بحران منطقه با حملات آمریکا و انگلیس علیه حوثی های یمن وارد فاز جدیدی شده است. بایدن میگوید در این باره پیامی خصوصی برای رژیم ایران فرستاده است.
خبرگزاری رویترز با اعلام این خبر گزارش داد: بایدن با بیان اینکه ما به خوبی آمادهایم گفت من این پیام را به ایران رساندهام. آنها میدانند نباید کاری انجام دهند.
در واکنش به این اظهارات رئیس جمهور آمریکا، یک مقام سابق در دولت ترامپ گفت: دولت کنونی (بایدن) وقتی به قدرت رسید، سیاست ما را معکوس کرد و به همین دلیل دشمنان آمریکا دیگر از ما نمیترسند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا گفت: ما اخیرا شاهد بیش از ۱۲۰حمله به نیروهای آمریکایی در منطقه بودهایم و حملات بیشتر به کشتی های تجاری. این نتیجه مستقیم مماشات کردن دولت کنونی با رژیم ایران است.
وی افزود: آنها (دولت بایدن) سعی کردند با بهاصطلاح میانهروها در ایران مذاکره کنند و اکنون میتوانید نتیجه آن را ببینید که چه وحشیگری در هفت اکتبر رخ داد و چه موشکهایی که از لبنان به سمت اسراییل میبارد. این نشانه بارز شکست سیاست بازدارندگی آمریکا در منطقه است. دشمنان دیگر از ما نمیترسند.
در همین حال مایکل آلن، مدیر پیشین شورای امنیت ملی کاخسفید به فاکسنیوز گفت: رژیم ایران سر مار است و آنها یک ارکستر را هدایت میکنند. حمله به حوثیهای یمن، گام نخست و اقدامی درست است، اما اگر در طول زمان میخواهیم از منافع آمریکا در خاورمیانه حفاظت کنیم، باید سراغ رژیم ایران برویم.
مایک مککال، رئیس کمیتهٔ خارجی کنگرهٔ آمریکا نیز به فاکسنیوز گفت: نیروهای ما میتوانند کشتیهای رژیم ایران در دریایی سرخ را نیز هدف قرار دهند. با آنکه به نحو خطرناکی به یک درگیری مستقیم با رژیم ایران نزدیک میشویم، ولی هرچه بیشتر اجازه دهیم که آنها از مصونیت برخوردار باشند، تنش ها در خاورمیانه تشدید خواهد شد.
باید خشونتی اعمال کنیم که رژیم تهران آن را درک کند
این در حالیست که فرمانده سابق سنتکام (نیروهای آمریکا در منطقه) گفته: باید خشونتی اعمال کنیم که رژیم تهران آن را درک کند.
ژنرال مککنزی که تا سال ۲۰۲۲ نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را فرماندهی میکرد گفت که واکنش دولت بایدن به حملات در دریای سرخ و علیه نیروهای آمریکایی در پایگاههای عراق و سوریه بسیار با تردید [دودلی] و بدون تمرکز بوده است.
ژنرال مککنزی در مقاله ای که در وال استریت ژورنال منتشر شده، نوشت: برای تنظیم مجدد بازدارندگی باید خشونتی را اعمال کنیم که رژیم تهران آن را درک کند.
جنگی که در سال ۲۰۲۴ باید زیر نظر داشته باشیم
پایگاه گروه بحران بینالملل (دوستان رابرت مالی) در تحلیلی نوشت: خطر تشدید شدن آتش جنگ امسال بیشتر از هر زمان است. قدرتهای بزرگ انگیزه قوی برای نجنگیدن با یکدیگر دارند، اما تنشها در امتداد خطرناکترین گسل های جهان در حال تشدید شدن هستند. صحبت بیپرده از جنگ در واشنگتن این خطر را دارد که باعث عادی شدن هزینه تقریبا غیرقابل محاسبه یک درگیری بزرگ با شرکت ایالات متحده شود.
آمریکا خواستار تقابل منطقهای در خاورمیانه نیست اما جنگ اسرائیل و حماس ممکن است از راههای گوناگونی یک چنین تقابلی را رقم بزند. اگر اسرائیل علیه حزبالله اقدام کند با اطمینان نسبی میتوان گفت که این جنگ با توجه به تقویت قوای جمهوری اسلامی در منطقه یک تقابل کلیتر را به همراه داشته و در نهایت ممکن است آمریکا را نیز در سراسر منطقه به جنگ بکشاند.
یک دیپلمات ارشد سابق ایتالیايی هم که سال ها در خاورمیانه ماموریت داشته می گوید: خطرات ناشی از اشتباه محاسباتی بالاست. به نظر میرسد که ابرهای تاریک برای سال ۲۰۲۴ گردهم میآیند. اگر ۲۰۲۳ سال روایات فروپاشیده و انتظارات برآورده نشده بود در آن صورت سال ۲۰۲۴ میتواند سال بیدار شدن در مواجهه با واقعیتهای سخت و جدید باشد.