روسیه در سودای جذب نخبگان آسیای مرکزی
ایرنا - روسیه با تصویب قانونی شرایط جذب نخبگان کشورهای خارجی به خصوص کشورهای حوزه آسیای مرکزی را تسهیل می کند.
به گزارش روز دوشنبه رسانه های محلی تاجیکستان، وزارت کار روسیه ماه جاری میلادی بخشنامه ای را صادر کرد که به استناد آن به متخصصان نخبه کشور های خارجی امتیازاتی معادل حقوق شهروندی روسیه می دهد.
در فهرستی این وزارتخانه برای جذب متخصصان خارجی در 74 رشته شغلی و کسب و کار تسهیلات ویژه ای جهت اقامت در روسیه اعطا می شود.
این فهرست علاوه بر فارغ التحصیلان نخبه دانشگاه های معتبر، متخصصان دوره های آموزشی مهندسی، فنی، علمی و پزشکی را نیز در بر می گیرد.
کارشناسان حوزه آسیای مرکزی، صدور این بخشنامه را با هدف جذب متخصصان نخبه در آسیای مرکزی می دانند. آنها معتقدند که متخصصان سایر کشورها به دلیل شرایط مناسب کشورهای خود حاضر به حضور در روسیه نیستند.
این بخشنامه راه را برای گرفتن حق تابعیت متخصصانی از کشورهایی چون تاجیکستان هموار می کند.
«عبدالله دولتف» پزشک تاجیک که ساکن مسکو است می گوید: هدف این قانون آن است که متخصصان کاردان و باسواد را از جمهوری های جدا شده از شوروی جذب کند.
وی گفت: با این قانون، روسیه به نخبگان کشور های استقلال یافته از دوران شوروی چشم دوخته است. چون نخبگان از کشور های پیشرفته اروپایی یا آمریکایی یا از کشور های شرق نزدیک و یا از سنگاپور و مالزی به روسیه نمی آیند.
به گفته «دولتف»، چنین قوانینی در روسیه بیشتر برای جذب متخصصان کشور های آسیای میانه است هر چند که در این مورد آشکارا سخنی به میان نمی آید.
اکنون با این قانون، مهاجرت متخصصان رشته های شغلی گوناگون در آسیای مرکزی به خصوص تاجیکستان بیشتر می شود چون روسیه به هر بهانه به آنها امکان می دهد که به روسیه بیایند.
از این گذشته، دانشجویانی که در دانشگاه های روسیه دانش آموخته می شوند، اقامت و کار را در روسیه برمی گزینند.
بر اساس فهرست رشته های شغلی پیشنهاد شده وزارت کار روسیه، این کشور بیشتر به کار شناسانی نیاز دارد که صنعت سبک و سنگین روسیه را توسعه دهند و یا در بخش صنایع نظامی کار کنند.
مردم آسیای مرکزی از جمله «تاجیکستان» که دهها سال تحت حکومت شوروی روزگار می گذراندند، در معرض محرومیت هایی قرار دارند که با وجود گذشت بیش از 22 سال از استقلال، همچنان درگیر تبعات آن هستند.
70 درصد جمعیت تاجیکستان را افراد زیر 30 سال تشکیل می دهند.
به گفته برخی کارشناسان و فعالان حزبی و رسانه ای تاجیک، نبود فرصتهای شغلی و زمینه های کم فعالیت های اجتماعی و سیاسی در این کشور آسیای مرکزی باعث شد تا بیشتر جوانان تاجیکستان پس از گذراندن دوره تحصیلی متوسطه به مهاجرت روی آورند.
رییس اتحادیه جوانان تاجیک در روسیه به این عقیده است که فکر مهاجرت در جوانان از همان سن دانش آموزی در ذهن شکل می گیرد، به طوری که مهاجرت در فکر جوانان این کشور به عنوان یک فرهنگ نهادینه شده است و این پیامد خوبی برای ما ندارد.
تاجیکستان بعد از کشورهای ازبکستان و اوکراین سومین کشوری است که بیشترین تعداد مهاجر را در روسیه دارد.