عزاداران هسته ای چه کسانی هستند؟
بسياري هنوز بر اين باور هستند که توافق ژنو و اجرايي شدن آن يک اشتباه بزرگ از سوي دولت ايران بوده است و مردم بازنده اصلي آن خواهند بود. قبل ازورود به موضوع بهتر است يک بار ديگر پاسخ رهبرمعظم انقلاب به پيام تبريک رئيس جمهور در مورد موفقيت در مذاکرات هستهاي را مرور کنيم:
«جناب آقاي رئيسجمهور؛ دستيابي به آنچه مرقوم داشتهايد در خور تقدير و تشکر از هيات مذاکرات هستهاي و ديگر دست اندر کاران است و ميتواند پايه اقدامات هوشمندانه بعدي قرار گيرد. بيشک فضل الهي و دعا و پشتيباني ملت ايران عامل اين موفقيت بوده و در آينده نيز خواهد بود. انشاء ا.... ايستادگي در برابر زياده خواهيها همواره بايد شاخص خط مستقيم حرکت مسئولان اين بخش باشد، و چنين خواهد بود انشاء الله»همانطور که مشاهده ميشود حضرت آيتالله خامنهاي در پيام خود از توافق ژنو به عنوان يک موفقيت ياد ميکنند، توافق که حاصل دعا و پشتيباني ملت ايران بوده است. بر اساس اين توافق ايران غني سازي بيست درصد خود را متوقف و در قبال آن غرب، برخي از تحريمهاي ايران را لغو خواهد کرد. آخرين روز دي زمان اجراي اين توافق بود و ايران که همواره در طول سالهاي گذشته، حسن نيت خورد را در زمينه پرونده هستهاي نشان داده بود، غني سازي 20 درصد خود را تعليق و رسما گام اول توافق ژنو را آغاز کرد اما اجرايي شدن توافق، که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان موفقيت ياد کردند، مخالفهاي اين توافق بازهم ساز خود را کوک کردند و اعلام داشتند که اين شکست بزرگي براي ملت بوده است. حسن شريعتمداري و روزنامه کيهان که پرچم دار اعتراض به توافق ژنو هستند، اولين واکنش را به اجراي اين توافق نامه اينگونه نشان دادند:« تاسيساتي که پس از شهادت شهيد مصطفي احمديروشن به نام اين شهيد نامگذاري شده بود» توسط کارشناسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي پلمب شد» «در فردو نيز 4 آبشار ديگر به همين سرنوشت دچار شدند. «شهيد احمديروشن نقش ويژهاي در راهاندازي تاسيسات نطنز داشت و در اين راه نيز به شهادت رسيد»
به گزارش نامه نيوز، بعد از روزنامه حسين شريعتمداري نوبت به نمايندگان مجلس رسيد تا موفقيت دولت يازدهم در زمينه هستهاي را زير سوال ببرند و حتي قدمهاي خود را جلوتر از حسين شريعتمداري بگذارند. حميد رسايي نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي در نطق خود در صحن مجلس شوراي اسلامي گفت: «من در ابتدا روز 30 دي ماه 1392 را تسليت ميگويم، روزي که دسترنج دانشمندان هستهاي متاسفانه به اين شکل از بين ميرود و ما علي رغم اينکه نمايندگان مردم هستيم فعلا مامور به سکوت هستيم»
حميد رسايي که در سخنان خود اعلام کرده است از طرف ملت سخن ميگويد، در حالي اين روز را تسليت ميگويد که مردم در سخنان و حتي در راي خود در انتخابات رياست جمهوري نشان دادند که به خوبي حامي مذاکرات ايران و غرب هستند. مردم که در جريان انتخابات رياست جمهوري از بين تفکر سعيد جليلي که حميد رسايي از آن حمايت ميکند و حسن روحاني، راي به اعتدال و « شيخ ديپلمات» دادند و همين حاکي از اين معنا است که مردم در اين زمان و با توجه به سياستهاي گذشته هستهاي کشورمان طرفدار تفکر روحاني هستند نه رسايي و دوستانش.
در کنار اين دو، روزنامه وطن امروز نيز روز 30 دي را به مردم تسليت گفت و حتي رنگ سياه را نيز براي صفحه نخست خود انتخاب کرد. اين روزنامه براي تيتر و عکس نخست خود« هولوکاست هستهاي» را انتخاب کرده بود و به گونهاي ديگر اين توافق بزرگ را به مردم ايران تسليت گفته بود. برخي ديگر از نيروهاي نزديک به اين جريان اما با بيان ديگر اين توافق را زير سوال بردند. اين افراد اينگونه دلخوري خود را بيان کردند که در مذاکرات هستهاي نامحرم هستند و دولت و وزير امور خارجه آنان را در جريان امور قرار نميدهند، برخي نمانيدگان مجلس در راس اين جريان قرار دارند.
حسين طلا، نماينده تهران در ارتباط با اين موضوع گفتهاست: «پيشنهاد من اين است که تعدادي از نمايندگان مجلس را به سناي آمريکا اعزام کنيم تا شايد از مفاد اين تفاهمنامه و مسائل پشت پرده آن آگاه شويم.» وي افزودهاست: «به هر حال دولت آمريکا نيز به خوبي سنا را از مفاد اين برنامه مطلع ميکند و مردم خود را محرم خويش ميداند.»
مهرداد بذرپاش ديگر نماينده مجلس شوراي اسلامي بود که سخن به اعتراض گشود و اعلام کرد که:« چرا مردم و مجلس براي تيم مذاکره کننده هستهاي نامحرم هستند.همانطور که دولتمردان آمريکا به سنا اطمينان دارند دولتمردان ما نيز بايد به مجلس و نمايندگان آنها اعتماد داشته باشند.»
در کنار اين سخنان اما کريمي قدوسي از اعضاي جبهه پايداري در مجلس شوراي اسلامي سخني را به ميان آورد که زمينه اعتراض شديد چهرههاي سياسي کشور را فراهم کرد. اين نمانيده مجلس در فايل صوتي که از وي منتشر شده بود گفته است که:« رهبر معظم انقلاب در جلسهاي گفته است بعد از سه بار خواندن توافقنامه ژنو به اين نتيجه رسيده که حق غنيسازي ايران در آن «ناديده» گرفته شده است.
جواد کريمي قدوسي در اين سخنراني مدعي ميشود که «پس از اين جلسه، پرونده از تيم مذاکره در وزارت خارجه گرفته شده و به شوراي عالي امنيت ملي برگردانده شد»
اين انتقادها در حالي مطرح ميشود که حسن روحاني، رئيس جمهور به شدت از روند پرونده هستهاي ايران ابراز رضايت ميکند و در جريان سفر به استان خوزستان اعلام کرد:« «يک عده نميخواهند تحريم برداشته شود و به خاطر منافع شخصيشان مخالف آن هستند» و اين توافق را تسليم شدن قدرتهاي بزرگ در برابر ايران دانست.
محسن غرويان استاد حوزه عليمه قم و شاگرد سابق آيتالله مصباح يزدي، نيز در سخنان تندي به انتقاد کنندگان به توافق ژنو تاخت و اعلام کرد:« رهبر معظم انقلاب، اکثريت مجلس و مردم از مذاکرات را تاييد کردند و از ان دفاع ميکنند، اما چند نماينده ميآيند و تسليت ميگويند. در حقيقت، اين يعني مقابله با رهبري ملت و ديگاههاي تاييد کننده رهبري و جز اين معناي ديگري ندارد.» او ضمن انتقاد شديد از افرادي که به خاطر توافق ژنو، پيام تسليت ميدهند، گفت: اين افراد اساساً فهم درک توافق ژنو را ندارند. اينها همانهايي هستند که فرق MPT را با NPT نميدانند.
مسئلهاي که در اين ميان مطرح است بيان اين معناست که به نظر ميرسد مخالفان توافق بزرگ ژنو، که در گذشته خود آرزو داشتند به دست آنها اين موفقيت حاصل ميشده است، امروز دست به انتقادهاي شديد ميزنند، سخناني که نه دغدغه ملت است و نه خواسته رهبرمعظم انقلاب. رهبري و مردم نشان دادهاند که حامي رفتار سياسي دولت در عرصه ديپلماسي هستند و تا زماني که منافع ملي ايران در خطر نيفتد از آن حمايت خواهند کرد. چيزي که در اين ميان حائز اهميت است اين مسئله است که کساني که دم از تبعيت از نظر رهبرمعظم انقلاب ميزنند امروز برخلاف ايشان عمل ميکنند. بسياري اين رفتار آخرين تلاشهاي اين جريان براي بقا در فضاي سياسي ايران تلقي ميکنند و اعتقاد دارند اين مخالف خوانيها، آخرين استراتژي شکست خوردگان در خرداد 92 است و آنها با اين سخنان خود به دنبال اين هستند که اگر روزي مذاکرات ايران و غرب به بن بست رسيد، بگويند که ديد ما راست ميگفتيم و دولت اشتباه ميکرده است. بايد منتظر نشست و ديد پايان اين جريان و مذاکرات ايران و غرب به کجا ختم خواهد شد و چه کسي در مقابل مردم سربلند خواهد بود.