آدرس پست الکترونيک [email protected]









دوشنبه، 2 اردیبهشت ماه 1392 = 22-04 2013

بیش از پنج هزار امامزاده هیچ گونه درآمدی ندارند

ایرنا: سازمان اوقاف و امور خیریه به لحاظ قانونی یکی از نهادهای وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شمار می رود که سرپرست آن از طرف ولی فقیه مجاز بوده در اموری که متوقف بر اذن ولی فقیه است، تصدی داشته باشد.

به رغم مشخص شدن تمامی وظایف و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه در قالب آیین نامه اجرایی و اینکه این سازمان توسط نماینده ولی فقیه اداره می شود،نهادهای نظارتی همچون مجلس شبهاتی بر عملکرد، میزان درآمدها و نحوه صرف آن وارد می کنند.

طرح برخی شبهات از سوی یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس مبنی بر اینکه درآمدهای اوقاف جزء درآمدهای دولت به حساب نمی آید و دیوان محاسبات نیز بر این درآمدها نظارتی ندارد، سبب شد که بسیاری از رسانه های بیگانه نیز ، بهانه ای برای زیر سوال بردن سازمان های دینی و مذهبی ایران پیدا کنند.

ˈپس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار دولت جمهوری اسلامی اختیارات و تشکیلات سازمان اوقاف تدوین و در تاریخ دوم دی ماه 1363به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

بر اساس آن سازمان از نخست وزیری منتزع و با عنوان سازمان حج و اوقاف وامور خیریه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وابسته شد به موجب این قانون سرپرست سازمان باید از طرف ولی فقیه مجاز در تصدی اموری که متوقف بر اذن ولی فقیه است، باشد.

در ادامه این تغییرات به موجب مصوبه 462 ، 15 آبان 1370 شورای عالی اداری تمامی امور مربوط به اوقاف و امور خیریه از سازمان حج و اوقاف و امور خیریه منفک شده و به سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار شد.ˈ

این سازمان از همان بدو تاسیس دارای آیین نامه اجرایی قانون تشکیلات و اختیارات شد که به موجب آن تمامی موارد مربوط به نحوه درآمده، هزینه و اداره امامزاده ها و اماکن و بقاع متبرکه مشخص شد و در ادامه نیز بنا بر مقتضیات زمان همواره اصلاحاتی بر این آیین نامه اعمال شده است.

اما طرحی برخی مطالب از سوی یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و فراخواندن حجت الاسلام و المسلمین ˈعلی محمدیˈ نماینده ولی فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه به مجلس کم کم زمزمه هایی را مبنی بر ابهامات پیرامون میزان درآمد و نحوه هزینه کرد بقعه ها و امامزاده های کشور قوت بخشید.

این نماینده مجلس تلاش کرد با همفکری و همراه کردن برخی دیگر از نمایندگان طرح تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه در مجلس تهیه شود که البته اینگونه نشد.

از جمله سوالات این طرح درباره تعداد امامزاده ها در کشور بود به گونه ای که اعلام شده بود، آمار امامزاده ها از بعد از انقلاب اسلامی افزایش یافته و امامزاده های فاقد شجره نامه ای وجود دارد که تنها برای اوقاف درآمدزایی کرده و موجبات وهن دین شده اند.

نماینده ولی فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در واکنش به این مطلب و در جمع خبرنگاران اعلام کرد که آمار رسمی از تعداد امامزاده ها قبل از انقلاب وجود ندارد و تاکنون کسی نتوانسته سند رسمی در این رابطه ارایه کند.

حجت الاسلام و المسملین ˈعلی محمدیˈ اظهار داشت: شبهه پراکنی رسانه های بیگانه و رژیم صهیونیستی در مورد تعداد امامزاده ها و امکان متبرکه موجود در کشور نشان دهنده نقطه قوت ما و ضعف آنها است.

وی افزود: از آنجا که امامزاده ها یک پایگاه دینی، اخلاقی و اعتقادی مردم به شمار می رود، دشمنان از این مساله ناراحت هستند و شبهاتی در مورد تعداد امامزاده ها مطرح می کنند.

وی ادامه داد: هیچ گونه آمار و سند رسمی مبنی بر تعداد امامزاده ها در قبل از انقلاب وجود ندارد و تنها پس از انقلاب و با اقدامات سازمان اوقاف و امور خیریه و راه اندازی بانک اطلاعات موقوفات تاکنون موفق به شناسایی و ثبت دقیق تعداد امامزاده ها شده ایم.

نماینده ولی فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه اکنون 9 هزار و 192 بقعه در کشور وجود دارد، یادآورشد: اگر در برخی موارد نیز اصل و اساس امامزاده مورد شبهه بوده با آن به شدت برخورد شده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شبهه افکنی و دشمنی رسانه های بیگانه و غرب با امامزاده ها نیست بلکه آنها با اصل اسلام مشکل دارند زیرا اسلامی که در آن شفاعت، توسل و ذکر باشد مورد قبول آنها نیست.

حجت الاسلام و المسلمین ˈاحمد شرفخانیˈ توضیح داد: آنها به خوبی نسبت به این مساله آگاه هستند که توجه مردم به امامزاده ها و بقاع متبرکه به عنوان مرکز مروج اسلام ناب محمدی موجب بسط و گسترش تشیع و اسلام در سطح جهان خواهد شد.

شرفخانی در مورد شبهات مطرح شده از سوی رسانه های بیگانه مبنی بر تعداد امامزاده ها و نحوه هزینه کرد بودجه سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار داشت: دشمنان قسم خورده اسلام اکنون ظرفیت امامزاده ها و بقاع متبرکه را به دلیل استقبال بی نظیر مردم و همچنین حضور چشمگیر علما و اندیشمندان در این اماکن مذهبی کاملا درک کرده اند.

شرفخانی با بیان اینکه آنان توجه و اقبال عمومی به امامزاده ها و بقاع متبرکه را به عنوان یک امر خطرناک برای مقابله با افکار انحرافی بویژه در رابطه با وهابیت می دانند، یادآورشد: از آنجا که دشمنان نمی توانند موضوع زیارت، توسل، شفاعت و مسایل اصلی دینی را مورد هجمه قرار دهند احساس خطر کرده و اقدام به شبهه افکنی می کنند.

وی ادامه داد: متاسفانه برخی از خودی ها در داخل کشور نیز مطالبی را مطرح می کنند که همان سخنان مخالفان اسلام است البته ممکن است با قصد و غرض نبوده و تنها با نگاه انتقادی باشد اما رسانه های بیگانه از این بهانه ها سوء استفاده می کنند.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: عده ای به جای آشنا شدن با فعالیت ها و برنامه های این سازمان، شبهات را از طریق رسانه ها مطرح می کنند به گونه ای که بعد از اعلام شبهه از سوی یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، گزارش های بسیاری از برخی شبکه های ماهواره ای پخش شد.

شرفخانی با بیان اینکه فعالیت های دستگاههای نظارتی از جمله سازمان اوقاف کاملا شفاف است، افزود: در این رابطه همچنین سامانه جامع مدیریت موقوفات و بقاع متبرکه در کشور راه اندازی شده و اکنون 500 مرکز در کشور هر گونه تغییر و تحولات در مجموعه فعالیت های این سازمان را در لحظه روی این سامانه قرار می دهند.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه توضیح داد: 40 درصد درآمد موقوفات و امامزاده ها برای عمران و آبادی، 30 درصد هزینه های جاری آب و برق و گاز و نیروهای خدماتی، 20 درصد برنامه های فرهنگی و قرآنی بقعه و 10 درصد نیز حق التصدی است که قانون در نظر گرفته که صرف امورات امامزاده های کم درآمد و یا بدون درآمد می شود.

شرفخانی با بیان اینکه اکنون بیش از پنج هزار امامزاده هیچ گونه درآمدی ندارند،افزود: برای اینکه بتوانیم این امامزاده ها را مدیریت کنیم از همان 10 درصد حق التصدی استفاده می کنیم.

مشاور رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در امور حوزه های علمیه نیز به خبرنگار ایرنا گفت:سازمان اوقاف و امور خیریه امروز علاوه بر حفظ و حراست از موقوفات و توسعه فرهنگ وقف در جامعه اسلامی وظیفه ترویج و تبلیغ فرهنگ دینی در میان جامعه را به عهده دارد.

حجت الاسلام و المسلمین ˈسیدجلال رضوی مهرˈ افزود: در دهه اخیر شاهدیم که این سازمان اقدامات موثری در ترویج فرهنگ دینی، اخلاق، احکام و اعتقادات صورت داده و از امامزاده ها و بقاع متبرکه به عنوان فضای معنوی بهره گرفته است.

وی تاکید کرد که این سازمان در راستای منویات واقفان، با هدفمند کردن درآمد و عوایدی که به این منظور وقف شده امامزاده ها، بقاع متبرکه و مساجد را بسیج کرده به گونه ای که امروز شاهد برگزاری مراسم و برنامه های مختلف در ایام فاطمیه، ایام محرم و صفر، ماه مبارک رمضان و تعطیلات نوروزی از محل درآمد موقوفات و نیات واقفان هستیم.

وی توضیح داد: این سازمان با اعزام مبلغان و روحانیون به نقاط مختلف کشور و تشکیل خیمه های معرفت و پاسخگویی به شبهات فعالیت های خود را در حد گسترده ادامه داد که مورد تحسین رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید و آحاد جامعه قرار گرفته است.

مشاور رییس سازمان اوقاف وامور خیریه در امور حوزه های علمیه ادامه داد: این تلاش های گسترده سبب شده تا دشمنان اسلام ساکت ننشسته و به دنبال این باشند هر کجا که علیه شبیخون فرهنگی جبهه متحدی تشکیل شود با تبلیغات سوء ماهواره ای وارد عمل شوند.

رضوی مهر یادآورشد: این دشمنان اکنون با طرح اتهامات و شبهه افکنی علیه سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان یک سازمان فرهنگی و پیشرو در تبلیغ امور دینی در صدد زیر سوال بردن فعالیت های این سازمان هستند.

رییس مجمع نمایندگان فضلا و طلاب حوزه های علمیه گفت: این شبهه افکنی ها گاه ممکن است در حامعه شبهاتی ایجاد کند از این رو وظیفه سازمان است تا پاسخگوی سوالات به حق مردم در خصوص فعالیت ها، درآمدها و هزینه های خود باشد.

رضوی مهر ادامه داد: سازمان اوقاف و امور خیریه علاوه بر اینکه تحت مسوولیت نماینده ولی فقیه اداره می شود، حراست و بازرسی کل نیز هر یک نمایندگانی فعال در این سازمان دارند که بر تمامی امور نظارت می کنند.

وی توضیح داد: علاوه براین، گروه های ویژه تحقیق و بررسی نیز در درون و بیرون سازمان اوقاف فعالیت دارند و دخل و خرج، میزان عواید و ثمرات و ایجاد موقوفات را رصد می کنند.

مشاور رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در امور حوزه های علمیه ادامه داد: این سازمان با راه اندازی سامانه پیشرفته الکترونیکی اکنون کوچکترین فعالیت های کارگزاران سازمان را در تمامی نقاط کشور و هر جا که موقوفه و اماکن متبرکه وجود دارد، نظارت می کنند و ناظران حراست و بازرسی کل نیز تمامی موارد را مورد مطالعه دقیق قرار می دهند.

رضوی مهر افزود: امروز مفتخریم که در سازمان اوقاف و امور خیریه فعالیت های متنوعی همچون توسعه وقف،فرهنگسازی در زمینه وقف، تبلیغ امور دینی، تحت پوشش قرار دادن ایتام و مستضعفان، کمک به خیریه های فعال در کشور، پشتیبانی از دانشجویان در رشته های مختلف تحصیلی، ایجاد مدارس شبانه روزی برای ایتام و تحت پوشش قرار دادن خانه های سالمندان و بازسازی اماکن مقدسه هدفگذاری و اجرا شده است.

وی تاکید کرد که سازمان اوقاف و امور خیریه در سال حماسه اقتصادی و حماسه سیاسی نیز با روحیه جهادی تمام قد به میدان آمده و امروز اکثر حسینیه ها، مساجد، تکایا و محافل دینی از سفره اوقاف بهره مند هستند.

مشاور رییس سازمان اوقاف وامور خیریه در امور حوزه های علمیه گفت: برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم به عنوان بزرگترین رویداد قرآنی، راه اندازی و اداره 20 دانشکده قرآنی در سطح کشور، چاپ قرآن کریم، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و کتاب های دینی، بخش دیگری از فعالیت های این سازمان را شامل می شود.

رضوی مهر یادآورشد: سازمان اوقاف به دنبال آن است که کارآمدتر از گذشته در صحنه خدمت به رسانی به مردم از دیگر سازمان ها جلوتر باشد و آنچه از بلندگوهای استکباری علیه فعالیت های این سازمان به گوش می رسد چه بسا ما را خوشحال تر می کند.

وی افزود: امام خمینی (ره) همواره می فرمودند ˈموقعی باید بترسیم که دشمن تعریف ما را بکندˈ و اکنون که استکبار با استفاده از ماهواره ها و پایگاه های خبری علیه سازمان اوقاف فضاسازی می کند، این مساله نویدبخش آن است که ما خوب عمل کرده ایم.

به نظر می رسد اگر سازمان اوقاف و امور خیریه به طور شفاف تری نسبت به میزان درآمد و نحوه و محل هزینه های خود اطلاع رسانی کرده و برای فعالیت های خود مصداق روشنی داشته باشد، بسیاری از این شبهات برطرف خواهد شد.



Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
به اشتراک بگذارید: