شورای حقوق بشر سازمان ملل میخواهد با فراخوانی رسمی رژیم سوریه را به تامین حقوق انسانی مردم حمص و حما دعوت کند. روسیه اما با قطعنامه یا بیانیه در این مورد مخالف است. جمهوری اسلامی و رژیم کوبا نیز از این موضع حمایت میکنند.
به گزارش رادیو آلمان، شورای حقوق بشر سازمان ملل قصد دارد در روز سهشنبه (۲۸ فوریه/۹ اسفند) نشستی اضطراری در مورد اوضاع بحرانی سوریه تشکیل دهد و طی آن دولت اسد را به تضمین امنیت جانی و تامین نیازهای انسانی مخالفان دولت فرابخواند.
نشست سالانه این شورا از روز دوشنبه (۲۷ فوریه) آغاز شده و چهار هفته به طول خواهد انجامید. وزرای خارجه و مقامات ۹۰ کشور از جمله وزرای خارجه فرانسه، آلمان، اسپانیا، ایران و نخست وزیر لیبی در این جلسات شرکت خواهند داشت.
قرار است در این نشست جلساتی برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران، لیبی، سریلانکا، برمه و کره شمالی برگزار شود. اما گفته میشود که محور موضوعها در سه روز اول گشایش این نشست، بحران سوریه خواهد بود.
صدور یک قطعنامه یا حتی یک بیانیه از سوی ریاست این شورا میتواند گام موثری در مهار رژیم اسد و کاهش سرکوبدولتی در سوریه باشد اما روسیه موافق چنین کاری نیست.
این نشست مورد حمایت اتحادیه عرب، اتحادیه اروپا و آمریکا است. اما روسیه پس از گفتگوهای مقدماتی و غیرعلنی پیرامون فشار بیشتر بر رژیم اسد، مخالفت خود را در قبال اعتراض کتبی و رسمی شورا علیه سوریه ابراز کرده است. دیپلماتهای روسی مقیم ژنو گفتهاند که تنها به شرط عدم صدور فراخوانی کتبی علیه رژیم اسد، حاضر به شرکت در نشست فوری برای بررسی اوضاع سوریه هستند.
نماینده روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار آن شده که سخنان و ابتکارهای ۴۷ عضو این شورا، حتیالامکان مبتنی بر سازنده بودن و پرهیز از دوقطبی کردن بحثهای مربوط به سوریه باشد.
وتوی «نفرتانگیز» روسیه و چین
روسیه و چین قبلا قطعنامهای را که مجمع عمومی سازمان ملل متحد قصد داشت در محکومیت سوریه صادر کند، لغو کردند. روز یکشنبه ۲۶ فوریه، هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در اظهاراتی صریح گفت که اقدام چین و روسیه «نفرتانگیز» بود.
روسیه اما در شورای حقوق بشر حق وتو ندارد و این به عقیده بسیاری ناظران و تحلیلگران، دست اتحادیه عرب و کشورهای غربی را برای فراخوان به رژیم اسد برای تامین نیازهای انسانی مردم حمص و حما باز میگذارد.
خانم لورا دوپوی لازره، رییس هیات اروگوئه در شورای حقوق بشر با اشاره به شرایط بس ناگوار انسانی در سوریه ابراز امیدواری کرده که «مذاکرات در مورد سوریه منجر به آتشبس در کانونهای بحران شود و نیروهای صلیب سرخ و هلال احمر بتوانند وظایف انساندوستانه خود در این مناطق را پیش ببرند.»
موضع روسیه در مورد سوریه با حمایت کشورهایی چون ایران و کوبا روبرو شده است. نماینده ایران رسما با تشکیل جلسهاضطراری شورای حقوق بشر سازمان ملل برای فشار بر سوریه مخالفت ورزیده است. اما چون ایران عضو رسمی این شورا نیست و تنها از موضع عضو ناظر میتواند در آن سخن بگوید، شانسی برای جلوگیری از تشکیل این نشست ندارد.
نماینده کوبا در شورای یاد شده نیز گفته که نشست مورد نظر به هیچ وجه نباید به قصد تلاش در جهت زیر سوال بردن حق حاکمیت سوریه یا بهانه تراشی برای حملهای نظامی علیه این کشور باشد.