وزیر خارجه جدید آمریکا در راستای صدور فرمان اجرایی ترامپ اعلام کرد کمکهای خارجی آمریکا به مدت ۸۵ روز برای بررسی متوقف میشود. این فرمان برای دو کشور استثنا قائل شده است که اوکراین جزو این استثناها نیست.
خبرگزاری فرانسه از تعلیق ۸۵ روزه تمامی کمکهای خارجی آمریکا خبر داده است. این خبرگزاری بر اساس اسنادی که به دست آورده نوشته تنها کمکهای غذایی در مواقع اضطراری و کمکهای نظامی به اسرائیل و مصر از این تعلیق مستثنی هستند.
مارک روبیو، وزیر خارجه آمریکا در دستوری جدید ابلاغ کرده است هیچ بودجه جدیدی برای کمکهای خارجی تخصیص نخواهد یافت، تا زمانی که هر تخصیص جدید یا تمدید پیشنهادی بر اساس سیاست "اول آمریکا" ترامپ بررسی و تأیید نشده باشد.
دونالد ترامپ در نخستین روز کاری خود دستور توقف سه ماهه و بازنگری کمکهای توسعه خارجی را صادر کرد. طبق این دستور این کمکها باید در راستای سیاست "اول آمریکا" بازنگری شوند.
این دستور شامل همه کمکها از جمله کمکهای نظامی به اوکراین هم خواهد بود که جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین آمریکا میلیاردها دلار را برای مقابله با حمله تجاوزکارانه روسیه به خاک اوکراین در نظر گرفته بود.
به گزارش دویچه وله، دولت آمریکا اما تا کنون رسما تعلیق کمکهای نظامی آمریکا به اوکرائین را اعلام نکرده است.
تعلیق کمکهای مبارزه با ایدز
قطعشدن کمکهای خارجی آمریکا به معنای تعلیق تقریبا سه ماهه تامین مالی برای ابتکار برنامه جهانی مقابله با ایدز PEPFAR است.
طبق این برنامه داروهای ضد ویروس "اچآیوی" خریداری میشود تا بیماری ایدز را در کشورهای در حال توسعه، به ویژه در قاره آفریقا، درمان کنند.
این ابتکار توسط جورج بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۰۳ آغاز شده بود و تا کنون به نجات حدود ۲۶ میلیون نفر کمک کرده و حمایتهای فراحزبی در واشنگتن را به دنبال داشته است.
کمکهای نظامی به اسرائیل و مصر قطع نمیشود
تعلیق کمکهای خارجی شامل توقف کمکهای نظامی به اسرائیل و مصر نخواهد بود. مصر از زمان امضای قرارداد صلح با اسرائیل در سال ۱۹۷۹ از کمکهای آمریکا برای دفاع برخوردار بوده است.
کمکهای غذایی اضطراری که آمریکا در مواقع بحرانی در سراسر جهان از جمله در سودان و سوریه، ارائه میدهد نیز از این تعلیق مستثنی خواهند بود.
کمکهای آمریکا به ارزش ۶۴ میلیارد دلار
ایالات متحده بهطور سنتی بزرگترین اهداکننده کمکهای توسعهای در جهان است. کشورهای اروپایی، بهویژه کشورهای اسکاندیناوی هم نسبت به تولید ناخالص داخلی خود بیشتر کمک میکنند.
طبق گزارش سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD)، ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ بیش از ۶۴ میلیارد دلار برای کمکهای توسعهای به کشورهای دیگر اختصاص داده است.
سازمان بینالمللی امدادرسانی آکسفام Oxfam اعلام کرد که ترامپ توافقهای دیرینه در ایالات متحده برای حمایت از کمکهای خارجی را لغو کرده است.
آببی ماکسمان، رئیس آکسفام آمریکا میگوید کمکهای انسانی و توسعهای تنها حدود یک درصد از بودجه را تشکیل میدهد اما این کمکها جان انسانها را نجات میدهد، بیماریها را درمان میکند و فقر را کاهش میدهد.
رئیس آکسفام آمریکا افزود که تعلیق و در نهایت توقف بسیاری از این برنامهها ممکن است برای شمار زیادی از کودکان و خانوادهها مسئلهای حیاتی باشد.
سازمان امدادی مسیحی World Relief از دولت ترامپ خواسته است که بررسی جریان کمکهای خارجی را سریعتر انجام دهد و ارائه این کمکها را تضمین کند.