ابتکار: گروه جامعه- 833 هزار و 332 زوج ايراني در سال 1390 با هم ازدواج کردند و همزمان در طول يک سالي که گذشت 139 هزار و 963 زوج ايراني ديگر به زندگي مشترک خود پايان دادند. آنگونه که دفاتر ثبت ازدواج و طلاق به سازمان ثبت اسناد کشور گزارش دادهاند و آمارهاي رسمي اين سازمان نشان ميدهد، ميزان ازدواج جوانان ايراني در سال 90 در مقايسه با سال 1389از رشدي 2 درصدي برخوردار بود و در همين مدت طلاق هم 7 درصد افزايش داشتهاست.
سازمان ثبت اسناد وابسته به قوه قضائيه و سازمان ثبت احوال وابسته به قوه مجريه، دو دستگاهي هستند که بنا به وظايف قانوني، متولي آمار و اطلاعات مربوط به ازدواج و طلاق در کشور محسوب ميشوند. بر اساس قانون، همه ازدواجهاي و طلاقهاي رسمي اتباع کشور پس از ثبت در دفاتر ثبت ازدواج به عنوان واحدهايي زير نظر سازمان ثبت اسناد، در مراکز ثبت احوال شهرستانهاي مختلف کشور به عنوان بخشي از احوال سجلي افراد ثبت ميگردد. از اين روست که اين دو دستگاه به صورت جداگانه اما معمولا هماهنگ آخرين آمار ثبت ازدواج و طلاق را در کشور اطلاع رساني ميکنند. روز گذشته احمد تويسرکاني، رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در يک نشست خبري عملکرد اين سازمان در سال گذشته در حوزههاي مختلف از جمله آمار ازدواج و طلاق در سال 1390 را تشريح کرد. تويسرکاني درباره آمار ازدواج و طلاق در کشور در سال گذشته، گفت: در اين مدت تعداد 833 هزار و 332 فقره ازدواج در دفاتر ازدواج به ثبت رسيدهاست که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 2 درصد رشد داشتهاست. از طرفي مجموع طلاقهاي ثبت شده در دفاتر طلاق 139 هزار و 963 فقره است که نسبت به سال گذشته رشدي معادل 7 درصد را نشان ميدهد.پيش از اين هم رئيس سازمان ثبت احوال كشور در يک گفتوگوي مطبوعاتي در سخناني که به طور تقريبي تاييدکننده آمار و ارقام سازمان ثبت اسناد است، گفته بود که سالانه 900هزار واقعه ازدواج و140 هزار مورد طلاق به ثبت ميرسد. اما بر اين اساس ميتوان گفت که روند سالانه ازدواج با شيب منظمي در حال کاهش است که بخشي از اين روند را ميتوان به روند کاهشي متولدين سالهاي پاياني دهه 60 و اوايل دهه70که هماکنون در سن ازدواج قرار دارند، نسبت داد.
آمار دو سازمان، 42 هزار ازدواج اختلاف دارد
اين در حاليست که آمار اعلام شده از سوي سازمان ثبت احوال که حدود يک هفته پيش منتشر شده با آمار جديد ازدواج که سازمان ثبت اسناد عنوان کردهاست، داراي اختلافي تقريبا فاحش است. چند روز پيش مدير کل دفتر آمار و اطلاعات جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال نيز در تشريح وضعيت آمار ازدواج و طلاق در سال 90 گفته بود که بر اساس آخرين آمارهاي جمع آوري شده در سال 90، 874 هزار و 791 مورد ازدواج در كشور به ثبت رسيدهاست که اين آمار در مقايسه با سال قبل از آن 4/2 درصد افزايش داشتهاست. آمار ارائه شده از سوي سازمان ثبت احوال در مورد ازدواجهاي سال 1390 در مقايسه با آمار ثبت اسناد بيشتر اعلام شده و اختلافي در حدود 42 هزار ازدواج را نشان ميدهد که به نظر، اين اختلاف آماري رقمي قابل ملاحظه و معنادار است.اين گزارش را روابط عمومي سازمان ثبت احوال به نقل از علي اکبر محزون منتشر کرده بود. در گزارش اين سازمان نقل شدهاست که علاوه بر اعلام رشد 4/2درصدي افزايش آمار ازدواج در سال گذشته، آمدهاست که يک سوم ازدواجهاي سال 90 در مناطق روستايي بودهاست. همچنين 631 هزار و 457 مورد نيز ازدواج در مناطق شهري استانها به ثبت رسيدهاست. به گفته محزون، آمار ازدواجهاي ارائه شده مربوط به ازدواجهاي جاري است که در نقاط مختلف در دفاتر رسمي به ثبت رسيدهاست. در واکنش به آمار ثبت احوال، تويسرکاني روز گذشته در پاسخ به سوال خبرنگاري که پرسيده بود: آمار منتشره سازمانهاي ثبت احوال و ثبت اسناد در بحث ازدواج و طلاق متناقض است، گفت: متولي ثبت وقايع ازدواج و طلاق، سازمان ثبت املاک و اسناد کشور است و دفاتر ازدواج و طلاق نيز زير نظر اين سازمان کار ميکنند و الان نظارت صورت ميگيرد و اگر مرجع ديگري در اين خصوص آمار داده بايد از خود آنها پرسيد. رئيس سازمان ثبت اسناد افزود: ثبت وقايع ازدواج و طلاق اکنون به شکل دستي انجام ميشود اما مقدمات ثبت الکترونيکي مهيا شدهاست و تا قبل از پايان نيمه نخست امسال اين کار محقق خواهد شد و فعاليتهاي کل دفترخانههاي ازدواج و طلاق در سامانه متمرکز سازمان ثبت ذخيره خواهد شد.
تهران رکوردداربيشترين کاهش ازدواج در کشور
رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ادامه گزارش خود با بيان اينکه سال 89 نسبت به سال 88، کاهش ازدواج رقم 6/0 را نشان ميداد اما اين ميزان در سال 90 نسبت به سال 89، افزايش 2/1را نشان ميدهد، گفت: بيشترين افزايش ازدواج در بين استانها مربوط به استان مرکزي با 5/22 درصد بود و بيشترين کاهش ازدواج در تهران با رقم 2/15 بودهاست. رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: همچنين بيشترين افزايش طلاق مربوط به استان فارس با 9/28 درصد و بيشترين کاهش طلاق مربوط به استان خراسان جنوبي با رقم 3/36درصد بودهاست.گفتني است رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور علاوه بر ارائه آمار ازدواج و طلاق در سال 1390 با بيان اينکه تبديل اسناد مالکيت قديمي به اسناد مالکيت تک برگ کاداستري اولين اقدام اين سازمان در سال 90 بود، افزود: تا پايان سال 90 نزديک به يک ميليون و 800 هزار سند جديد به مردم تحويل شد که در مقايسه با سال قبل 21 درصد رشد داشتهاست.
بيش از6 هزار نفر ممنوعالخروج شدند
معاون رئيس قوه قضائيه به ايجاد سامانه ممنوعالخروجي و رفع ممنوع الخروجي اشاره کرد و گفت: فعاليت اين سامانه از ابتداي شهريور سال قبل آغاز شد که تاکنون از طريق اين سامانه، 6 هزار و 398 نفر ممنوعالخروج و از يک هزار و 840 نفر رفع ممنوعيت شدهاست.
رشد 21 درصدي ثبت اسناد مالکيت
تويسرکاني ادامه داد: طي يک سال گذشته تعداد يک ميليون و 685 هزار و 612 فقره سند مالکيت در کشور صادر شدهاست که در مقايسه با سال 89 به ميزان 21 درصد رشد داشته و 85 درصد اسناد مالکيت در سيستم کاداستر صادر شدهاست. معاون رئيس قوه قضائيه گفت: در سال 90 تعداد کل اسناد مالکيت صادره دولتي معادل 52 هزار و 22 فقره بودهاست که نسبت به مدت مشابه سال قبل 101 درصد رشد داشتهاست.
رشد معاملات، کاهش ثبت شرکتها و اختراعات
وي ادامه داد: جمع کل معاملات ثبت شده در دفاتر اسناد رسمي در سال گذشته 22 ميليون و 460 هزار و 874 فقره است که داراي رشد 3 درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل بودهاست. رئيس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: در اين مدت تعداد 78 هزار و 373 فقره شرکت به ثبت رسيده که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 12 درصد کاهش داشتهاست. وي با بيان اينکه طي سال 90 تعداد 5 هزار و 82 فقره اختراع به ثبت رسيدهاست که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 4 درصد کاهش داشتهاست.