سایت فرارو- قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: برگزاری جلسه طرح سوال از رییس جمهوری با آن شکل و شمایل و فضای که فاقد وجاهت منطقی بود برای ما چندان خارج از پیش بینیها نبود.
حسین نجابت، در گفتگو با فرارو ضمن بیان این مطلب و با تاکید بر اینکه جلسه طرح سوال از رییس جمهوری در یک کلام جلسهای بدون فایده بود گفت: در جهان سیاست معادلاتی وجود دارد که سود و زیان و هزینه و فایده عمل سیاسی با آن سنجیده میشود؛ معادلاتی که به برد - برد یا باخت – باخت مشهورند.
وی افزود: با در نظر گرفتن تمامی جهات، جلسه طرح سوال از رییس جمهوری، بلاشکل برای همه طرفهای درگیر، از مجلس گرفته تا دولت مبتنی بر معادله باخت - باخت بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: برگزاری این جلسه نه برای مجلس، به عنوان سوال کننده، نه برای دولت به عنوان پاسخ دهنده و نه برای مردم به عنوان افکار عمومی و قضاوت کننده و نه به طور کلی برای نظام هیچ دستاوردی نداشت.
وی در تشریح دلایل برگزاری این جلسه بدون دریافت هیچ دستاوردی گفت: با حفظ احترام به هم طراحان سوال از رییس جمهوری، این جریان از ابتدا با انتخاب سوالات خاص و جهت دار، نحوه جمع آوری امضا، اصرار به برگزاری جلسه طرح سوال و به طور کلی تمامی حواشی که به منظور دریافت پاسخ از رییس جمهوری در صحن علنی مجلس طی شد بیش از هر چیزی جنبه سیاسی داشت.
نجابت افزود: طرح سوال از رییس جمهوری از ابتدا به یک جریان سیاسی تبدیل شد و تنویر افکارعمومی نسبت به وجود سوالات و ابهامات در حوزه عملکردی دولت به نظر میرسید که در رتبه و مرتبه بعدی قرار گرفت.
قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی افزود: این در حالی است که ماهیت و اولویت نخست طرح سوال از رییس جمهوری، تنویر افکارعمومی و پاسخگویی به سوالاتی است که در ذهن مردم و نمایندگان مردم نسبت به عملکرد دولت ایجاد شده است.
وی با اشاره به پاسخهای احمدینژاد به سوالات نمایندگان در جلسه طرح سوال نیز گفت: همانطور که در روند شکل گیری طرح سوال مصالح نظام در نظر گرفته شد، در ارایه پاسخهای رییس جمهوری به سوالات نمایندگان مجلس هم مصالح نظام در نظر گرفته نشد.
نجابت افزود: آقای احمدینژاد در این جلسه ابتدا به زعم خود شروع منطقی داشت با این حال در پاسخگویی به سوالات به آدرس غلط دادن و دور زدن سوالات روی آورد.
وی تصریح کرد: در ادامه هم ایشان با طنز و شوخی که به هیچ عنوان نسبتی با جلسه علنی مجلس شورای اسلامی نداشت، سطح جلسه را به پایینترین حد ممکن تنزل دادند تا به این ترتیب از پاسخگویی به سوالات نمایندگان فرار کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: این در حالی است که در این جلسه نیاز بود تا رییس جلسه، مانع از طفره رفتن و خارج شدن رییس جمهوری از موضوع اصلی شود تا ایشان نتوانند فضای جلسه را از پاسخگویی جدی و منطقی به یک فضای طنز و شوخی هدایت کند.
نجانب تاکید کرد: یکی از مهمترین ایرادات جلسه طرح سوال از رییس جمهوری همین عدم مدیریت درست رییس مجلس بود که به نوعی با صحه صدر خود اجازه داد تا پاسخهای رییس جمهوری از موضوع اصلی خارج شود.
وی در ادامه با رد ادعای وجود ایراد آیین نامهای در موضوع طرح سوال از رییس جمهوری گفت: فکر نمیکنم که طرح سوال از رییس جمهوری ایراد آیین نامهای داشته باشد، عدهای چون خواستی که مد نظر داشتند از طرح سوال پیگیری کنند بر وجود ایراد آیین نامهای آن تاکید میکنند.
قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی افزود: تنها ایرادی که به طور جدی نسبت به طرح سوال مطرح کردهاند این است که چرا سوال کنندگان برای طرح سوال خود ۱۵ دقیقه وقت دارند و پاسخ دهنده یک ساعت که این بعید است ایراد منطقی باشد چرا که سوال کنندگان سوالات خود را نیز پیشتر به طور کتبی منتشر کردهاند و از این روی این پاسخ دهنده است که نیازمند وقت بیشتر برای ارایه توضیحات مبسوط است.
وی ادامه داد: درباره اینکه گفته میشود طرح سوال ایراد دارد چون در صورت قانع نشدن از پاسخها، مجلس هیچ راهکاری برای پیگیری ندارد هم منطقی نیست چرا که پاسخگویی وزرا با رییس جمهوری دو مقوله جدا است چرا که وزرا رای خود را از نمایندگان مجلس اخذ میکنند و اگر تخلفی نسبت به عملکردها دیده شود مجلس میتواند در قالب طرح سوال وزیر را به مجلس فرابخواند و در نهایت هم اعلام کند که پاسخها قانع نشده و مراحل دیگری را طی کند.
نجابت در خاتمه گفت: با این حال رییس جمهور چون رای خود را نه از مجلس بلکه از مردم اخذ میکند، مجلس تنها میتوانند سوالاتی را برای تنویر افکار عمومی به عنوان انتخاب کنندگان رییس جمهوری مطرح کند و رییس جمهوری پاسخهای خود به آن سوالات را ارایه کند و بعد این مردم و افکار عمومی هستند که قضاوت میکنند پاسخهای ارایه شده قانع کننده هست یا نه.