آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 27 بهمن ماه 1400 = 16-02 2022

برجام؛ چشم انداز یک توافق آبکی!؟ فعلا یک پولی می‌گیرند و..

فعلا فعالیت اتمی را محدود می کنند و یک پولی از آقای بایدن می‌گیرند تا چه پیش آید..

از گزارش های منتشر شده در باره مذاکرات برای احیای توافق برجام در وین چنین برمی آید که یک توافقی میان دولت بایدن و دولت رئیسی صورت خواهد گرفت که براساس آن جمهوری اسلامی در ازای محدود کردن فعالیت های هسته ای خود به پول های مسدود شده در برخی کشورها از جمله کره جنوبی دسترسی پیدا خواهد کرد و احتمالا اجازه خواهد داشت مقداری هم نفت به این کشور بفروشد.

ایندیپندنت فارسی در تحلیلی نوشت: البته که نه توافق پیشین و نه توافق پیش رو، در رفتار حاکمیت یا بهبود عمومی وضع مردم ایران تاثیری نخواهد گذاشت؛ اما پولی که اینک سرسختانه به دنبال آن‌اند، با تزریق در بازار و ایجاد آرامش نسبی روانی در بین مردم در کوتاه‌مدت، جلو انفجار ملت و شورش گرسنگان را خواهد گرفت.

با این حال همه می‌دانند که نابسامانی‌های ایران به این آسانی و با دریافت باج یا محدود کردن برنامه هسته‌ای نظام رفع شدنی نیست و این نظام در حالی که مشغول مذاکره در وین‌ است، از طریق ایادی و شبه‌نظامیان وابسته‌ به خود و موشک‌هایشان کشورهای همسایه را تهدید می‌کنند.

اما بحثی که امروز بیش از هر چیز برای دولت جو بایدن اهمیت دارد، بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ و مهار جمهوری اسلامی در سطحی است که نگرانی‌ها بابت ساخت بمب اتم در این کشور برطرف شود.

استراتژی بایدن، استراتژی سال ۲۰۱۵ و دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما است؛ اما نظام جمهوری اسلامی رویکردی متفاوت دارد و در گفت‌و‌گوها به دنبال ایجاد رابطه با غرب و جذب سرمایه‌گذار خارجی نیست. همچنین به دلیل نبود ثبات و امنیت سیاسی و اجتماعی در ایران، حضور بنگاه‌های تجاری و اقتصادی بزرگ در نظام کنونی ممکن نیست.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی امروز در توییتی بطور تلویحی این توافق محدود را تائید کرد و نوشت: آمریکا و اروپا در آزمون اجرای تعهداتشان در ⁧برجام⁩ مردود شدند. اکنون برجام برای ایران⁩ در حوزه اقتصادی و رفع تحریم‌ها به پوسته‌ای خالی تبدیل شده است. با آمریکای بدعهد و اروپای بی‌عمل هیچ‌گونه مذاکره فرابرجامی صورت نخواهد گرفت.

امیرعبداللهیان، وزیر خارجه رژیم ایران هم در مصاحبه با روزنامه فایننشال تایمز گفته که جمهوری اسلامی تا زمانی که چشم‌انداز روشن و امیدوارکننده‌ای برای رسیدن به یک توافق خوب با تضمین‌های پایدار نداشته باشد، آماده ورود به روند مذاکرات مستقیم با آمریکا نخواهد بود، چراکه هزینه سنگینی برای دولت ما خواهد داشت.

وی سپس افزوده است: طرف آمریکایی تضمین محکمی به ما ارائه نمی‌دهد و حتی رابرت مالی، نمایندۀ آمریکا در امور ایران و در مذاکرات وین، صریحاً اعلام می کند که دولت بایدن نمی‌تواند متعهد شود که دولت بعدی آمریکا توافق جدید را به رسمیت خواهد شناخت.

به گفتۀ او مهم برای حکومت ایران تضمین حقوقی و قانونی (تضمین امنیتی برای نرفتن به سمت سیاست تغییر رژیم) است. امیرعبداللهیان همچنین گفته است که طرف آمریکایی در مذاکرات وین تأکید می‌کند که به هیچ وجه قادر نیست توافق برجام را به تصویب کنگرۀ آمریکا برساند.

از سوی دیگر یکی از خوانندگان وال استریت ژورنال در نامه ای نوشت: ما این قرارداد (برجام) را در دوران اوباما امضا کردیم و به رژیم ایران اجازه دادیم تا منابع مالی به‌دست آورد. اما از آنها برای توسعه برنامه موشکی استفاده کرد و برنامه هسته‌ ای خود را پیش برد، تروریسم را در خاورمیانه گسترش داد و آمریکایی‌ها و دیگران را به‌قتل رساند و در عین‌حال مردم خود را سرکوب کرد.

در همین حال ریچارد نفیو عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا می‌گوید به خاطر «اختلاف نظر» از این تیم جدا شده است. وی با انتشار توئیت‌هایی گفت علت جدایی‌اش از تیم مذاکره در ششم دسامبر گذشته (۱۵ آذر) «اختلاف‌نظر صادقانه در رابطه با سیاست» بود.

آقای نفیو می‌گوید مایل نیست به خاطر ماهیت مذکرات هسته‌ای که در حال حاضر ادامه دارد، توضیح بیشتری درباره این موضوع بدهد.

به گزارش رادیو فردا، نخستین بار روزنامه «وال‌استریت جورنال» حدود سه هفته پیش گزارش داده بود که ریچارد نفیو همراه با دو دیپلمات دیگر آمریکایی تیم مذاکره‌کننده ایالات متحده را ترک کرده‌اند.

این گزارش علت خروج دیپلمات‌ها از تیم مذاکره‌کننده را «اختلاف عقیده با هیات آمریکایی» عنوان کرده و گفته بود آقای نفیو خواستار موضع سفت و سخت‌تری در مذاکرات هسته‌ای بوده است: خواست اجرای سفت و سخت تحریم‌ها همراه با این واقعیت که ایران با تعلل در مذاکرات، برنامه هسته‌ای خود را با سرعت پیش‌ می‌برد، از جمله مواردی بود که به اختلافات در میان اعضای تیم آمریکا دامن زد.

منابع آگاه به این روزنامه گفته بودند که اختلافات از تابستان وجود داشته است اما بعد از تعلل چند ماهه و بازگشت ایران با تیم و شروط جدیدی به میز مذاکرات در دولت ابراهیم رئیسی، این دیپلمات‌ها خواهان متوقف شدن مذاکرات بودند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: