خبرگزاری فارس: روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز با اشاره به افزایش نسبی صادرات نفت عربستان به اروپا برای جایگزینی نفت ایران هشدار داد ریاض با این کار خطر عصبانیت تهران را به جان خریده است.
فایننشال تایمز طی تحلیلی نوشت عربستان اخیرا صدور میزان کمی نفت اضافه بر تولید معمول خود به چند کشور اروپایی را آغاز کرده است. این کشورها نیز کاهش خرید نفت ایران را کلید زده اند.
این گزارش افزود اقدام عربستان، ریاض را در مسیر برخورد با تهران قرار می دهد و در واقع مقامات سعودی با این کار خطر عصبانیت تهران از خود را به جان خریده اند.
در عین حال مقامات شرکت های وارد کننده نفت گفتند در حال حاضر میزان نفت اضافه ای که از عربستان به اروپا صادر می شود کم است ولی پیش بینی شده که تا اواخر امسال این میزان افزایش یابد. یکی از این مقامات اظهار داشت: «ما به عربستان روی آورده ایم. آنها هم پاسخ مثبت داده اند.»
اتحادیه اروپا ماه گذشته با تحریم نفتی ایران موافقت کرد، اما اجرای این تحریم ها را به اول ماه جولای موکول کرد تا کشورهایی همچون یونان، اسپانیا و ایتالیا فرصت بیشتری برای جایگزینی سایر تولید کنندگان با ایران داشته باشند. اما برخی پالایشگاه های اروپا از جمله رپسول اسپانیا از هم اکنون کاهش اتکای خود به نفت ایران را آغاز کرده اند. برخی دیگر نیز همچون توتال فرانسه به کلی واردات خود از ایران را متوقف ساخته اند. گفته می شود شرکت های دیگر پالایش نفت نیز در حال کاهش حجم واردات نفت خود از ایران هستند.
به گفته منابع آگاه، همزمان با کاهش خرید نفت پالایشگاه های اروپا از ایران، این شرکت ها به سوی خرید نفت بیشتر از عربستان روی آورده اند.
یکی از مقامات نفتی عربستان نیز با تایید اینکه چرخشی تدریجی از نفت ایران به نفت عربستان آغاز شده است. اقدام عربستان در راستای سیاست دراز مدت این کشور در تامین نفت مورد نیاز مشتریان، به هر میزان تقاضای صورت گرفته، ارزیابی می شود. وی افزود: «این یک تجارت است، نه یک تصمیم سیاسی.»
رستم قاسمی، وزیر نفت ایران اخیرا از عربستان و سایر اعضای اوپک خواسته تا عرضه نفت خود را برای جبران کمبود نفت اروپا ناشی از تحریم ایران افزایش ندهند .
بر اساس برآوردهای اداره انرژی آمریکا، اتحادیه اروپا سال گذشته روزانه حدود 450 هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده، که حدود یک چهارم حجم کل صادرات نفت ایران را شامل می شود. ایتالیا و اسپانیا بزرگترین وارد کنندگان اروپایی نفت ایران به شمار می روند. بر این اساس یونان، دیگر کشور عضو اتحادیه اروپا، با خرید حدود یک سوم نفت مورد نیاز خود، بیشترین وابستگی را به نفت ایران در اروپا دارد.
تهران در طی دو هفته گذشته مکررا تهدید کرده که در اقدامی پیش دستانه صدور نفت به اتحادیه اروپا را متوقف خواهد کرد، اما تا کنون این اظهارات در حد حرف باقی مانده است. نمایندگان مجلس ایران ماه گذشته اعلام کردند که قصد دارند قانونی را به تصویب برسانند که به موجب آن فروش نفت به اروپا متوقف خواهد شد. با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجلس در ایران، مشخص نیست که بالاخره مجلس ایران چه موضعی در این خصوص اتخاذ خواهد کرد.