کارشناسان امنیتی به ایراناینترنشنال گفتهاند که کشورهای حاشیه خلیج فارس در خلوت از اینکه جنگ ۱۲روزه با اسرائیل موجب تضعیف جمهوری اسلامی شده، احساس آسودگی میکنند. بهگفته این کارشناسان، رقبای عرب تهران ترجیح میدهند با حکومتی در ایران مواجه باشند که قدرتش مهار شده، نه حکومتی که سرنگونی اش منجر به بیثباتی شود.
این در حالیست که دیپلماتهای غربی هشدار میدهند که اسرائیل در حملاتش به رژیم ایران آنقدر پیش رفته که دیگر نمیتواند احساس امنیت کند، مگر با تغییر رژیم در ایران. از نظر آنها، ضربات اخیر اسرائیل، رژیم ایران را به نقطهای رسانده که یا باید با آمریکا به توافق برسد یا بهسوی ساخت بمب اتمی حرکت کند.
به گفتۀ یک مقام پیشین امنیتی اسرائیل، جمهوری اسلامی اکنون تنها دو گزینه برای بقا دارد: توافق با واشنگتن یا دستیابی به سلاح هستهای. دیگر هیچ راهحل میانی وجود ندارد.
سفیر اسرائیل در فرانسه، با اشاره به این نکته که اورانیوم غنیشده هنوز در اختیار حکومت ایران باقی است، گفت: دانشمندانی که توان تبدیل کردن این ماده به بمب را داشتند کشته شدهاند و سایتهایی که در آن فعالیت میکردند از میان رفتهاند. بنابراین ما تهدید را برای چند سال عقب راندهایم.
چرا از نگاه اسرائیل تنها تغییر رژیم میتواند راهحل قطعی باشد؟
به گزارش رادیو فرانسه، لوموند می نویسد: با وجود دستاوردهای تاکتیکی، اسرائیل اکنون به این جمعبندی رسیده که دیگر نمیتواند صرفاً با عملیاتهای محدود و هدفمند از پیشرفت برنامۀ نظامی حکومت ایران جلوگیری کند.
افنر ویلان، مقام سابق امنیتی اسرائیل، به لوموند گفته است که اگر او جای خامنهای بود، پس از ترور محسن فخریزاده، گروهی کوچک، مستقل از سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی، مخفیانه و با حمایت یک نهاد مذهبی تأسیس میکرد و به آن دستور میداد تا زمان رسیدن به نتیجۀ نهایی هیچ گزارشی منتشر نکند.
با این سخن، لوموند می افزاید: از همینرو، اسرائیل با وجود اذعان به موفقیتهای تاکتیکی، ناچار است اذعان کند که تنها در صورتی میتوان از تکرار چنین خطراتی جلوگیری کرد که ساختار سیاسیای که این پروژهها را هدایت و حفاظت میکند، دیگر وجود نداشته باشد.
سفیر اسرائیل در پاریس در این باره میگوید: ما نه همۀ فیزیکدانان، بلکه تنها کسانی را که مستقیماً در طراحی و ساخت سلاح هستهای دخیل بودند، هدف قرار می دهیم. اما همین افراد، فرزندان فکری فخریزادهاند که پس از مرگ او ممکن است در قالبی جدید به کار خود ادامه دهند.
به نوشته لوموند، این اعتراف به یک «نقطۀ کور» راهبردی، نشان میدهد که حتی کارآمدترین دستگاههای اطلاعاتی نیز قادر به رصد کامل و دائمی برنامۀ مخفیشدۀ یک رژیم ایدئولوژیک نیستند. نتیجۀ اجتنابناپذیر این درک راهبردی آن است که تا زمانی که این رژیم بر سر کار است، تهدید برنامۀ هستهای، ولو پنهان، باقی خواهد ماند.
دیپلماتهای غربی نیز هشدار میدهند که اسرائیل آنقدر پیش رفته که دیگر نمیتواند احساس امنیت کند، مگر با تغییر رژیم در ایران».
از نظر آنها، ضربات اخیر اسرائیل اگرچه دستاوردهای کوتاهمدت امنیتی داشته، اما در بلندمدت، رژیم ایران را به نقطهای رسانده که یا باید با آمریکا به توافق برسد یا بهسوی ساخت بمب اتمی حرکت کند.
خود افنر ویلان در پایان هشدار میدهد: جمهوری اسلامی اکنون تنها دو گزینه برای بقا دارد: توافق با واشنگتن (یعنی تسلیبم خواسته های ترامپ شود که در نامه به خامنه ای به آنها اشاره کرده بود از جمله برچیدن تمام نهادهای انقلابی که پس از انقلاب سال ۵۷ تاسیس شدند) یا دستیابی به سلاح هستهای. دیگر هیچ راهحل میانی وجود ندارد.
Western diplomats warn that Israel's attacks on Iran have escalated to a point where the only way to ensure security is through regime change in Iran. Recent strikes have pushed Iran to a crossroads: it must either negotiate with the U.S. or pursue nuclear weapons. An Israeli security official stated that Iran now has two survival options: a deal with Washington or acquiring nuclear arms, with no middle ground. Despite tactical successes, Israel acknowledges that only the elimination of the political structure supporting Iran's military projects can prevent future threats.