يونپ چندي پيش هشدار داد که از خشک شدن درياچه اروميه بيش از 70 ميليون نفر که اکثريت در استانهاي مجاور هستند، متاثر ميشوند با اين وجود کماکان استان هاي مجاور اين درياچه در تامين حقابهاي که وعده کرده بودند، کارشکني ميکنند.
خبرگزاري ميراث فرهنگي- گروه محيط زيست- وضع درياچه اروميه نسبت به زمان مشابه سال گذشته وخيم تر شده است. از مساحت اين درياچه هزار کيلومتر مربع کاسته شده و درياچه گويا نفس هاي آخر را مي کشد اما هنوز هيچ يک از وعده هاي دولت براي اختصاص حقابه از سوي استان هاي مجاور به اين درياچه محقق نشده است.
«محمد درويش»، فعال محيط زيست و عضو هيات علمي موسسه تحقيقات جنگل ها و مراتع در مورد وضع کنوني اين درياچه به CHN مي گويد: «درياچه نسبت به زمان مشابه در سال گذشته هزار کيلومتر مربع کاهش مساحت داشته است اما هيچ يک از اقداماتي که در ماه هاي گذشته وعده انجام آن داده شد، اتفاق نيفتاده است.»
چند ماه پيش و با بحراني شدن وضع درياچه اروميه، استان هاي مجاور اين درياچه موظف شدند بخشي از حقابه آن را که سال ها از درياچه دريغ شده بود، به آن اختصاص دهند. حقابه مورد نياز درياچه اروميه حدود 3.1 ميليارد مترمکعب برآورد شده است و استان هاي آذربايجان غربي، شرقي و کردستان موظف شدند به ترتيب در حدود 1.8 ميليارد مترمکعب، 300 و 900 ميليون مترمکعب به اين درياچه اختصاص دهند با اين حال بعد از گذشت چند ماه هنوز اين اتفاق نيفتاده است.
درويش در مورد دلايل تامين نشدن اين حقابه که حق طبيعي درياچه است، مي گويد: «مقاومت هايي در سطح استانها وجود دارد و مسوولان استاني مدام در حال چانه زني هستند تا رقم تخصيص يافته از استانشان کمتر و کمتر شود، اين است که در عمل کاري از پيش نمي رود.»
هنوز روزهاي زيادي از هشدار يونپ، ـ برنامه محيط زيست ملل متحد ـ در مورد 78 ميليون نفري که از خشک شدن درياچه اروميه متضرر ميشوند نگذشته است و طبيعي است که مسوولان دولتي و استانهاي همجوار نخستين کساني باشند که گزارش يونپ را جدي بگيرند. درويش اما معتقد است بسياري از اين مسوولان اين گزارش را نخوانده اند و اساسا نمي دانند چيست.
اين ناآگاهي و بي توجهي مسوولان محلي و دولتي به درياچه اروميه در جايي است که بر اساس گزارش يونپ، خشکي درياچه اروميه ناشي از تصميم گيري هاي غلط و تامين نشدن حقابه درياچه است و خشکسالي در آن نقش چنداني ندارد.
در اين گزارش وضع درياچه اروميه در صد سال اخير با درياچه هاي سوان در ارمنستان و وان در ترکيه که در نزديکي اين درياچه قرار دارند، مقايسه شده و عنوان شده که با وجود فاصله کم اين دو درياچه با درياچه اروميه، آن ها به خوبي پويايي خود را حفظ کرده اند.
در حالي که کشاورزي بيش از ظرفيت آبي منطقه يکي از مهم ترين دلايل خشکي درياچه اروميه است، گزارش يونپ هشدار مي دهد که در صورت خشکي اين درياچه، نخستين تاثير نابودي کشاورزي و نيز تکرار سرنوشت ساکنان حاشيه درياچه خشک شده آرال خواهد بود.
با وجود تمامي اين اطلاعات معلوم نيست دولت تا چه زمان قصد دارد اقداماتي ساده براي نجات درياچه اروميه و وظيفه در قبال نجات جان 78 ميليون نفري را که بابت خشکي درياچه به شدت آسيب خواهند ديد، را به تعويق بيندازند.