خبرآنلاین: در مورد توانایی بمبهای سنگرشکن آمریکایی حرف و حدیث زیاد است، اما به نظر میرسد فناوری بتنهای فوق کارآمد ایرانی، مقامات آمریکایی را در خصوص توانایی این بمبها در مقابل تاسیسات ایران به شک انداخته است.
در میان فناوریهایی که دانشمندن ایرانی به آن دست یافتهاند، حداقل یک مورد هست که ایرانیها آن را بهتر از هر کشور دیگری در دنیا در اختیار دارند: ساخت بتن. ایران کشور لرزهخیزی است و مهندسان ایرانی برای کاهش اثرات مخرب زمینلرزه موفق شدهاند برخی از محکمترین و بادوامترین مصالح ساختمانی دنیا را بسازند. این بتنها به راحتی میتواند در برابر زمینلرزههای کوچک، و در صورت وقوع، در مقابل لرزشهای مصنوعی زمین مقاومت کنند، لرزشهایی که در اثر بمباران ایجاد میشود.
به گزارش پاپساینس، به نظر میرسد که وزیر دفاع ایالات متحده، لئون پانتا، نگران است که بمبهای سنگرشکن آمریکایی نتوانند در سنگرهای عمیق ایرانی نفوذ کنند؛ خصوصا با در نظر گرفتن این نکته که ایران دارای فناوری بتن فوق کارآمد و هوشمند است. نشریه اکونومیست در گزارشی به شرح این مساله پرداخته که پودر کوارتز و فیبرهای خاصی که مهندسان ایرانی به طرح اختلاط بتنهای خود اضافه میکنند، چگونه امکان میدهد تا بتن فشارهای بیشتر را تحمل کند و حتی در شرایط متزلزل و بیثبات، کماکان صلب باقی بماند.
بتنهای فوق کارآمد میتوانند برای طیف وسیعی از اهداف صلحآمیز همانند ساخت پلها، تونلها و سدهای ایمنتر، مستحکمتر کردن لولههای فاضلاب و حتی جذب آلودگی استفاده شوند. و البته ایران تنها کشوری نیست که به دنبال فناوری بتنهای مستحکمتر است. چند سال قبل، محققان ام.آی.تی بر روی این موضوع مطالعه میکردند که چطور تغییرشکلهای نانو در بتن باعث بیثبات شدن آن میشود. آنها همچنین آزمایشهایی را در خصوص استفاده از بخار سیلیس برای بهبود طرح اختلاط بتن انجام دادند.
اما بتن ویژهای که برای بقا در برابر لرزه طراحی شده، میتواند برای حفاظت از تاسیسات هستهای محرمانه زیرزمینی در مقابل حمله دشمنان نیز مورد استفاده قرار گیرد. به گفته اکونومیست، مهندسان ایرانی نیز این نکته را مدنظر قرار دادهاند، و توانایی بتن خود را در برابر پرتابههای فولادی مطالعه و آزمایش کردهاند.