سایت پانا: زمزمه افزایش قیمت نان در سال جاری تنها چند روز پس از سال جدید آغاز شد و قوت گرفت تا جایی که هم اکنون بحث افزایش قیمت نان ،آرد و گندم به طور جدی مطرح شده است .
تعیین قیمت آرد بستگی به قیمت خرید تضمینی گندم دارد؛ بنابراین ابتدا باید شورای اقتصاد قیمت خرید تضمینی گندم را مشخص کند تا سپس قیمت آرد و نان در کمیتههای استانی تعیین تکلیف شود که پیشبینی میشود با توجه به گفته مسوولان دولتی تا دو هفته آینده این موضوع مشخص شود.
در این میان فعالان تولید نان می گویند؛ قیمت نان در سال گذشته تنها یک بار افزایش یافته درحالی که قیمت روغن ؛آرد شکر و بهبود دهنده ها با مجوز و بی مجوز بارها افزایش قیمت داشته است .
تولید کنندگان خواستار آزادسازی قیمت نان
در این میان ، تولید کنندگان نان خواستار آزادسازی قیمت نان هستند بحثی که بارها از سوی وزارت بازرگانی سابق مطرح شد اما به دلیل حساسیت برانگیز بودن و استراتژیک بودن آن در سبد مصرفی خانوارها تاکنون اجرایی نشده است .
در حال حاضر این سوال مطرح است که آیا قیمت نان بهطور کامل آزاد خواهد شد و آیا خواسته فعالان این صنعت مبنی بر عدم دخالت دولت در قیمت گذاری نان محقق می شود و آیا با توجه به شرایط استراتژیک نان در سفره خانوارهای ایرانی آزاد سازی قیمت تاثیری منفی بر سلامت غذایی نخواهد داشت .
به نظر می رسد ، با توجه به مستندات تولید کنندگان به ویژه نانهای صنعتی افزایش قیمت نان گریز نا پذیر شده و افزایش قیمت با در دستور کار قرار گرفتن افزایش نرخ خرید تضیمنی به طور قطع افزایش خواهد داشت .
در این میان مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه قیمت گندم نسبت به سال قبل افزایشی خواهد بود، از تعیین قیمت نان و گندم در این هفته خبر می دهد.
عباس قبادی چند روز قبل با با اشاره به تعیین قیمت گندم در سالجاری گفته است ، قیمت گندم با پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی و تصمیم دولت در هفته جاری تعیین میشود.
به گفته او، باید قیمتی را برای گندم تعیین کنیم تا ارزانبودن آن باعث نشود که گندم بهعنوان جو و کاه در دامداریها مورد استفاده قرار گیرد.
وی در مورد حدود قیمت گندم تصریح کرده است : مطابق روال هر ساله نرخ گندم بر اساس قیمت سال قبل بهعلاوه عدد تورم تعیین میشود و بر این اساس قیمت گندم نسبت به سال قبل اندکی افزایش خواهد داشت. اکنون قیمت جهانی گندم در هر تن 280 دلار است که با هزینه حمل 330 دلار تمام میشود.
قبادی در مورد تعیین قیمت نان نیز گفته است : قیمت نان با توجه به قیمت گندم تعیین میشود و سیاست ما این است که قیمت گذاریها بهعهده تشکلها گذاشته شود، اما با توجه به اینکه ممکن است افزایش قیمت نان تبعات روانی داشته باشد، هنوز در این خصوص تصمیمگیری نشده است.
اما علیرضا مروت پور ، دبیر انجمن نان های صنعتی در مورد افزایش قیمت گندم و آرد و به دنبال آن نان در روزهای آتی به خبرنگار اقتصادی پانا ، گفت : قرار بر این است که تشکل ها و اتحادیه ها در قیمت گذاری دخالت داشته باشند و پیشنهاد نهایی خود را به سازمان حمایت ارایه دهند اما بحثی که وجود دارد این است که کنترل قیمت ها نمی تواند نتیجه ای به دنبال داشته باشد .
قیمت گذاری نان آزاد و رقابتی شود
وی با بیان اینکه افزایش قیمت نان باید از چند ماه پیش اجرا می شد ، اظهار کرد: بهترین و مناسب ترین قیمت و کیفیت زمانی به دست مصرف کننده می رسد که تولید کنندگان با هم وارد یک عرصه رقابتی شوند اما زمانی که یک قیمت به عنوان قیمت نهایی مصرف کننده تعیین می شود تولید کننده تلاش می کند تا حد امکان قیمت تمام شده نهایی را با اتخاذ شیوه هایی کاهش دهد که چنین شرایطی می تواند بر کیفیت کالای تولیدی تاثیر نامناسب داشته باشد .
مروت پور خاطر نشان کرد: در بازار رقابت زمانی منافع مصرف کننده تامین می شود که قیمت ها به گونه ای تعیین شود که ضمن حفظ کیفیت قیمت ها نیز به تدریج برای کسب نظر مصرف کننده کاهش یابد .
بروز مشکل در ورود برخی مواد اولیه و تجهیزات کارخانجات بر اثر تحریم
دبیر انجمن نان های صنعتی عنوان کرد: به دلیل تحریم ها و سایر موضوع های مرتبط با تولید تامین مواد اولیه برای بسیاری از بخش های تولیدی از جمله نان با مشکل مواجه شده است .
وی ادامه داد: حتی اگر ارز هم درا ختیار باشد باید از راههای مختلف و با تدابیر ویژه نسبت به تامین مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات اقدام شود و تولید در این بخش با دشواری هایی مواجه است .
مروت پور تصریح کرد: قیمت قطعات یدکی کارخانجات با سال گذشته بسیار متفاوت شده ضمن آنکه مشکل تامین ارز و خرید از کشورها نیز با مشکل های بسیاری مواجه است .
دبیر انجمن نان های صنعتی خاطر نشان کرد: مطابق تفاهم نامه ای که با سازمان حمایت از مصرف کننده انجام شده انجمن ها باید از طریق ممیزی واحدها و رساندن قیمت ها به سطح مطلوب اقدام هایی را انجام دهند .
وی ادامه د اد: تمامی انجمن های غذایی می توانند آنالیزی را از قیمت ها داشته باشند و به سازمان حمایت ارایه دهند و قیمت ها با مدیریت انجمن ها و نظارت سازمان حمایت اعمال می شود .
مروت پور در پاسخ به این سوال که فکر می کنید در این مقطع زمانی با افزایش چند درصدی قیمت ها موافقت شود ،خاطر نشان کرد: در حال حاضر قیمت هیچ از مواد اولیه تولید شامل آرد ،روغن و سایر مواد تعزیراتی نیست، اما با افزایش قیمتی که برای دستمزدها در سال جاری نمی توان محصولی تولید کرد که مواد اولیه آن تعزیری نباشد اما قیمت محصول آن تعزیراتی باشد .
نمی توان انتظار عدم افزایش قیمت نان را داشت
دبیرانجمن نان های صنعتی تصریح کرد: قیمتی که کارخانه تولیدی تعیین می کند بر اساس محاسبه تمامی شاخص های تولید است و اگر این محاسبات به درستی انجام نشود به منزله حرکت با چراغ تاریک است .
وی ادامه داد: قیمت آرد ،شکر و روغن در حال حاضر بالاست و واردات بهبود دهنده ها نیز با مشکل هایی مواجه است، بنابراین در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که قیمت نان افزایش نیابد .
مروت پور خاطر نشان کرد: اگر قیمت شکر ،روغن ،آرد و سایر مواد اولیه مورد نیاز تولید در سال جاری افزایش یابد قیمت نان نیز باید به تبع آن ها افزایش معقول و منطقی داشته باشد .
انتقاد فعالان صنعت نان از تثبیت قیمت در سال گذشته
محمد جواد کرمی ، دبیر انجمن نان های حجیم و نیمه حجیم نیز در این خصوص به خبرنگار اقتصادی پانا ، گفت : حتی اگر قیمت گندم و آرد مطابق آنچه رییس سازمان هدفمندسازی یارانه ها اعلام کرده ، در سال جاری افزایش نیابد هزینه های دستمزد کارگر،حامل های انرژی ،روغن ،بهبود دهنده ها و سایر مواد اولیه مورد نیاز در این بخش روند افزایشی خواهند داشت و این انتظار وجود دارد که نسبت به افزایش قیمت نان در سال جاری تصمیم های مقتضی صورت گیرد .
وی با اشاره به انتقاد بسیاری از فعالان این صنعت از تثبیت قیمت گذاری خاطر نشان کرد: نایلکسی که در گذشته کیلویی 3500 تومان خریداری می شد به 4500 تومان افزایش یافته و بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولید نیز افزایش یافته و دست اندرکاران و فعالان این بخش از تولید کشور خواستار افزایش قیمت متناسب با افزایش قیمت ها هستند و از اعمال قیمت تعزیراتی نان توسط دولت گلایه مند هستند .
کرمی گفت: در چنین شرایطی تولید کننده برای آنکه کالای قابل عرضه داشته باشد از کمیت و کیفیت نان تولیدی کم می کند به همین دلیل است که کیفیت کالای تولیدی در ایران همواره از وضعیت مطلوب برخوردار نیست .
دبیر انجمن نان های حجیم و نیمه حجیم خاطر نشان کرد: در تمام دنیا آزاد سازی قیمت موجب می شود که در یک رقابت سالم قیمت ها از یک سطح منطقی فراتر نرود اما اینکه قیمت به صورت تعزیراتی کنترل شود نتیجه شرایطی است که دیده می شود .
قیمت گذاری نان به صلاح نیست
کرمی با بیان اینکه متاسفانه قیمت گذاری نان در کشورسالهاست که حساسیت برانگیز شده است ،عنوان کرد: قیمت گذاری نان به صلاح نیست و همانند سایر محصول های تولیدی باید با شرایط رقابتی صورت گیرد .
وی خاطرنشان کرد: ادامه روند کنونی به صلاح تولید در این بخش نیست و به طور قطع افزایش قیمت نان اعمال می شود .
کرمی در پاسخ به این سوال که افزایش قیمت تا چه میزانی خواهد بود ،عنوان کرد: از ابتدای سال جاری قیمت روغن حدود 20 درصد افزایش یافته به هر حلب 40 هزارتومان رسیده است و بهبود دهنده ها و شکر نیز روند افزایشی یافته است بنابراین تمامی این عوامل در قیمت گذاری نان مدنظر قرار خواهد گرفت .
دبیر انجمن نان های حجیم و نیمه حجیم گفت : اگر قیمت نان افزایش یابد حجم آن کاهش خواهد یافت و نانوا نمی تواند تبعات افزایش قیمت ها را از جیب خود جبران کند .
افزایش قیمت نان اندک خواهد بود
در این میان سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به خبرنگار اقتصادی پانا گفت: افزایش نرخ خرید تضمینی گندم مطابق قانون متناسب با افزایش نرخ تورم است که در سال های گذشته بین 10 تا 15 درصد متغییر بوده است.
علیرضا شجاعی در خصوص احتمال افزایش قیمت آرد، گندم و نان که به تازگی از سوی مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی اعلام شده است ، گفت: تصمیم گیری در خصوص افزایش قیمت آرد و گندم و نان به دلیل الزام افزایش قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری است.
سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه هر ساله قیمت خرید تضمینی گندم مشخص می شود، گفت: با توجه به اینکه یارانه خرید تضمینی به صورت نقدی نیست و در قانون بودجه رقم خرید ذکر شده است قیمت خرید به عنوان قیمت فروش در بودجه اعلام می شود.
وی افزود: اعلام قیمت های جدید آرد، گندم و نان که توسط مدیر شرکت بازرگانی دولتی اعلام شده به دلیل اعلام نرخ های خرید تضمینی جدید در سال جاری است که به تبع آن قیمت آرد و نان نیز تغییر خواهد کرد.
شجاعی خاطرنشان کرد: افزایش نرخ خرید تضمینی گندم و به تبع آن آرد، تأثیر اندکی در افزایش قیمت نان خواهد داشت و چون یارانه ها به صورت مستقیم پرداخت نمی شود قیمت های جدید براساس نرخ خرید تضمینی گندم در کارگروهی متشکل از چند وزارتخانه محاسبه خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که این افزایش قیمت ها چند درصد خواهد بود، گفت: افزایش نرخ خرید تضمینی گندم مطابق قانون متناسب با افزایش نرخ تورم است که در سال های گذشته بین 10 تا 15 درصد متغییر بوده است.
سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم وزارتخانه های جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری در کارگروهی پیشنهادهای مختلف را بررسی و درخصوص آن تصمیم گیری می کنند.
وی ادامه داد: سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده به نمایندگی از وزارت صنعت، معدن و تجارت بررسی های کارشناسی درخصوص قیمت خرید تضمینی گندم انجام و نظر نهایی را در کارگروه تعیین خرید تضمینی اعلام می کند.
شجاعی در پاسخ به این سوال که آیا از نظرات تشکل ها و اتحادیه ها نیز در تعیین قیمت خرید تضمینی استفاده می شود ، گفت: مطابق یک رسم چندین ساله نظرهای تشکل ها و اتحادیه ها برای تعیین قیمت خرید تضمینی مورد استفاده قرار می گیرد.
وی تأکید کرد: طبیعی است که در تعیین قیمت های تضمینی از تشکل های مرتبط با بخش تولید نظرخواهی می شود.