آدينه، 19 بهمن ماه 1403 = 07-02 2025

تورم؛ پایان سال با طعم گرسنگی در حکومت ضد ایرانی جمهوری اسلامی

جزئیات گزارش مرکز آمار ایران از تورم دی ماه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که نرخ ماهانه تورم «خوراکی ها و آشامیدنی‌ها» در این ماه برای چهارمین بار در سال جاری، بالاتر از تورم عمومی بود. پیشی گرفتن نرخ تورم غذایی از تورم عمومی از این بابت اهمیت دارد که بیشترین تاثیر روانی را در حس تورم برای خانوارها ایجاد می‌کند، ضمن آنکه به دلیل بالاتر بودن سهم هزینه‌های غذایی و همچنین ضریب اهمیت بیشتر این گروه هزینه‌ای در سبد هزینه خانوارهای دهک‌های پایین درآمدی، افزایش تورم غذایی پیامدهای بزرگ‌تری بر وضعیت معیشتی این خانوارها به جا می‌گذارد.

مرکز آمار ایران می‌گوید ۲۷ درصد از ایرانی‌ها با درآمد روزانهٔ دو دلار زندگی می‌کنند؛ یعنی یک‌سوم جمعیت ایران توان تأمین حداقل‌های زندگی خود را ندارند. همچنین شاخص جهانی گرسنگی (GHI) نشان می‌دهد ۶.۵ درصد از جمعیت ایران دچار سوءتغذیه هستند. در این میان شهروندان ایرانی می‌گویند با جهش قیمت دلار به کانال ۸۰ هزار تومان، قیمت‌ کالاهای ضروری هم افزایش چندبرابری داشته و ناگزیر شده‌اند بسیاری از اقلام دیگر را نیز از سبد هزینه‌هایشان خارج کنند.

دستمزدهایی که توان سیر کردن ندارند

در حالی که ماراتن سالانه تعیین حداقل دستمزد کارگران آغاز شده، کمیته مزد شورای عالی کار، میانگین هزینه سبد معیشت کارگران بر اساس تورم منتهی به آذر ماه امسال را رقمی در حدود ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان اعلام کرده است.

در سال جاری حداقل دریافتی یک خانوار کارگری با بعد ۳.۳ نفر حدود ۱۱ میلیون و ۱۰۷ هزار تومان است و با در نظر گرفتن این رقم اعلام شده برای هزینه سبد معیشت، حقوق حداقلی یک خانوار سه نفره، فقط ۳۷ درصد از این سبد را پوشش می‌دهد.

پیشتر مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی اعلام کرده بود طی سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ میانگین و میانه سرانه کالری ایرانیان از ۲۱۰۰ کالری در روز کمتر بود که معیاری برای سنجش فقر مطلق در سنجش‌های جهانی است.

این مرکز در گزارش خود نتیجه می‌گیرد که سهم بیشتری از جامعه ایران از الگوی مصرفی پیروی می‌کنند که کالری مورد نیاز استاندارد را تامین نمی‌کند و این پدیده می‌تواند هم به دلیل کاهش درآمد خانوارها و هم ناشی از تغییر الگوی مصرف خوراکی‌ها در دهه ۹۰ باشد.

پایان سال با طعم گرسنگی

زنگ خطر هشدار تورم غذایی در حالی به صدا درآمده که در هفته‌های باقی‌مانده از سال این نگرانی را دو چندان کرده که فشار تورم غذایی بر سبد معیشت خانوارها به ویژه دهک‌های پایین درآمدی در این هفته‌ها، طاقت فرسا شود.

به گزارش یورونیوز، نابسامانی در تخصیص ارز مورد نیاز برای واردات نهاده‌های تولید و کالاهای اساسی، برنامه دولت برای کاهش نرخ ارز ترجیحی واردات اقلام اساسی و افزایش نرخ این ارز در سال آینده و نگرانی‌ها از افت درآمدهای نفتی و تشدید تحریم‌ها بخشی از نگرانی‌های تامین غذا در ماه‌های آتی است.


Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:







تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست