آدرس پست الکترونيک [email protected]









پنجشنبه، 1 اردیبهشت ماه 1401 = 21-04 2022

کارشناس؛ مهمترین درسِ جنگ اوکراین برای چین چیست؟

جمهوری خلق چین از جمله کشور‌هایی بوده که با دقت و حساسیت فراوان، روند تحولات مرتبط با "جنگ اوکراین" را دنبال کرده و می‌کند. بسیاری از ناظران و تحلیلگران در همان آغاز جنگ اوکراین این ایده را مطرح می‌کردند که چینی‌ها در معادله جنگ اوکراین سعی دارند تا این نکته را متوجه شوند که اراده غرب در مواجهه با بحران‌هایی نظیر جنگ اوکراین تا چه حد جدی است؟ درکی که بر اساس آنچه منابع عمدتا غربی می‌گویند می‌تواند به نقشه راه اقدامات احتمالی آتی آن‌ها در مورد انجام حمله‌ای مشابه علیه تایوان شکل می‌دهد و در نوع خود می‌تواند به یک بحران جدید در عرصه روابط بین االمل ختم شود.

تحلیلگران معتقدند که جاری شدن سیل کمک‌های کشور‌های غربی به اوکراین و مقابله جدی اوکراینی‌ها با ارتش روسیه که تا حد زیادی این ارتش را به نوعی وارد یک باتلاق در خاک اوکراین کرده و حتی به عقب نشینی اخیر آن از مناطقِ پیرامونی کیِف پایتخت اوکراین و معطوف کردن توان و قدرت خود به مرز‌های شرقی اوکراین ختم شد، حامل درس‌هایی جدی و مهم برای پکن بوده است.

در این راستا، فرارو در گفتگو با "حامد وفایی"، استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل چین، به بررسی و مرور مهمترین درس‌های معادله جنگ اوکراین برای چینی‌ها پرداخته است.

به نظر شما مهمترین درسی که جنگ اوکراین برای چینی‌ها به همراه داشته چه بوده است؟

اگر موضع چین در مورد جنگ اوکراین را مرور کنیم واقعیت این است که چینی‌ها به دلیل نزدیکی به اردوگاه کشور‌های شرقی نظیر روسیه و در عین حال زاویه‌هایی که با کشور‌های غربی دارند، علی رغم اینکه روابط خوبی هم با دولت اوکراین داشتند، با این حال، اینطور نبود که چندان هم از حمله روسیه به اوکراین ناراضی باشند. در این راستا، آن‌ها در ابتدا با نوعی خوف و رجا به مساله می‌نگریستند با این حال، با گذشت زمان، موضع خود را به نوعی اصلاح کردند.

به طور خاص در چین، پس از حمله روسیه به اوکراین، شاهد نوعی سکوت و بعضا حمایت‌های گاه و بیگاه از روسیه بودیم و اساسا خیلی در مورد اوکراین صحبت نمی‌کردند و گویی این باور در میان برخی وجود داشت که شاید روسیه بتواند ظرف چند روز به کیِف برسد و اوکراین را فتح کند. با این حال، با تغییر شرایط در معادله اوکراین و تشدید حمایت‌های غرب از اوکراین و بحرانی‌شدنِ وضعیت برای روس ها، چینی‌ها تا حد زیادی سیاست خود را تغییر دادند و اکنون که صحبت می‌کنیم عملا سیاست "بی طرفی" در پیش گرفته اند و حتی پیشنهاد ارائه کمک‌های بشردوستانه را نیز به اوکراین داده‌اند.

به نظر من این تحولات حتما درس‌هایی را برای چین دارند. البته من همچنان به آن تفاوتِ ماهوی میان مساله اوکراین و تایوان اعتقاد دارم. با این حال، جنگ اوکراین در چهارچوب واقع گرایی سیاسی یک درس مهم را برای چینی‌ها دارد و آن این است که لزوما بزرگ بودن و توانمند بودنِ یک کشور نمی‌تواند منجر به این موضوع شود که آن کشور بتواند به نتایج مطلوب خود به هر شکل ممکن دست یابد. اصلی‌ترین درس جنگ اوکراین برای چینی ها، عدم ورود به میدان جنگی است که خود در آن ابتکار عمل را به دست نداشته باشند



حقیقتگو April 21, 2022 10:53 PM

چین ازشکست ویا پیروزی روسیه درکراین وتحریم های روسیه وتخریب اکراین تمام وکمال بهره برداری خواهد کرد زیرکه چین به تحریم های غربی برعلیه روسیه نپیوسته است وبه اصلاح بی طرفی اعلام کرده است بله نفت وگازوذغال سنگ روسیه را با کالاها تولیدی اشت تهاترخواهد کرد ولی برای چین یک مورد بسیارمهم دراکراین وجود دارد که غربی ها هرچند تسلحیات نظامی به اکراین می فرستند ولی ازدرگیری مسقیم نظامی شان دراکراین اجتناب می کنند که بله این چنین شاید به ظهورشبه جنگ ویتنام تبدیل شود ونخارج هولنگ جانی ومالی وامنیتی برایشان رقم بزند پس فقط ازدورایستادن درکنارمرز اکراین ترجیح میدهند که مردمان اکراین خودشان ازکشورشان دفاع کنند چین خوشحال که بله شری بشه شوری بشه خیرما هم درش باشه !

گزارش یا اعتراض به این نظر


Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: