آدرس پست الکترونيک [email protected]









شنبه، 16 اردیبهشت ماه 1391 برابر با 2012 Saturday 05 May

سازی که صدايش آخر سال در می ‌آيد

روزنامه ابتکار: معاونت برنامه‌ريزي رقم توليد نفت را در بودجه 91 بيش از ميزان واقعي اعلام کرده و به همان ميزان نيز از منابع نفت برداشت مي‌کند که اين رقم، مستقيما از سهم نفت از درآمدهاي نفتي و سهم صندوق توسعه ملي برداشت مي‌شود.
در جريان بررسي لايحه پيشنهادي دولت براي بودجه سال 91 و همچنين بالا گرفتن مباحث مربوط به اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها، عباسعلي نورا، عضو کميسيون تلفيق مجلس گفته است: “‌دولت ظاهراً دو سناريو براي مرحله دوم هدفمندي يارانه‌ها در نظر گرفته که در يک سناريو 135 هزار ميليارد تومان و در سناريوي ديگر 100 هزار ميليارد تومان يارانه نقدي در سال جاري پرداخت کند، در حالي که حداکثر درآمد از محل افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي 110 هزار ميليارد تومان پيش‌بيني مي‌شود.به گزارش فارس ،فارغ از مباحث مربوط به اقتصاد کلان و بودجه‌ريزي کشور، اين قصد دولت عملا به معناي کاسته شدن از بودجه ساير بخش‌ها است. با وجود اينکه بسياري بخش‌ها ممکن است بتوانند حتي چند سال با کمبود بودجه کنار بيايند اما کمبود بودجه قطعا صنعت نفت به عنوان اصلي‌ترين تامين کننده درآمدهاي کشور را با مشکلات جدي مواجه خواهد کرد. کما اينکه در سال‌هاي اخير توليد نفت کشور با توجه به سن بالاي مخازن نفتي تقريبا به طور مداوم به سوي کاهش حرکت کرده است و يکي از دلايل عمده اين کاهش نيز کمبود سرمايه‌گذاري در اين حوزه است.از سوي ديگر نياز کشور به اين درآمدها نيز نه تنها کاهش نيافته بلکه روند رو به رشدي داشته است،چنانکه به همين دليل در حال حاضر روزانه 400 هزار بشکه از کل توليد 3.9 ميليون بشکه‌اي نفت کشور بر اساس آمار رسمي به صورت غير صيانتي توليد مي‌شود. اين در حالي است که توليد هر بشکه نفت به صورت غير صيانتي باعث از دست رفتن ده ها بشکه نفت براي هميشه مي‌شود.عماد حسيني سخنگوي انرژي و عضو کميسيون تلفيق مجلس رقم در نظر گرفته شده براي صادرات نفت و ميعانات گازي در بودجه را 2 ميليون و 740 هزار بشکه در روز عنوان و تصريح مي‌کند از اين ميزان 340 هزار بشکه به صادرات ميعانات گازي اختصاص دارد.وي با توجه به مصرف روزانه 1.7 ميليون بشکه‌اي نفت در داخل کشور، ميزان توليد نفت خام در بودجه را 4 ميليون و 40 هزار بشکه اعلام کرد و گفت اين ميزان با رقم واقعي توليد نفت تا حدودي متفاوت است.بر اساس آخرين اعلام مسئولان نفتي متوسط توليد نفت در سال گذشته 3 ميليون و 950 هزار بشکه در روز بوده است که به معناي اختلاف 90 هزار بشکه‌اي با ميزان در نظر گرفته شده در بودجه است.
فريب 4 تا 12 ميليارد دلاري؛سازي که صدايش آخر سال در مي‌آيد
با فرض توليد واقعي 3.95 ميليون بشکه در روز و رقم 4.1 ميليون بشکه‌اي در نظر گرفته شده در بودجه (2.4 ميليون صاردات نفت خام و 1.7 ميليون مصرف داخل)، لااقل 150 هزار بشکه در روز توليد نفت کمتر از ميزان واقعي در نظر گرفته شده است که با فرض نفت 85 دلاري در بودجه به معناي کسري 4.6 ميليارد دلاري در بودجه از محل صادرات نفت است. با فرض بدبينانه‌تر توليد 3.7 ميليون بشکه در روز، ميزان اختلاف رقم بودجه با ميزان واقعي به بيش از 400 هزار بشکه در روز بالغ خواهد شد که به معناي کسري 12.4 ميليارد دلاري بودجه از اين محل است.با عدم تحقق قطعي اين ميزان درآمد، دولت آن را مانند سال‌هاي گذشته از سهم نفت در بودجه و سهم صندوق توسعه ملي برداشت خواهد کرد. در عين حال مانند آنچه در پايان سال جاري رخ داد، کسري جدي بودجه دولت، خود را در آشفتگي بازار و سکه و ارز سال جاري نيز نشان خواهد داد.در واقع معاونت برنامه‌ريزي رئيس جمهور در حال نواختن سازي است که صداي آن در انتهاي سال شنيده خواهد شد و متاسفانه مجلس نيز مانند سال گذشته در سکوت مطلق از کنار اين مسئله عبور مي‌کند.
لزوم بازنگري در رقم توليد نفت در بودجه 91
بر اين اساس نمايندگان عضو کميسيون تلفيق و کميسيون انرژي بايد براي اين مشکل راه حلي قانوني در بودجه بيابند تا نه دولت فعلي و دولت‌هاي آينده با مشکلات جدي ناشي از کاهش توليد نفت مواجه شوند و نه منافع ملي کشور در رقابت با همسايگان از ميان برود. يکي از ساده‌ترين اين راه‌حل‌ها در نظر گرفتن ميزان دقيق توليد نفت در بودجه است. در غير اين صورت کشور در سال هاي آينده بايد با چرخه کمبود سرمايه‌گذاري در توليد نفت و کمبود درآمد ناشي از آن به طور مداوم دست و پنجه نرم کند.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved