جواد ظریف که گفته می شود معاون راهبردی پزشکیان است، روز گذشته برای شرکت در پنجاه و پنجمین مجمع جهانی اقتصاد (داووس ۲۰۲۵) عازم سوئیس شد. او قرار است علاوه بر مشارکت در برنامههای اجلاس و شرکت در میزگردها با موضوعات مختلف منطقهای و جهانی، در یکی از جلسات اصلی مجمع با فرید زکریا، مجری سی.ان.ان نیز گفتوگو کند.
اجلاس داووس همه ساله توسط مجمع جهانی اقتصاد با حضور مقامات ارشد دولتی و خصوصی کشورهای جهان در شهر داووس سوئیس برگزار میشود و مقامات عالیرتبه کشورهای مختلف از این اجلاس به عنوان فرصتی برای بیان دیدگاههای خود در مورد مسائل مختلف و همچنین رایزنیهای سیاسی در حاشیه این اجلاس استفاده میکنند.
آنطور که پولیتیکو گزارش داده است، برخی شایعات حاکی از آن است که ایلان ماسک به عنوان شخص مورد اعتماد ترامپ در اواخر هفته در این نشست حاضر خواهد شد.
در چنین حال و هوایی از برگزاری اجلاس داووس، روز گذشته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر محمدجواد ظریف به سوئیس در پاسخ به سوالی درخصوص چرایی عدم حضور عباس عراقچی در این اجلاس گفت: در سنوات مختلف، مقامات مختلف از کشور در این اجلاس شرکت کردهاند و جایگاه ظریف نیز در ساختار دولت کاملا مشخص و روشن است و حضور ایشان قطعا موثر و مفید خواهد بود.
این در حالیست که درگیری در درون حاکمیت بر سر مذاکره با دولت ترامپ همچنان ادامه دارد. یک فرمانده پیشین سپاه گفته: پزشکیان در جایگاهی نیست که به آمریکاییها قول و وعده دهد.
پاسدار حسین کنعانی که اکنون یک فعال سیاسی اصولگرا است در پاسخ به پرسش خبرنگار فرارو درباره مخالفان داخلی مذاکره با ترامپ گفت: با توجه به مسئولیتی که مقام معظم رهبری در ارتباط با سیاستهای خارجی و کلان و روابطمان با آمریکا مشخص کردهاند، آقای پزشکیان فقط میتواند راهکار ارائه دهد یا تاکتیکهایی را مشخص کند، اما ایشان در جایگاهی نیست که بخواهد با امریکاییها مذاکره کند یا قول و قراری را بدهد و یا در رابطه با سیاستهای آینده روابط بین الملل ما به آمریکاییها وعده دهد. همانطور که در بحث برجام که رهبری از «نرمش قهرمانانه» صحبت کردند، ملاحظات و خطورط قرمزی داشتند که رعایت نشد، حتی اگر چنین چیزی بخواهد تکرار شود، باید از طرف رهبری اجازه داده شود، مگرنه آقای پزشکیان نمیتواند به مذاکره با ایالات متحده ورود کند.
رسول منتجب نیا، دبیرکل حزب جمهوریت از جناح اصلاح طلب نیز با بیان اینکه بر اساس مصالح و منافع کشور باید وارد مذکره با دولت ترامپ بشویم، گفت: در بحث مذاکرات با آمریکا برخی دیپلماتهای پیشین تفاوت پایگاه بسیج و مجمع عمومی سازمان ملل را متوجه نمیشدند، اما حمیدرضا ترقی، قائم مقام حزب موتلفه میگوید، اختلافات ما و ایالات متحده حل نشدنی است و ترامپ نیز امتحان خود را پس داده است.
این در حالیست که حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به مصاحبه پزشکیان با شبکه NBC آمریکا گفته: اکنون این سوال جدی وجود دارد که آیا مسائل مطرحشده در این مصاحبه، بر اساس مجوزی بوده که رئیسجمهور در شورای عالی امنیت ملی دریافت کرده یا برعکس ایشان این مصاحبه را انجام داده تا شورای عالی امنیت ملی را تحت تأثیر قرار دهد. اگرچه ما نمیتوانیم به این سوال پاسخ دهیم، اما واکنشهایی که نسبت به این مصاحبه شکل گرفت، نشان میدهد که احتمالا هنوز مجوز لازم برای مذاکره با آمریکا، به دولت داده نشده است. تا زمانی که اجازه مذاکره با آمریکا از سمت نهادهای تصمیمگیر صادر نشود، نشان دادن گاهوبیگاه چراغ سبز به آمریکا، کمکی به تامین منافع کشور نمیکند.
به جمهوری اسلامی اعتماد نکنید
در همین حال شاهزاده رضا پهلوی در نامهای به رئیس جمهور جدید آمریکا تاکید کرد که دولت او نباید به جمهوری اسلامی اعتماد کند.
او نوشت: جمهوری اسلامی که اکنون ضعیفتر از هر زمان دیگری است، خواهد کوشید خود را با فریب، وعدههای توخالی و حیلهگری در قالب یک توافق جدید حفظ کند، همانطور که در ۴۵ سال گذشته چنین کرده است، اما نمیتوان به این رژیم اعتماد کرد.
شاهزاده رضا پهلوی دولت ترامپ را از اعتماد کردن به جمهوری اسلامی بر حذر داشت و تاکید کرد رییسجمهوری جدید ایالات متحده میتواند با بهکارگیری سیاست فشار حداکثری، به استبداد حاکم در ایران پایان دهد.
او در این نامه که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، نوشت: هیچیک از روسایجمهور آمریکا تاکنون شجاعت خاتمه دادن به این استبداد را نداشتهاند. شما میتوانید، نه از طریق جنگ، بلکه با حفظ فشار حداکثری بر رژیم و حمایت حداکثری از مردم شجاع ایران.