به دنبال اعتراضات گسترده به حکم اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی گزارشها حاکی از بازداشت چندین نفر در استان کردستان و استانهای همجوار است. به گفته فعالان حقوق بشری، حدود ۲۰ نفر در جریان اعتصاب سراسری در استان کردستان و پس از آن بازداشت شدهاند. امجد امینی، پدر مهسا (ژینا) امینی، هم میگوید به دنبال اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی به دادسرا احضار و با دو اتهام مواجه شده است.
این در حالیست که پارلمان اروپا این هفته با صدور قظعنامه ای شدیداللحن نسبت به وخامت وضع حقوق بشر در ایران هشدار داد و خواهان آزادی دو بانوی زندانی سیاسی کُرد محکوم به اعدام شد.
پدر مهسا امینی در پستی اینستاگرامی اعلام کرد که پس از احضار به دادسرا در تاریخ ۲۹ دی، با اتهام «نشر اکاذیب» مواجه شده و تنها ۴۸ ساعت بعد از آن هم اتهام دیگری با عنوان «تبلیغ علیه نظام» برایش طرح شده است.
امجد امینی درباره احضارش توضیح داده است: باخود گفتم هرچه بادا باد، اگر نروم هم از ضربه باطوم در امانم و چون در عمر ۵۲ سالهام بيمارى زمينهاى هم نداشتهام بهانهاى براى مرگم نيست هرچند با ازدست دادن دختر بیگناهم، زندگی من وهمسرم مرگ تدريجى است. به عنوان شهروند درجه سوم در اين ولايت محنتزده ٢٩ ديماه در بازپرسى حضور یافتم و این هم بهانهای برای نرفتنم به دادسرا نشد.
آقای امینی ۲۲ دی ماه ۱۴۰۳ در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی در استوری اینستاگرام خود نوشته بود: «خبر دهشتناک تایید حکم اعدام دختر بی گناه کرد ایرانی و مددکار فعال و دلسوز اجتماعی خانم پخشان عزیزی آن قدر ناعادلانه و بی رحمانه است که روح و روان هر انسانی را که وجدانی زنده دارد می آزارد و آدمی را از این همه بی رحمی و قساوت به حیرت می اندازد.»
احکام اعدام برای این دو زندانی سیاسی زن اعتراضات زیادی را به دنبال داشته است و از جمله روز چهارشنبه ۳ بهمن در شهرهای مختلف استان کردستان و همچنین برخی شهرهای کردنشین دیگر در استانهای همجوار اعتصاب گستردهای برگزار شد. گروههای حقوق بشری میگویند در جریان این اعتصاب و پس از آن چندین نفر بازداشت شدهاند.
آیدا عمویی، فعال مدنی و حقوق زنان، فرانک رفیعی، فعال مدنی، اسعد غفوری، استاد دانشگاه، هیرش ناوگرانزاده (عضو کمپین «جلوگیری از اعدام پخشان عزیزی») جزو بازداشتشدگان هستند. سایت محلی کردپا رفیق کریمی، امجد گریاخیز، نعیم دوستی، محمد سیفپناهی، سینا رضایی محمد اطلسی و امید محمدی را افراد دیگری معرفی کرده که از سوی نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت شده و از شرایط و مکان نگهداری آنها اطلاعی در دست نیست.
در یک کشور عادی این دو بانو مورد تجلیل قرار میگرفتند
هانا نویمن، رئیس بخش ایران در پارلمان اروپا خواهان لغو حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی، دو زندانی سیاسی کرد در ایران، شد و گفت "در یک کشور عادی این دو به عنوان قهرمان مورد تجلیل قرار میگرفتند".
خانم نویمن در سخنرانی خود به خدمات مددکاری پخشان عزیزی برای زنان و دختران گریخته از چنگ داعش و مبارزه وریشه مرادی علیه داعش در کوبانی اشاره کرد و گفت در یک کشور "عادی" این دو زن "قهرمان" محسوب میشدند و از آنها تقدیر میشد.
به گزارش دویچه وله، این مقام ارشد اروپايی هفته گذشته در همین پارلمان توجه اتحادیه اروپا و جامعه بینالمللی را نسبت به وضعیت "اسفبارحقوق بشر در ایران" جلب کرد و خواستار واکنش قاطع آنها شده بود.
پارلمان اروپا پنجشنبه ۳ بهمن قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را تصویب کرد.
پخشان عزیزی ، مددکار اجتماعی کُرد، مرداد ۱۴۰۲ توسط نیروهای وزارت اطلاعات در تهران بازداشت شد. او پس از تحمل بیش از ۴ ماه بازداشت در سلول انفرادی، در مرداد ۱۴۰۳ به اتهام "بغی" و "عضویت در گروههای معارض" به اعدام و چهار سال حبس محکوم شد. حکم اعدام عزیزی در حال حاضر متوقف شده است.
وریشه مرادی نیز مرداد سال ۱۴۰۲ در سنندج بازداشت و در آبان ماه امسال به اتهام "بغی" به اعدام محکوم شد. گفته میشود مبنای اتهام بغی، "حضور او در منطقه کردنشین شمال سوریه و جنگ علیه داعش" بودە است.