روزنامه جوان: دبير كل بانك مركزي از انتشار اسكناسهاي جديد ۲۰ هزار توماني خبر داده است. گويا اين اسكناسها قرار است جايگزين چك پولهاي ۵۰ هزار توماني شود. چندي پيش مجلس به روند انتشار چكپولها اعتراض و اين روند را غير قانوني اعلام كرده بود. حال به گفته مسئولان بانك مركزي مجلس يكسال به آنها مهلت داده تا تكليف چكپولها را روشن كنند. در همين باره با مهندس محمد مهدي زاده كارشناس بانكي گفتوگو كردهايم.
چرا بانك مركزي قصد انتشار اسكناس درشتتر را دارد؟
اين موضوع به موضع مجلس و مخالفت با انتشار چك پول توسط بانك مركزي مربوط ميشود. چك پولها قبلاً توسط بانكها منتشر ميشد اما بانك مركزي حال خود راساً اين اقدام را انجام ميدهد. براي همين بانك مركزي براي جلب رضايت مجلس طرح چاپ اسكناس درشت را در پيش گرفته است.
معمولاً چاپ اسكناس درشت در جوامع اقتصادي توليد و تقاضا را تحريك ميكند اما نقدينگي و تورم را نيز بالا ميبرد؛ نظر شما چيست؟
اگر هدف اسكناسهاي جديد تحريك تقاضا و به تبع آن رونق توليد باشد ميتواند در فاصله زماني كوتاه و ميان مدت مؤثر باشد. اما اگر در مقابل تقاضا كالايي براي آن نباشد به تورم و افزايش نقدينگي منجر خواهد شد.
با انتشار اسكناس درشت ۲۰ هزار توماني چرخه گردش پول مشكل نميشود؟
به نظر ميرسد در تبادلات پولي با اين نوع اسكناس درشت دچار افزايش حجم اسكناس كاغذي باشيم. چك پول تا حدود زيادي از چاپ و عرضه پول بيشتر در كشور جلوگيري ميكرد اما با اين روند گردش پول در دست مردم و بانكها كمي با سختي همراه خواهد بود.
قطعاً هزينههاي چاپ و معدومسازي نيز بالا ميرود؟
به طور قطع در زمينه معدومسازي چك پولها كشور متضرر خواهد شد. از سوي ديگر طراحي و چاپ اسكناس جديد نيز كه پيشبيني ميشود در حجم بالايي رخ دهد به افزايش هزينهها چون تأمين كاغذ و غيره منجر ميشود.
بنابراين بانكداري الكترونيكي بهترين ابزار براي كاهش هزينه و صرفه جويي در وقت و پول خواهد بود.
بله. اكنون در اكثر كشورها مردم از كارت اعتباري استفاده ميكنند و ديگر پول نقد محلي از اعراب ندارد. البته در اين كشورها دو يا سه كارت اعتباري وجود دارد اما در كشور بيش از ۲۰ نوع كارت در دست مردم است كه به نظر من بايد شكل واحدي به خود بگيرد.