنشان كرد: «هماكنون اگر نفت تحريم شده است، ميتوان با سرمايهگذاري روي فرآوردههاي نفتي، صادرات فرآوردهها را افزايش داد زيرا نبايد همه توپها و تخممرغهاي خود را در يك سبد قرار دهيم و از راهكارهاي مشابهي استفاده كنيم. اين اتحاديه كه از بخشهاي خصوصي تشكيل شده است، پس از اعمال تحريمهاي نفتي، سه كنسرسيوم براي كمك به صادرات نفت تشكيل داد كه هماكنون يك كنسرسيوم كه متشكل از 65 عضو است، در زمينه صادرات نفت به دولت كمك ميكند.»
خسروجردي با اين حال از تشكيل سه كنسرسيوم داخلي با مشاركت بخش خصوصي براي صادرات نفت خبر داد كه آماده صادرات محمولههايي هستند.
آنچه كشورهاي غربي به دنبالش بودند، توقف كامل صادرات نفت ايران بود كه خوشبختانه اين امر محقق نشد بلكه تنها ميزان صادرات، اندكي كاهش پيدا كرده است. خوشبختانه كشورهاي طرف قرارداد با اين كنسرسيوم همگي تمايل دارند نفت را از ايران وارد كنند و اين كنسرسيوم نيز به دنبال ايجاد ارتباط با بخشهاي خصوصي است كه در كشورهاي غربي فعاليت ميكنند.»خسروجردي ادامه داد: «هماكنون بر اساس مصوبه مجلس و دولت اين اتحاديه ميتواند 20 درصد از صادرات نفت ايران را عهدهدار باشد كه ما سعي كرديم اين 20 درصد را به نحو احسن انجام دهيم. در مدت بسيار كوتاهي كه از تشكيل اين كنسرسيوم ميگذرد، خوشبختانه مذاكرات خوبي انجام گرفته به طوري كه درصدد هستيم حتي محمولههايي را نيز صادر كنيم.»
وي ادامه داد: «يكي از راهكارهايي كه ميتواند موجب دور زدن تحريمهاي نفتي شود، احداث پالايشگاههاي كوچك است كه بخش خصوصي ميتواند در احداث اين پالايشگاهها پيشقدم شود و حتي صندوق توسعه ملي نيز قول مساعد براي تامين مالي داده است كه با احداث اين پالايشگاهها ميتوانيم حجم زيادي فرآورده نفتي را به جاي صادرات نفت خام به كشورهاي متقاضي صادر و ارز مورد نياز را وارد كشور كنيم.»