آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 24 فروردین ماه 1395 = 12-04 2016

رد ماجرای "ایران-کنترا" در اسناد پاناما

رادیو آلمان: روزنامه آلمانی زوددویچه در تازه‌ترین گزارش خود درباره اسناد پاناما، به نقش موسسه موساک فونسکا در پنهان ماندن عملیات جاسوسان آمریکا از جمله در ماجرای ایران – کنترا در دهه‌‌ی هشتاد میلادی پرداخته است.

افشاگری‌های نشریه آلمانی زوددویچه سایتونگ از "اسناد پاناما" همچنان ادامه دارد. این روزنامه روز سه‌شنبه (۱۲ آوریل / ۲۴ فروردین) در تازه‌ترین شماره خود به استفاده‌ی گسترده‌ی جاسوسان آمریکا از خدمات شرکت موساک فونسکا در پاناما پرداخته است.

به نوشته این روزنامه جاسوسان آمریکا با کمک موساک فونسکا دست به تاسیس شرکت‌های استتاری می‌زدند تا بر عملیات خود پرده بگذارند. گفته می‌شود که برخی از مشتریان موساک فونسکا کسانی بوده‌اند که به عنوان واسطه برای سرویس مخفی آمریکا (سیا) فعالیت می‌کرده‌اند.

زودویچه در گزارش خود در این راستا از جمله به نقش احتمالی این شرکت پانامایی در ماجرای ایران – کنترا (ایران گیت) در دهه هشتاد میلادی اشاره می‌کند.

این ماجرا به معامله تسلیحاتی جمهوری اسلامی با آمریکا و اسرائیل در اواسط دهه هشتاد میلادی برمی‌گردد. واشنگتن در جریان این ماجرا در تلاش بود که از نفوذ ایران در آزادسازی گروگان‌های آمریکایی در لبنان بهره برد و در ازای آن، قطعات جنگی و تسلیحات نظامی در اختیار ایران قرار دهد.

از آن گذشته، پول فروش این تسلیحات به‌طور پنهانی به ضدانقلابیون نیکاراگوئه (کنترا) داده می‌شد. کنگره آمریکا در آن زمان کمک مالی به شورشیان نیکارگوئه را منع کرده بود. این ماجرا پس از برملا شدن به بزرگ‌ترین رسوایی پس از ماجرای واترگیت بدل شد و حتی به ماجرای "ایران گیت" شهرت یافت.

روزنامه‌نگاران زوددویچه سایتونگ در حین تحقیقات و بررسی اسناد پاناما به جزییات تازه‌ای برخورده‌اند که احتمالا به ماجرای ایران – کنترا مرتبط هستند. در این اسناد نام دو تن از مظنونان این ماجرا به چشم می‌خورد. یکی از آنها فرهاد عظیما است؛ بازرگانی ساکن ایالت میسوری در آمریکا که در زمینه کرایه و لیزینگ هواپیما فعالیت دارد.

طبق گزارش زوددویچه هواپیمای حامل تسلیحات که در سال ۱۹۸۶ در جریان ماجرای ایران‌−‌کنترا در تهران فرود آمد، در آمریکا ثبت شده و ظاهرا به فرهاد عظیما و شرکتش تعلق داشته است. عظیما ادعا کرده که از استفاده‌ی سازمان سیا از هواپیمای او برای ارسال تسلیحات به ایران بی‌اطلاع بوده و بر بی‌گناهی خود در ماجرای ایران−کنترا تأکید دارد.

نام فرهاد عظیما اما در اسناد پاناما آمده است. او در سال ۲۰۰۰ به شرکت موساک فونسکا سفارش تأسیس شرکتی استتاری تحت نام AlG Limited در جزایر وریرجین بریتانیا را داد که ظاهرا قرار بوده شعبه‌ای از شرکت آمریکایی Avitaion Leasing Group در ایالت میسوری باشد. این شرکت ۶۰ دستگاه هواپیما به منظور کرایه و لیزینگ در اختیار دارد.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: