بازدیدکنندگان ارجمند بدلیل تغییرات فنی ایران‌پرس‌نیوز موقتا بروزرسانی نمی‌شود
















آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 22 فروردین ماه 1391 برابر با 2012 Tuesday 10 April

تصوير سنگ‌برجسته اردشير بابکان در فيروز آباد محو شد

درحالي تصوير بزرگترين سنگ برجسته ساساني اردشيربابکان و شاهپور يکم در رودخانه تنگاب فيروزآباد درحال محو شدن است که آغاز سدسازي در اين محوطه نيز سبب لرزش و ريزش اين صخره ساساني شده است. درحال‌حاضر نبود حفاظت جدي از سنگ‌ برجسته‌هاي ساساني روند تخريب‌ها را شدت بخشيده است.

خبرگزاري ميراث‌فرهنگي ـ‌گروه ميراث‌فرهنگي ـ‌ سناريوي تخريب سنگ‌ برجسته‌هاي ساساني انگار پاياني ندارد. اين سنگ برجسته‌ها که عمدتا به‌دليل نبود رسيدگي و حفاظت جدي دچار تسريع روند فرسايشي مي‌شوند با دخالت عوامل بيروني آسيب‌زا، بستر نابودي کامل اين آثار برجسته تاريخي فراهم شده است. درحالي تصوير بزرگترين سنگ برجسته ساساني اردشيربابکان و شاهپور يکم در رودخانه تنگاب فيروزآباد درحال محو شدن است که آغاز سدسازي در اين محوطه نيز سبب لرزش و ريزش اين صخره ساساني شده است.

به‌گزارش CHN، بزرگ ترين بازماندهو اثر صخره يي ساساني از اردشير بابکان و شاهپور يکم در رودخانه تنگاب فيروز آباد در حال محو شدن است. اين نقش برجسته، يادبود نبرد اردشير بابکان(بنيانگذار سلسله ساساني) با اردوان پنجم( آخرين پادشاه اشکاني) و پيروزي ساسانيان است.

سياوش آريا، يکي از فعالان ميراث‌فرهنگي استان فارس در اينباره به CHN گفت: سنگ نگاره اردشير بابکان و شاهپور يکم در 3 کيلومتري جاده فيروز آباد ـ شيراز، بر فراز صخره‌يي و در سمت راست رودخانه تنگاب در دل کوه حجاري شده است.

به‌گفته وي، اين نقش برجسته بزرگ ترين اثر صخره يي دوره ساسانيان است که در حجاري‌ها، تصاويري از نبرد تن به تن اردشير بابکان با اردوان پنجم که اردشير با نيزه بلند، آخرين پادشاه اشکاني را به زير افکنده و پيکار شاهپوريکم،جانشين اردشير،با دربندان وزير بزرگ اردوان را نشان مي دهد.

اين درحالي است که در صحنه سوم از اين نگاره هم يکي از سرداران اردشير(نگاره ششم از سمت راست) با يک دست،گردن حريف را در چنگ مي فشارد و با دست ديگر کمر همتاي خود را گرفته و تلاش دارد که او را از زمين بلند کرده و بر زمين بکوبد...که نمونه يي از اين نگاره را در نقش رستم (5 کيلومتري غرب پارسه =تخت جمشيد ) ديده مي‌شود حجاري شده است.

به‌گفته اين فعال ميراث‌فرهنگي، با اين حال اين سنگ‌برجسته‌ها که روايت‌هاي تاريخي را در بردارد ديگر قابل رويت نيستند و درمعرض تخريب عوامل جوي و انساني قرار گرفته ‌است. اين درحالي است که با خشک شدن رودخانه تنگاب و آغاز سد سازي به اين سنگ نگاره دچار لرزش و باعث ويراني بيشتر شده است.

درحال‌حاضر بزرگترين سنگ‌نگاره اردشير بابکان و شاهپور يکم در دل کوه و بالاي رودخانه خشک شده واقع شده است و فاقد هرگونه نگهبان و حصارکشي است.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved