دلار 1226 تومانی دیگر نیست
بهارنیوز: ارز مرجع یا همان دلار 1226 تومانی معروف، دلاری که ورودی آن محدود شده است و وارداتپیشگی خروجی آن را در بالاترین سطح ممکن تثبیت کرده است. هرچند اولویتبندی و مبادلهای کردن ارز توانست بخشی از تقاضای کاذب و غیرضرور را سامان دهد، اما سختگیری به تخصیص ارز کالاهای وارداتی درنهایت به تنگی نفس در معیشت خانوادهها منجر شد. محدود کردن ارز مرجع و مبادلاتی و دست آخر حذف ارز مرجع کالاهای اساسی، نوسانات رو به بالای قیمتی را رقم زد تا برای چندمین بار در یک سال گذشته بالانشینی قیمتها و سبکتر شدن سبد کالایی و غذایی خانوار را شاهد باشیم. اینکه اتفاقات رقم خورده در بازار ارز، کالاهای اساسی و سختی معیشت ریشه در تحریمها، لجبازیهای مدیریتی، سوءمدیریت، بیبرنامگی و دیگر عوامل دارد بحث ما نیست. مردم اما شکایتها دارند از وضعیت اقتصادی حاکم بر کشور و البته به چالش کشیده شدن اقتصاد خانوادهها. این شکایتها شاید بیشتر از بیثباتی و بلاتکلیفی باشد تا سوءمدیریتها که ظاهرا نهادینه شده در اقتصاد ایران. بیثباتی و بلاتکلیفی در بازار ارز، قیمتگذاریها و غیرقابل پیشبینی شدن آینده اقتصاد، بلاتکلیفی و درنهایت ترس از دست دادن سرمایه که این روزها به واقعیت نزدیک شده است و بسیاری را به زیر خط فقر سوق داده است. اینروزها تولیدکننده نمیداند فردا مواد اولیه را به چه قیمتی خواهد خرید و بازپرداخت تسهیلات ارزی با چه نرخی خواهد بود. مصرفکننده حیران مانده است در بین نرخهای متفاوت و فرمول با ارز مرجع، بدون ارز مرج، 70درصد مرجع و 30درصد مبادلهای، پنجاه پنجاه، ارز مبادلهای، ارز آزاد و فرمولهای ابداعی حاکم بر بازار. فرمولهایی که حکایت از نابسامانی اقتصادی و سردرگمی بانک مرکزی دارد؛ راوی این حکایت مردم کوچه و بازار ومصرفکنندههایی هستند که این روزها داغقیمتها را دیدهاند. برای همین شاید بد نباشد نگاهی به موضعگیری و البته رفتار بانک مرکزی در دو ماه گذشته بکنیم؛ نگاهی که یک نتیجه بیشتر ندارد و آن هم اینکه «بانک مرکزی حذف ارز مرجع را از نیمه دوم سال گذشته آغاز کرده است و مردم باید گرانیها را در آغوش بگیرند.»
هشتم بهمن 1392- ارز مرجع برنج حذف شد و از این پس واردکنندگان باید از ارز مبادلهای برای واردات برنج استفاده کنند.
26 فروردین 1392- حذف کالاهای اساسی از ارز مرجع رسما از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد.
31 فروردین 1392- یک مقام مسئول در معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت: دلیل اصلی افزایش قیمت گوشت ظرف روزهای اخیر، قطع اختصاص ارز مرجع به گوشت قرمز از اواخر اسفند سال گذشته است.
اول اردیبهشت 1392- وزیر صنعت: کالاهای دریافتکننده ارز مرجع، محدود شدهاند و تنها گندم و نهادهها به مانند گذشته ارز مرجع دریافت میکنند.
دوم اردیبهشت 1392- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: ارز دارو از نرخ مرجع به مبادلهای تبدیل شد.
دوم اردیبهشت 1392- دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر: با توجه به حذف ارز مرجع واردات روغن و کره، بهزودی ارز مرجع واردات شکر نیز قطع خواهد شد.
دوم اردیبهشت 1392- مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت: از این پس ارز مرجع فقط به واردات گندم، جو، ذرت و سویا تعلق میگیرد و براساس بخشنامه بانک مرکزی به غیر از این چهار قلم کالا بقیه کالاهای اساسی برای واردات ارز مبادلهای دریافت میکنند.
دوم اردیبهشت 1392- سازمان توسعه تجارت تعرفههای انواع گوشت قرمز و دام زنده وارداتی مشمول دریافت نرخ مبادلهای را اعلام کرد.
سوم اردیبهشت 1392- قائممقام وزیر صنعت: در ماههای اخیر به تدریج ارز مرجع از برنج، گوشت و روغن حذف شد و هماکنون فقط گندم و نهادههای دامی ارز مرجع دریافت میکنند و این سیاست هم پایدار است.
پنجم اردیبهشت 1392- معاون اول رییسجمهوری: دولت مکلف به تامین ارز مرجع کالاهای اساسی است.
ششم اردیبهشت 1392- دبیر انجمن روغن نباتی: به شرط تخصیص ارز مرجع آمادگی کامل داریم قیمتها را به حالت قبل بازگردانیم.
هفتم اردیبهشت 1392- رییس سازمان دامپزشکی کشور: این سازمان همانند وزارت بهداشت برای واردات دارو و واکسن ارز مرجع دریافت میکرد اما امسال با حذف ارز مرجع و تخصیص ارز مبادلهای باید تمهیداتی برای تامین دارو و واکسن در نظر گرفته شود.
17 اردیبهشت 1392- عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، از فرافکنی رییسکل بانک مرکزی در تخصیص ارز مرجع به کالاهای اساسی و ادعای اختصاص این ارز در حد توان خبر داد.
17 اردیبهشت 1392- عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: بهمنی از عدم اختصاص ارز مرجع برای واردات دارو خبر داده است.
21 اردیبهشت 1392- وزیر امور اقتصادی و دارایی: نحوه تخصیص ارز مرجع به کالاهای اساسی تغییر نکرده است.
23 اردیبهشت 1392- معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت: درخواست تخصیص ارز مرجع برای تمام کالاهای اساسی را به بانک مرکزی دادهایم.
24 اردیبهشت 1392- وزیر امور اقتصادی و دارایی: در جلسه با رییسجمهوري و وزیر صنعت بر تامین ارز مرجع کالاهای اساسی تاکید شد.
25 اردیبهشت 1392- رییس بانک مرکزی: واردات دارو همچنان با ارز مرجع انجام میشود و دلیلی برای افزایش قیمت دارو وجود ندارد.
27 اردیبهشت 1392- سرپرست دفترکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو: اختصاص ارز مبادلهای به واردات دارو از چند روز پیش آغاز شده است.
31 اردیبهشت 1392- مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت: با توجه به حذف ارز مرجع برای واردات تجهیزات پزشکی پیشبینی میشود این اقلام ۳۰ تا ۴۰درصد افزایش قیمت داشته باشد.
اول خرداد 1392- معاون دارویی سازمان غذا و دارو: بانک مرکزی حذف ارز مرجع را به داروهای مانده در گمرک تعمیم داد و شرکتهای دارویی را با مشکل مواجه کرد.
چهارم خرداد 1392 – رییسکل بانک مرکزی: پرداخت ارز مرجع به کالاهای اساسی همچنان ادامه دارد.