رویترز به نقل از چهار منبع آگاه نوشت که رژیم ایران در تلاش است که پیش از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید و از سرگیری فشارهای حداکثری او علیه حکومت تهران، ٢٥ میلیون بشکه نفت توقیف شدۀ خود را در چین به ارزش یک میلیارد و ٧٥٠ میلیون دلار آزاد کند. رویترز سفر دسامبر گذشته عباس عراقچی به پکن را در چارچوب همین تلاشها توصیف کرده است.
به گزارش رادیو فرانسه، رویترز تصریح کرده است که دهها میلیون بشکه نفت ایران از شش سال پیش و به دلیل تحریمهای دونالد ترامپ علیه حکومت ایران در بنادر چین توقیف شدهاند و اکنون دولت پکن برای آزاد کردن این نفت توقیف شده ٤٥٠ میلیون دلار به عنوان هزینۀ انبار و نگهداری طلب کرده است.
چین که در ظاهر تحریمهای آمریکا علیه رژیم ایران را به رسمیت نمی شناسد ٩٠ درصد نفت صادراتی رژیم ایران را که به وسیلۀ سپاه پاسداران قاچاق میشود میلیاردها دلار کمتر از بهای واقعی آن خریداری میکند. این مبادلۀ سیاه عمدتاً در دریای چین میان میان پکن و سپاه پاسداران صورت میگیرد که پنجاه درصد فروش نفت ایران را در کنترل خود دارد. جمهوری اسلامی ایران در عین حال در چارچوب سیاست گردش به شرق علی خامنهای چین را در کنار روسیه متحد راهبردی خود علیه آمریکا و غرب میداند و پیمانهای درازمدتی نیز با دو کشور امضاء کرده است.
به نوشتۀ رویترز، دهها میلیون بشکه نفت توقیف شدۀ رژیم ایران در چین، متحد راهبردی جمهوری اسلامی، نشان میدهد که حکومت ایران در آستانۀ روی کار آمدن دونالد ترامپ با چه چالشهای بزرگی در زمینۀ فروش نفت از این پس روبرو است.
در اکتبر ٢٠۱٨ شرکت ملی نفت چین با بهرهبرداری از تعلیق موقت تحریمهای آمریکا علیه ایران توسط دولت نخست دونالد ترامپ میلیونها بشکه نفت از ایران خریداری و در بنادر "دالیان" و "ژوان" انبار کرد، اما، با لغو این تصمیم در اوایل سال ٢٠۱٩ مدعی شد که نفت انبار شدۀ ایران در چین خریدار ندارد، هر چند دولت پکن به جای بازگرداندن نفت به ایران، آن را در بنادر خود انبار یا توقیف نمود. اکنون چین تأکید میکند که هزینۀ نگهداری این نفت به ٤٥٠ میلیون دلار بالغ شده است که تهران باید آن را بپردازد.
رویترز تصریح کرده است که عباس عراقچی در دسامبر گذشته به پکن سفر کرد و ظاهراً به پیشرفتهایی نیز در خصوص نفت توقیف شدۀ ایران توسط چین دست یافت، هر چند به گفتۀ منابع آگاه رژیم ایران برای بازپس گرفتن نفت توقیف شدۀ خود از چین با چالشهای لجستیکی بزرگی روبرو است.