آدرس پست الکترونيک [email protected]









شنبه، 5 مهر ماه 1393 = 27-09 2014

واکنش کیارستمی به سخنان هنربند خودفروش

روزنامه شرق: ابراهیمی حاتمی‌کیا، ‌فیلمساز عرصه سینمای دفاع مقدس، بعد از بیان حرف‌های جنجالی خود در برنامه تلویزیونی «هفت»، ‌بار دیگر در مراسم اختتامیه جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت که پنجشنبه سوم مهر در سالن برج میلاد تهران برپا شد، ‌با صراحت بیشتری نسبت به عباس کیارستمی واکنش نشان داد.

او که جایزه ویژه هیات‌داوران این دوره جشنواره را برای فیلم «چ» دریافت کرد، بعد از دریافت جایزه با نام‌بردن اسامی مدیران دولتی همچون سیدمحمد بهشتی، ‌جعفری‌جلوه، علی جنتی، ‌حجت‌الله ایوبی و همین‌طور حسن روحانی، ‌رییس‌جمهوری‌اسلامی‌ایران، خواستار واکنش به صحبت‌های اخیر عباس کیارستمی شد.

او در این‌باره عنوان کرد: «عزیزکرده‌ای از سینمای ایران، اخیرا حرف‌هایی زده و شهدا را قربانی جنگ دانسته است. من مصاحبه این کارگردان را چندین‌بار دیدم. البته همیشه می‌دانستم که جریانی وجود دارد که نسبت به جنگ و دفاع مقدس بی‌تفاوت است. از همین‌رو از استادان خود که در راس آنها سیدمحمد بهشتی قرار دارد می‌خواهم که نگاه خود را نسبت به این اظهارنظر بیان کنند.»اعتراض اخیر ابراهیم حاتمی‌کیا به اظهارات عباس کیارستمی که در قالب ویدیو اخیرا ‌در شبکه‌های اجتماعی پخش شده بود، مربوط می‌شد.

کیارستمی سال گذشته در حاشیه جلسه پرسش و پاسخ با دانشجویان دانشگاه سیراکیوز آمریکا گفته بود: «یک‌هفته قبل از اینکه اینجا بیایم یکی از فیلمسازانی که سال‌ها فیلم جنگی ساخته (اشاره به ابراهیم حاتمی‌کیا) فیلم‌های پرهزینه جنگی - و البته با مخاطب کمتر- برای اینکه مخاطب ایرانی دیگر حوصله جنگ نداشت، بنابراین بودجه‌های خیلی سنگین می‌گیرد و فیلم‌های جنگی می‌سازد، گوش من را پیچانده بود که زمانی که ما داشتیم می‌جنگیدیم کیارستمی داشت دنبال دفترچه دوستش می‌گشت. «خانه دوست کجاست» یکی از پربیننده‌ترین فیلم‌هایی بود که من ساختم، درواقع همه‌جای دنیا آن را می‌شناسند.

«خانه دوست کجاست» ماندگار شد چون راجع به یک ارزش انسانی صحبت می‌کرد. اما فیلم‌های تو نماند چون تو راجع به دوره‌ای از تاریخ ایران حرف زدی که تازه آن دوره هم بچه‌ها را به هیجان آوردی و احمدپورهای دیگر رفتند در جنگ و کشته شدند و حالا پس از سال‌ها می‌شود راجع به آنها فکر کرد که آنها چطوری از بین رفتند. در یک جنگی که هیچ مفهومی نداشت.»

ابراهیم حاتمی‌کیا در دیگر اظهارات خود در این مراسم، عباس کیارستمی را کارگردانی معرفی کرده که همواره مورد حمایت وزارت‌خارجه بوده است. البته اشاره اخیرش به جریان دریافت جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن 1997 توسط کیارستمی مربوط می‌شود که در زمان خود در پی کش‌وقوس‌های فراوان در ساختمان بهارستان، ‌دکتر علی‌اکبر ولایتی، ‌وزیر امورخارجه وقت، در معرفی‌شدن فیلم «طعم گیلاس» به جشنواره فیلم کن تاثیرگذار بود. این درحالی است که از ساخت فیلم «طعم گیلاس» در ایران 17سال می‌گذرد و از آن زمان به‌بعد عباس کیارستمی دیگر در ایران فیلمی نمی‌سازد و مدت‌هاست که در زمینه هنرهای تجسمی فعالیت می‌کند.

عباس کیارستمی در پاسخ به سوال «شرق» مبنی بر واکنش او به اظهارات ابراهیم حاتمی‌کیا به جمله کوتاهی بسنده کرد و بیتی از اشعار سعدی به روایت عباس کیارستمی را کافی دانست. او گفت: «گر خسته‌دلی نعره زند بر سر کویی / عیبش نتوان گفت که بی‌خویشتن است آن.»

حجت‌الله ایوبی درباره سخنان عباس کیارستمی در گفت‌وگو با «شرق» عنوان کرد: ‌«گفته‌ام متن کامل سخنرانی آقای کیارستمی را به‌طور کامل پیاده کنند و بعد از خواندن آن اظهارنظر خواهم کرد.»

وی همچنین عنوان کرد: «از آنجایی که این صحبت‌ها برای شش‌ماه قبل است و انتشار آنها در هفته دفاع مقدس برای من جای سوال دارد، بنابراین خواسته‌ام که متن کامل سخنرانی را برای من بیاورند تا پس از خواندن آن اظهارنظر کنم. اما من به شما اطمینان می‌دهم سینمای ایران خودش را مدیون، وابسته و دلبسته دفاع مقدس می‌داند.»

این درحالی است که محمود عاطفی، رییس سازمان سینمایی و هنرهای نمایشی دفاع مقدس در حاشیه بازدید از نمایشگاه کتاب دفاع‌مقدس ضمن دعوت از عباس کیارستمی برای سفر به مناطقی که حوادث هشت‌سال دفاع مقدس در آن روی داده، عنوان کرد: «او می‌تواند در لابه‌لای سفر‌های متعددی که به غرب و کشور‌های اروپا دارد سفر به مناطق جنوب و راهیان نور را نیز در برنامه‌های خود بگنجاند. امید است که این سفر و مواجهه او با آثار و مفاهیم عالی و متعالی هشت‌سال دفاع مقدس پیوندهای شخصیتی وی را با ریشه‌های عمیق سرزمین مادری برقرار کند.»

این درحالی است که قرار است عباس کیارستمی هفته آینده کارگاه آموزشی فیلمسازی در جنوب کشور (خوزستان) برگزار کند.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: