آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 2 خرداد ماه 1391 برابر با 2012 Tuesday 22 May

بیش از 80 درصد از بازار تاریخی سقز تخریب شده است

بیش از 80 درصد از بازار تاریخی شهرستان سقز درحالی توسط ساخت و سازهای گسترده تخریب شده که این بازار تاریخی کانون مرکزی شهرستان سقز را تشکیل می‌دهد. گفته‌ می‌شود هم‌اکنون بخش عمده‌ای از بناهای تاریخی بازار تخریب و نوسازی شده‌اند.

خبرگزاری میراث‌فرهنگی ـ گروه میراث‌فرهنگی ـ ساخت وسازهای شهرستان سقز اینبار به بازار تاریخی کشیده شد. این بازار که کانون شکل‌گیری شهرستان سقز را تشکیل داده است درحالی بخش عمده‌ای از بناهای تاریخی آن تخریب شده است که فعالان میراث‌فرهنگی بیش از 80 درصد از بناهای تاریخی شهر را تخریب شده و درحال نوسازی عنوان می‌کنند.

به‌گزارش CHN، شهرستان سقز با توجه به موقعیت استقرار و قرارگیری بر سر شاهراه بازرگانی استانهای همجواردر واقع به‌عنوان یکی از مراکز دادوستد غرب کشور تلقی می‌شده است که تجار و بازرگانان بسیاری را پذیرا بوده است. گفته می‌شود کاروانسراهای چهارقاپی که دارای چند درب ورودی بود یکی از درهای آن روبه شهر سنندج، کرمانشاه و استانهای جنوبی کشور ، دومین در روبه شهر بانه و شهر سلیمانیه کشورعراق و سومین در آن روبه استان‌های اذربایجان و کارونسرای تاجوانچی که درحال‌حاضر 80درصد آن به طور کامل تخریب شده باز می‌شده است که نشان از اهمیت و مرکزیت بازار دارد.

با این حال بازار تاریخی سقز به‌حدی تحت‌شعاع ساخت وسازهای تجاری قرار گرفته است که معتصم مسلم کارشناس معماری در اینباره به CHN می‌گوید: تابلوی بازار تاریخی سقز میان مجتمع‌های بلند و سازه‌های شیشه‌ای و آهنی درحالی محصور شده ‌که 90 درصد بناهای تاریخی داخل بازار تخریب و از نو ساخته شده‌اند.

وی‌افزود:به جرات می‌توان گفت در بازار تاریخی سقز اثری از تاریخ نیست به‌طوری‌که از حمام‌های باقیمانده داخل بازار تاریخی سقز می توان به حمام های شیخی و حاج صالح اشاره نمود که از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند و اگر این روال ادامه پیدا کند تا چند سال آینده اثری از آنها باقی نخواهند ماند.

به‌اعتقاد مسلم،حمام حاج صالح و کاروانسرای تاجوانچی و حمام شیخ از جمله بناهای شاخص بازار به‌شمار می‌روند که در معرض تخریب قرار دارند.

در کنار کاروانسرای تاجوانچی مجتمع‌های بزرگی با ارتفاع بیش از 30 متر ساخته شده است که به‌شدت حریم کاروانسرا مخدوش کرده است.

فعالان و دوستداران میراث‌فرهنگی شهرستان سقز معتقدند این شهر با پیشینه‌ای تاریخی از جمله شهرهایی است که در پیدایش بافت‌های تاریخی پیشگام بوده است. اهمیت شهر سقز از آن جهت بیشتر می‌شود که بخشی از این مجموعه معماری شهری هنوز زنده و قابل دیدن بوده و در بیشتر آن‌ها زندگی، هرچند با دشواری، ادامه دارد .

این درحالی است که پیش از احیاء بافت‌ تاریخی گسترش شهر سقز، مدیریت شهری با عناوینی چون بافت‌های فرسوده و نوسازی، به ساخت و سازهای بی رویه گرایش پیدا کرد و به این ترتیب هر روز بافت تاریخی در حاشیه گسترش شهری محو می‌شود. اتفاقی که گریبان بازار تاریخی سقز را گرفت و تاریخ را با کلنگ توسعه از بطن آن جدا کرد.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved