رادیو آلمان: روزنامه "نیویورک تایمز" در گزارشی مدعی شد مقامات رسمی عراقی که به نوری المالکی نخستوزیر این کشور نزدیکاند، با کمک شبکهای متشکل از موسسات مالی و نفتی، رژیم ایران را در دور زدن تحریمها یاری میکنند.
این روزنامه در گزارش خود تصریح میکند که این کمکها با استفاده از انجام عملیات قاچاق نفت برای تامین منابع ارزی صورت میگیرد.
حکومت ایران به علت عدم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی و ادامه فعالیتهای هستهای خود که گمان میرود اهداف نظامی را دنبال میکند، تحت تحریمهای گسترده بینالمللی قرار دارد.
این تحریمها که در چند ماه اخیر صنعت نفت و سیستم بانکی این کشور را نشانه رفته، اقتصاد ایران را به شدت متاثر کرده است. به نحوی که برآورد میشود درآمدهای ارزی حکومت ایران کاهش قابل توجه و تاثیرگذاری داشته است.
نیویورک تایمز تصریح میکند که باراک اوباما رییس جمهور ایالات متحده آمریکا ماه گذشته میلادی از این موضوع مطلع شده، درست درهمان زمان از سوی وی دستور توقف معاملات میان سیستم بانکی آمریکا و یک بانک کوچک عراقی با نام "بانک اسلامی ایلاف" صادر شده است.
این بانک معاملاتی به ارزش میلیونها دلار را از طرف بانکهای ایرانی انجام داده است. این فعالیت تحریمهای وضع شده از سوی ایالت متحده آمریکا علیه برنامه هستهای ایران را نقض کردهاند.
خرید دلار آمریکا توسط دینار عراقی
کارشناسان بانکی به نیویورک تامیز گفتهاند که "بانک اسلامی ایلاف" در معاملات روزانه بانک مرکزی عراق حضور داشته که به واسطه آن مقادیر متنابهی دینار عراق را به دلار تبدیل کرده است. ظاهرا این دلارها به ایران منتقل شدهاند. از طریق این معاملات ایران دلار مورد نیاز خود برای واردات را تامین میکند.
منابع خبری در دولت باراک اوباما و نیز برخی از مقامات سابق و کنونی عراق و کارشناسان بانکی و نفتی این کشور به این روزنامه گفتهاند که واشنگتن بارها در مورد روابط مالی و لجستیکی میان بغداد و تهران به مقامات عراقی ابراز نارضایتی کرده است.
در تازهترین مورد، زمانی که باراک اوباما متوجه شد که دولت عراق به هواپیماهای متعلق به حکومت ایران اجازه میدهد از فضای این کشور برای انتقال کمک به دولت سوریه استفاده کنند، به دولت نوری المالکی هشداد داد.
نیویورک تایمز میافزاید که به نظر میرسد سازمانهای ایرانی توانستهاند از طریق واسطهها، کنترل چهار بانک تجاری عراقی را به دست بگیرند. این امکان به ایران فرصت میدهد تا به شکل مستقیم به سیستم مالی بینالمللی دسترسی پیدا کند و تحریمها را دور بزند.
واهمه از بی ثباتی اقتصادی در عراق
عجین شدن فعالیت مالی غیرقانونی ایران در عراق با سیاست داخلی این کشور بر مشکلات افزوده است. شاید به همین علت دولت عراق نتواند به راحتی این فعالیتها را متوقف کند. حکومت عراق شاهد اختلاف و دشمنی جناحهای مختلف قومی و مذهبی است.
با این حال یک عضو مجلس نمایندگان عراق به نیویورک تایمز گفت، "ما قصد داریم از بانک مرکزی و دیگر موسسات مالی درگیر در این ماجرا توضیح بخواهیم". وی میافزاید که نگران است انتقال ارز از عراق به ایران ثبات اقتصادی این کشور را تضعیف کند و موجب خالی شدن ذخائر ارزی عراق شود.
با این وجود ایران به شدت نیازمند تامین منابع ارزی مورد نیاز خود است. منابعی که با وجود تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل و برخی تحریمهای در نظر گرفته شده از سوی ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای همسو، بازار ارز ایران را آشفته و متلاطم کرده است.