سایت آفتاب: حذف دلار از معاملات رسمی آغاز شده است، نرخ تابلوی صرافیها ۱۲۲۶ تومان را نشان میدهد، دستگیری دلالان از ۲ هفته پیش رنگ و بوی رسمی تری به خود گرفته است اما از تک نرخی شدن دلار و کنترل بازار آزاد خبری نیست و بررسیها بیانگر این مساله است که دلار دوباره در بازار غیر رسمی ۲۰۰۰ تومانی شده است. در این میان، گرفتن قیمت از بازار غیر رسمی این روزها کار سادهای نیست و سایتها و رسانهها نیز علاقهای ...
در این میان، گرفتن قیمت از بازار غیر رسمی این روزها کار سادهای نیست و سایتها و رسانهها نیز علاقهای به ثبت قیمتهای بازار غیر رسمی ندارند. تنها راه برای بررسی اوضاع بازار حضور در چهارراه استانبول، خیابان منچهری و بازار بزرگ تهران است و پرس و جو از دلالهایی که پنهانی مشغول خرید و فروش ارز و سکه هستند.
این در حالی است که سایه نیروی انتظامی بر این بازار از همیشه سنگینتر است و دلالها اخطارهای جدی تری میگیرند. رییسپلیس آگاهی ناجا در جدیدترین اظهارات خود گفت: احتمال افزایش سرقت از منازل و نیز زورگیری از افرادی که سکه و ارز خود را از بانک تحویل میگیرند، متصور است.
سیدابوالحسن بتولیبا با اشاره به احتمال افزایش سرقت از منازل و نیز زورگیری از افراد به هنگام خرید و فروش سکه و ارز خاطرنشان کرد: در برخورد با دلالان سکه و ارز سعی کردیم در مرحله اول، این افراد را توجیه و هدایت کنیم که دیگر این کار را انجام ندهند اما در مواردی این افراد پس از اخذ تعهد نیز به کار خود ادامه میدهند که ضمن شناسایی این افراد آنان را دستگیر و با آنان برخورد کردیم.
رییسپلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه آمار دقیقی از تعداد افراد دستگیر شده ندارد، تاکید کرد: در آینده نیز اگر دلالان سکه و ارز کار خود را ادامه دهند با آنان قطعا برخورد جدی خواهد شد.
با وجود این سختگیریها اما دلالها تمایلی به پیروی از قیمتهای رسمی بانک مرکزی نشان نمیدهند، به عبارت دیگر نتیجه همه تلاشها تنها تبدیل صرافها به دلالها و به سایه رفتن بازار غیررسمی بود.
در همین شرایط قیمت دلار که بعد از اعلام تکنرخی شدن بازار از ۲۲۰۰ تومان به کمتر از ۱۸۰۰ هم عقبنشینی کرده بود دوباره روی مسیر صعود به حرکت خود ادامه داد و در آخرین روز کاری هفته گذشته دوباره به مرز۲۰۰۰ تومان رسید.
از سوی دیگر بازار سکه نیز دست کمی از بازار ارز ندارد و شیب قیمتها با وجود سیاست پیش فروش سکه و افزایش نرخ سپرده بانکی همچنان صعودی است.
از آنجایی که بازار سکه و طلا همواره برای سرمایه گذاران جذابیت دارد و افکار عمومی معتقد به ارزش ماندگار طلا در برابر پول نقد است، بخشی از نقدینگی سرگردان به بازار سکه روانه شد که اختلالاتی در این بازار به وجود آورد. اختلالاتی که با وجود سیاستهای بانک مرکزی هنوز هم به نوعی باقی است.
به عبارت دیگر مردم هنوز به دنبال تبدیل ریال به سکه و طلا هستند آن هم در شرایطی که به طور معمول و بر اساس سنت روزهای پایانی سال با رشد قیمتها همراه است و این تداوم، احتمالا روند گرانی سکه را در روزهای باقیمانده از سال شتاب بیشتری خواهد داد.
یوسف تقیزادگان، عضو هیات مدیره اتحادیه کشوری طلا و جواهر هم در این خصوص معتقد است: تا زمانی که بانک مرکزی در تامین ارز مورد نیاز جامعه محدودیت ایجاد کند، شاهد نوسان قیمت سکه در بازار خواهیم بود.
تقیزادگان گفت: در تمام دنیا با افزایش نرخ دلار، قیمت طلا کاهش و با کاهش نرخ دلار، نرخ طلا افزایش مییابد اما این موضوع در ایران برعکس است، به طوری که با افزایش نرخ ارز، نرخ طلا افزایش و با کاهش نرخ ارز، نرخ طلا هم کاهش مییابد.
بازرس اتحادیه کشوری طلا و جواهر با تاکید بر اینکه نوسانات قیمت طلا و سکه یک موضوع عادی است، یادآور شد: اما اقدامات بانک مرکزی در ماه اخیر باعث شد که این نوسانات شدت بیشتری یابد.
وی از نحوه توزیع سکه در بانک کارگشایی انتقاد کرد و افزود: حراج سکه در بانک کارگشایی به بالاترین قیمت نیز باعث افزایش قیمت سکه و حبابی شدن قیمت آن شده است. عضو هیات مدیره اتحادیه کشوری طلا و جواهر در ادامه درخصوص وضعیت قیمت کنونی سکه تاکید کرد: در حال حاضر در قیمت سکه شاهد حباب ۸۰ تا ۹۰ هزار تومانی هستیم.
به گزارش شفاف،در هر حال باید منتظر ماند و دید آیا سیاستهای بانک مرکزی سرانجام میتواند بازار رسمی و غیر رسمی سکه و ارز را به هم پیوند دهد و یکی کند تا خریداران و سرمایه گذارن از سردرگمی نجات یابند یاخیر؟ این سوالی است که پاسخ آن را تنها آینده مشخص خواهد کرد.