آدرس پست الکترونيک [email protected]









چهارشنبه، 23 اسفند ماه 1391 = 13-03 2013

ادامه واردات پنی ‌سیلین چینی و جان باختن بیماران

چندی پیش، اخباری از مرگ چند تن از هم‌وطنانمان بر اثر مصرف پنی‌سیلین‌های چینی در فضای مجازی پیچید که نگرانی‌های بسیاری به همراه داشت؛ خبری که با واکنش عجیب مسئولان روبه‌رو شد تا جایی که واردات پنی سیلین از چین هم محل مناقشه بود؛ چه برسد به مرگ شهروندان بر اثر استفاده از این دارو!

به گزارش «تابناک»، مدتی است سرماخوردگانی که دکتر می‌روند، از درستی و نادرستی مرگ چند تن بر اثر تزریق پنی‌سیلین چینی پرسیده و در ‌‌نهایت اگر مجبور به استفاده از این آنتی بیوتیک شوند، نگرانند که مبادا بلایی سرشان بیاید، ولی مسئولان وزارت بهداشت نه تنها شایعه‌های پیرامون این داروی رایج را تکذیب می‌کنند، بلکه ‌گاه پا را از این حد فرا‌تر نهاده و به کل منکر واردات این دارو، به ویژه از چین می‌شوند.

این در حالی است که بر پایه سخنان روز گذشته مسئول بخش داروی ستاد اجرای فرمان حضرت امام، ما هنوز وارد کننده پنی‌سیلین از چین هستیم و این روند تا اردیبهشت سال ۹۲ ادامه خواهد یافت.

امیر حسین جمشیدی در این باره به فارس گفت: پنی‌سیلین جی از اردیبهشت [سال ۹۲] در کشور تولید می‌شود و ما را از واردات چین بی‌نیاز خواهد کرد؛ این دارو که از سلول زنده تولید خواهد شد، نیاز ما را به واردات انواع داروهای آنتی بیوتیک برطرف می‌کند.

دبیر شورای بررسی و تدوین داروهای طبیعی ایران در ادامه ضمن تأیید واردات این محصول از چین، گفت: نزدیک هزار تن ماده اولیه آنتی بیوتیک از چین وارد می‌شود، به گونه‌ای که کشور چین، نیاز دارویی ۸۰ درصد کشور‌ها را تأمین می‌کند. در تولید مواد اولیه، کشورهای چین و هند بسیار موفق کار کرده‌اند و محصولشان حتی به آمریکا هم صادر می‌شود. کشور ما نیز از بازار چین در این زمینه استفاده می‌کند؛ به عبارتی، ما وارد کننده پنی‌سیلین G از این کشور هستیم که یک ماده اولیه دارویی و پایه ساخت پنجاه آنتی بیوتیک است.

این سخنان در حالی است‌ که چندی پیش و با قوت گرفتن شایعه مرگ برخی از هم‌وطنانمان بر اثر تزریق پنی‌سیلین‌های چینی، دکتر محمدرضا صابری، معاون غذا و داروی دانشگاه علو‌م‌ پزشکی مشهد، ورود مواد اولیه پنی‌سیلین و بسیاری از داروهای دیگر از چین را رد کرد و افزود: ممکن است پیش از این، از یک منبع اروپایی دارو تهیه می‌کردیم که آن منبع اکنون در دسترس نباشد و منبع تغییر کرده باشد، ولی استاندارهای دارویی تنزل پیدا نکرده و به هیچ‌ وجه این گونه نیست که به دلیل محدودیت در منابع و یا امکان تأمین، سلامت مردم را به خطر بیندازیم؛ بنابراین، به هیچ وجه پنی‌سیلین چینی در بازار ما وجود ندارد، چراکه این دارو در‌ کشور تولید می‌شود و بالغ بر ۴۵ درصد داروهای دیگر حتی ماده اولیه‌اش هم داخل کشور تولید می‌شوند.

بدین ترتیب سخن این مقام مسئول امروز از دو جهت تکذیب می‌شود؛ نخست این که بر خلاف ادعای وی، واردات پنی‌سیلین از چین هنوز هم ادامه دارد و دوم آن که قرار است کشورمان در سال آینده به جمع تولید کنندگان پنی‌سیلین بپیوندد که معنای مترادف آن، تکذیب تولید این دارو در کشور است؛ مگر آنکه فرایند نهایی انجام شده روی محصول وارداتی و حتی بسته بندی آن را «تولید» به شمار آوریم.

البته صابری تنها مسئولی نیست که واردات پنی‌سیلین از چین را رد کرده بود، به ویژه آنکه انتشار خبر مرگ سه تن در یاسوج، انتشار شایعه مرگ دو تن یزد و تکرار شایعاتی از این دست در شهرهای دیگر، با توضیحات مسئولان روبه‌رو شده و هر بار علاوه بر برخی مسئولان استانی، برخی مسئولان وزارتی هم درصدد پاسخ بر‌آمده و‌گاه راه آسان تکذیب واردات پنی‌سیلین از چین را به هر راه دیگری ترجیح داده بودند.

این دست اظهار‌نظر‌ها سبب شده تا مسئول بخش داروی ستاد اجرای فرمان حضرت امام، در کنار خبری که از تولید پنی‌سیلین تا دو ماه دیگر می‌دهد، بگوید: اینکه وزارت بهداشت وجود پنی‌سیلین چینی را در کشور تکذیب می‌کند، مربوط به پنی‌سیلین تزریقی است، نه پنی‌سیلین جی. این ماده از چین به کشور وارد می‌شود و درصدد خودکفایی در این زمینه هستیم.

دفاعیات جمشیدی البته پر بیراه هم نیست، چراکه بر پایه سخنان وی، کشور ما در زمره وارد کنندگان پنی‌سیلین جی از کشور چین است که در ادامه، پنی‌سیلین وارداتی را در تولید بسیاری از آنتی بیوتیک‌ها، در انواع تزریقی و خوراکی به کار می‌بندد؛ با این تفاسیر نمی‌توان پذیرفت که پنی‌سیلین چینی در صورت مشکل آفرین بودن، تنها در حد شایعات کنونی مطرح شده باشند.

این استدلالات زمانی نافذ خواهد بود که از «پنی‌سیلین جی» سخن بگوییم که ماده اولیه بسیاری از آنتی بیوتیک‌هاست، نه آن پنی‌سیلینی که مردم در انواع ۸۰۰ هزار، ۶-۳-۳، یک میلیون و دویست هزار و... می‌شناسند؛ اینجاست که با تأیید واردات پنی‌سیلین چینی، بد نیست ‌از مسئولان بپرسیم: آیا به راستی جان باختن برخی از هم‌وطنانمان بر اثر تزریق پنی‌سیلین چینی واقعیت نداشته یا مثلا قرار است، چند ماه دیگر این موضوع در قالب یک خبر افشاگرانه موشکافی و تصحیح شود؟!



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: