روزنامه ابتکار: دو روز پيش با اعلام خبر افزايش قيمت بنزين هواپيما که طبق مصوبه 28 اسفندماه سال 90 ستاد هدفمندسازي يارانهها توسط شركت پخش فرآوردههاي نفتي به شركتهاي هواپيمايي ابلاغ شده كه براساس آن نرخ سوخت از 400 به 1143 تومان افزايش يافتهاست.اين خبر شركتهاي هواپيمايي را که هنوز از افزايش قبلي بنزين شکايت ميکردند و از قيمت پايين بليتها گله داشتند، به کما برد. مشکل اين افزايش قيمت ناگهاني را ميتوان به دو قسمت تقسيم کرد که به شرح زير ميباشد:
ابتدا اينکه شركتهاي هواپيمايي بليتهاي خود را براي دورههاي سه الي شش ماهه پيشفروش كرده يا برنامه خود را به آژانسهاي هواپيمايي اعلام كردهاند و منبعي براي تامين مابهالتفاوت نرخ سوخت نخواهند داشت. در اينراستا عبدالرضا موسوي- رئيس هيات مديره انجمن شركتهاي هواپيمايي- با بيان اينكه در پي اين مصوبه ستاد هدفمندي يارانهها، شركتهاي هواپيمايي با مشكل روبرو ميشوند، افزود: شركتهاي هواپيمايي بليت پروازهاي خارجي خود را براي دورههاي سه الي شش ماه پيشفروش ميكنند و نميتوانند افزايش نرخ بليت را اعمال كنند.
موسوي با بيان اينكه برنامهريزي براي عمل به اين ابلاغيه به يك الي يك ماه و نيم زمان نياز دارد، گفت: بايد نرخها را محاسبه كرده و به آژانسها اعمال كنيم. از سوي ديگر نميتوانستيم در ايام نوروز كه مردم مسافرت انجام ميدادند نرخ بليت را افزايش داده و مابهالتفات را از آنها دريافت كنيم. اما مشکل ديگري که وجود دارد ميزان افزايش قيمت بليتها است که در اين گزارش سعي کردهايم افزايش قيمت احتمالي را محاسبه کنيم. در اينجا براي اطلاعات بيشتر، يک سري از هزينههايي که هر هواپيما براي هر ساعت / صندلي براي ايرلاين ميتراشد را قرار ميدهيم. البته بايد بگويم اين ميزان تقريبي هست اما از نظر نسبت و دقت بسيار به واقعيت نزديک است.
با اين حال فراموش نشود که هزينه سوخت هر هواپيما با توجه ملاحظات مهندسي ( اوزان هواپيما - ايروديناميک هواپيما - نوع موتور - سرعت کروز اقتصادي و...) يا ملاحظات جغرافيايي( شرايط باد در منطقه پروازي - ارتفاع پروازي هواپيما و..) يا ملاحظات عملياتي( تعداد پذيرش مسافر - مقدار بار لود شده در هواپيما - برد پروازي.... ) ممکن است تغييراتي داشته باشد. همانطور که هواپيمايي ساعات پروازي استاندارد خود را تمام کرده باشد و يا در اواخرآن هست، مشخص است که ميزان مصرف بنزين آن هم بيشتر ميشود.
با اين حال فرض ميکنيم ملاحظات در شرايط تقريبا يکسان هستند و دانش مهندسي ايروديناميک ايرباس با بوئينگ و رقباي روس برابر است يا هواپيماها در شرايط يکساني از نظر عملياتي و... قرار است پرواز کنند. با اين حساب، اعداد و ارقام زير را در بازههاي مختلف ميتوان حساب کرد. اعداد بر واحد استاندارد کيلومتر / صندلي است يعني هر صندلي هواپيما در هر کيلومتر چه عددي را براي شرکت از نظر سوخت مصرف ميکند و البته عدد حاصل بايد در قيمت سوخت(0 1143 ريال ) ضرب شود تا هزينه به دست بيايد.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي ايرباس 320 برابر با 0.028 ليتر هست.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي MD-82 برابر با 0.033 ليتر هست.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي بوئينگ 734 برابر با 0.034 ليتر هست.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي ايرباس 321 برابر با 0.024 ليتر هست.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي توپولف 154 برابر با 0.046 ليتر هست.
ميزان سوخت لازم براي هر صندلي/کيلومتر براي هواپيماي ايليوشين 62 برابر با 0.055 ليتر هست.
که اگر هر کدام را در قيمت سوخت (0 1143 ريال ) جديد ضرب کنيم به صورت زير است:
براي هواپيماي ايرباس 320 برابر 320ريال
براي هواپيماي MD-82 برابر 377ريال
براي هواپيماي بوئينگ 734 برابر 380ريال
براي هواپيماي ايرباس 321 برابر 274ريال
براي هواپيماي توپولف 154 برابر 525ريال
و براي هواپيماي ايليوشين 62 برابر 628ريال است که در مقايسه با قيمت سوخت قبلي 2.86برابر شدهاست.
اگر طول يک پرواز را 1000کيلومتر فرض کنيم و پروازهم با هواپيماي ايرباس 320 انجام شود ميزان مصرف بنزين براي هر صندلي 28ليتر است که اگر بنزين آن 4000ريال باشد، ميشود 112000ريال (11200تومان)که اگر به قيمت جديد حساب کنيم؛ ميشود 320040ريال(32004تومان) که افزايشي 208040ريالي (208040تومان) دارد که اگر بخواهيم به صورت منطقي افزايش بليت را حساب کنيم بايد رقم فوق به بليت اضافه شود که به طورميانگين يک پرواز هزار کيلومتري، هفتادهزار تومان است که بايد با افزايشي حدود 30درصدي تقريبا 91هزار تومان شود. اگر مسئولان اين افزايش را بپذيرند، بايد بازهم شاهد افزايش قيمت بليت باشيم.