در حالی که اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه ها به تعویق افتاده و قیمت ها و سهمیه های خرداد نیز به مانند ماههای گذشته تعیین شده است، فعالان صنف جایگاه داران عرضه سوخت قصد دارند در اعتراض به بی توجهی دولت به مشکلاتشان، در روزهای آینده دست به اعتصاب بزنند.
بر اساس گزارش های رسیده به کلمه، جایگاه داران کشور تصمیم گرفته اند در اعتراض به رسیدگی نشدن به مطالبات خود اعتصاب کنند. این تصمیم به مسئولان دولتی نیز اعلام شده و زمان آن نیز اواسط خردادماه تعیین شده است.
فعالان این صنف قصد دارند اقدام اعتراضی خود را با تخلیه نکردن فرآورده ها از ساعت ۷ صبح تا ۲ بعدازظهر آغاز کنند و در این مدت هیچ فرآورده ای اعم از بنزین معمولی، بنزین سوپر، گاز و … را عرضه نکنند. آنها همچنین می خواهند با نصب پلاکاردهایی مقابل پمپ بنزین ها با عنوان “اعلام انزجار به شرکت پخش فرآورده های نفتی” اعتراض خود را به سیاستهای دولت اعلام کنند.
جایگاه دارانی از استان های کرمانشاه، تهران، اصفهان، خوزستان، سمنان، شهرستان های اطراف تهران و چند استان دیگر همراهی خود با این اعتصاب را به مقام های دولتی خب داده و و در عین حال تاکید کرده اند که این اقدام کاملا اقتصادی و صنفی بوده و هیچ ارتباطی به مسائل سیاسی ندارد.
به گفته جایگاه داران در صورتی که دولت به خواسته آنها رسیدگی نکند، برای مراحل بعدی اقدامات اعتراضی دیگری را به اجرا خواهند گذاشت.
صاحبان جایگاه پمپ بنزین ها بارها اعلام کرده اند که شغلشان، با توجه به کارمزدهای اندکی که از سوی دولت داده می شود، زیان ده است و خواستار تجدید نظر در میزان آن شده اند که تا این لحظه ترتیب اثر داده نشده است.
آنها می گویند درآمد جایگاه ها متناسب با هزینه آنها نیست و به گفته آنها چندین سال است که با فشار دولت مجبور به تحمل این کارمزدهای اندک شده اند و هرگونه تصمیم برای تعطیلی جایگاه ها نیز با تهدید رو به رو شده است.
نصف شدن کارمزد عرضه بنزین آزاد، در شرایطی که سهمیه ها کاهش یافته و مصرف بنزین آزاد بیشتر شده، از عواملی است که در دو سال اخیر مشکلات جایگاه داران را دوچندان کرده است.
به گفته فعالان این صنف، پس از سهمیه بندی بنزین و هدفمند شدن یارانه ها، فروش جایگاه ها تا ۳۵ درصد افت داشته است و در عین حال دولت هزینه های زیادی را برای طرح جمع آوری بخارات بنزین، نصب دستگاه پوز، استفاده از کارت های هوشمند و … بر جایگاه داران تحمیل کرده است. تحمیل سیستم کیف پول الکترونیک بانک ملت، تحمیل جرایم ناشی از کسری مخازن و بسیاری از مشکلات دیگر را نیز به این فهرست باید افزود.
این در حالی است که تورم موجود در جامعه نیز هزینه های نگهداری جایگاه ها را بیشتر کرده و با این حال دولت نه تنها یارانه ای از این بابت در نظر نگرفته، بلکه حتی تعهدات شرکت پالایش و پخش برای جبران هزینه های طرح جمع آوری بخارات بنزین و نصب دستگاه های جدید نیز با خلف وعده رو به رو شده است.
جایگاه داران می گویند هزینه ماهانه یک جایگاه حدود ۱۵۰ میلیون تومان است، حال آنکه جمع سود ماهانه آنها به ۱۵ میلیون تومان هم نمی رسد. آنها معتقدند که اگر امروز جایگاه ها را تعطیل نکنند و دست به اعتراض نزنند، به زودی مجبورند به خاطر ورشکستگی و زندان به تعطیلی تن دهند.
تصمیم جایگاه داران برای اعتصاب در شرایطی مطرح شده است که ستاد هدفمندی یارانه ها ضمن اعلام تثبیت سهمیه ها در خردادماه، از واریز نشدن سهمیه ویژه بنزین تاکسیهای شهر تهران و چهار استان گرمسیری هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و بوشهر خبر داده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری ها، دولت همچنین با وجود اصرار فراوان در ماههای گذشته، نتوانسته فاز دوم هدفمندی یارانه ها را در ابتدای خردادماه اجرا کند و بدین ترتیب احتمالا گرانی بنزین و دیگر حامل های انرژی دست کم تا تیرماه به تعویق خواهد افتاد.
این در حالی است که بانک مرکزی پیش از این در نامه ای از فعالان اقتصادی و اتاق های بازرگانی خواسته بود که برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها از ابتدای خردادماه آمادگی داشته باشند.
گفته می شود که در فاز دوم هدفمندی یارانه ها، قیمت بنزین آزاد به ۱۰۰۰ تومان خواهد رسید، قیمت گازوئیل دو برابر خواهد شد و دیگر حامل های انرژی و همچنین اقلام دیگری همچون نان نیز شاهد افزایش قیمت خواهد بود.