آدرس پست الکترونيک [email protected]









یکشنبه، 10 اسفند ماه 1393 = 01-03 2015

تیشه داعش به ریشه‌های تاریخ ایران در موصل

تروریست‌های داعش مجسمه‌های اشکانی مربوط به تمدن ایران باستان را در موزه موصل تخریب کرده‌اند. پيگيري همشهري از تخريب يك مجسمه سنگي در موزه موصل كه 3 عضو داعش در حال تخريب آن با ضربات سنگين پتك هستند، مشخص كرد كه اين اثر تاريخي متعلق به دوره حكومت اشكانيان در ايران باستان است كه از شهر باستاني هاترا در نزديكي موصل به‌دست آمد.

محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي كشور نيز در گفت‌وگو با همشهري و در واكنش به تخريب آثار تاريخي متعلق به تمدن ايران در موزه موصل هشدار داد كه بسياري از آثار متعلق به تمدن ايران به‌ويژه آثار دوره اشكاني و ساساني در محدوده حضور داعشي‌ها در عراق در خطر هستند. آنطور كه طالبيان اعلام كرده است، آثار ساساني بسياري نيز در موزه‌هاي عراق وجود دارد كه اكنون در خطر هستند.

تخريب آثار تاريخي موزه موصل اين نگراني را براي معاون ميراث فرهنگي كشور ايجاد كرده است كه اعضاي داعش به تخريب ديگر آثار تاريخي بر جاي مانده از تمدن ايران در عراق اقدام كنند.

كتيبه‌هاي پهلوي بر آثار اشكاني

علي هژبري، دانش آموخته باستان‌شناسي در دانشگاه تهران نيز به همشهري مي‌گويد: بين‌النهرين خاستگاه بسياري از تمدن‌ها و فرهنگ‌هاي باستاني است.

به گفته او، از دوره هخامنشيان كه داريوش بابل را فتح كرد، ارتباط فرهنگي بين اقوام ساكن بين‌النهرين در دوران تاريخي شكل گرفت كه تأثير زيادي بر هنرهاي يكديگر گذاشتند، تا جايي كه همين دروازه خشايارشا يا دروازه ملل در محوطه باستاني تخت‌جمشيد بسيار شبيه به نمونه‌هاي آشوري آن است كه چند روز پيش در موزه موصل توسط داعش تخريب شد. به گفته اين باستان‌شناس، اشكاني‌ها در دوره حكومت خود بر ايران پايه‌هاي قدرت‌شان را به غرب امپراتوري خود در عراق امروزي رساندند.

آنها شهرهاي مهمي همچون هاترا و سلوكيه را پايه‌گذاري كردند كه بعدها به‌دست عثماني‌ها افتاد و پس از تجزيه حكومت عثماني، هاترا به عراق رسيد. هژبري با اشاره به‌وجود آثار فراوان از تمدن اشكاني و ساساني در عراق كه تيسفون پايتخت ساسانيان نيز در آن بنا شد، گفت: غيراز ايوان مدائن، طاق خسرو، ام‌الزعتير و ابوقبور و هاترا و سلوكيه، بناهاي مختلف ديگري از فرهنگ ايران در ادوار مختلف در اين منطقه از عراق به‌دست آمده است.

هژبري مجسمه‌هاي به‌دست آمده از شهر باستاني هاترا در عراق را كه بخشي از آنها در موزه موصل نابود شد، مربوط به شاهك‌ها و حكام محلي و خانواده آنها و حتي افراد با نفوذ سياسي،‌ اقتصادي و محلي اعلام كرد. اين باستان‌شناس گفت: بر پايه‌ مجسمه‌ها كتيبه‌هايي به خط و زبان پهلوي اشكاني نيز وجود داشته كه به معرفي نام و سمت اشخاصي كه بر سنگ‌ها حجاري شدند، پرداخته است. هژبري مي‌گويد: مجسمه اصلي گاومرد كه سر انسان و بدن گاو و بال پرنده دارد و به لاماسو مشهور است نيز در حمله داعش تخريب شد. اين باستان‌شناس همچنين در واكنش به تخريب آثار اشكاني موزه موصل توسط 3 عضو داعش مي‌گويد: اين مجسمه از كاوش‌هاي شهر باستاني هاترا به‌دست آمد كه اگر مولاژ(نسخه بدلي) نباشد بايد با اندوه فراوان گفت، بخشي از نشانه‌هاي فرهنگي و تمدني ايران از بين رفت.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: