رادیو آلمان: وزیر دفاع آلمان در مورد روندهای آتی مربوط به برنامه اتمی ایران ابراز نگرانی کرد. او با اشاره به ساختار سیاسی جمهوری اسلامی و وجود مراکز چندگانه قدرت در ایران، پیشبینی رفتار و واکنشهای آتی این کشور را دشوار خواند.
توماس د مزیر، وزیر دفاع آلمان با بیان اینکه «اساس جنگ سرد بین بلوک شرق و غرب بر تصمیمهای عقلانی قرار داشت» گفت: «ولی من در مورد ایران آنچنان مطمئن نیستم.»
وی روز دوشنبه (۳۰ ژانویه/۱۰ بهمن) در مراسم مشترک نشریه آلمانی اشپیگل و بنیاد کوربر(Körber) گفت، ساختار سیاسی جمهوری اسلامی و وجود مراکز چندگانه قدرت در این کشور به گونهای است که پیشبینی رفتار و واکنشهای آتی آن را دشوار میسازد.
پیش از این نیز گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان نسبت به پیامدهای رفتار «تحریکآمیز» ایران هشدار داده بود. وی روز پنجشنبه (۱۲ ژانویه/۲۲ دی) در جمع خبرنگاران در شهر برلین گفته بود: «بدیهی است که ایران با برنامههای هستهای خود بیش از همه به دنبال کشمکش و تقابل است تا همکاری و شفافیت.»
وزیر خارجه آلمان از رویکرد تهران ابراز تأسف کرده و گفته بود، رفتار جمهوری اسلامی «بدون پیامد» نیست.
پس از آن نیز آمریکا و آلمان جمهوری اسلامی را فراخواندند تا نرمش نشان دهد و به پای میز مذاکره بازگردد. وزیران امور خارجهی این دو کشور پس از دیداری در واشنگتن تاکید کردند که در غیر اینصورت تحریمهای سخت و انزوا در انتظار ایران است.
گیدو وستروله روز جمعه (۲۰ ژانویه/۳۰ دی) پس از دیداری با هیلاری کلینتون، وزیر خارجهی آمریکا، در واشنگتن گفت، اگر رهبران تهران نرمش نشان ندهند، انتخاب دیگری جز تحریمهای سخت علیه این کشور وجود نخواهد داشت. به گفتهی وستروله، موضوع برای آلمان فقط بر سر امنیت اسرائيل نیست، بلکه همچنین موضوع بر سر ثبات در کل منطقه است.
وستروله همزمان تصریح کرد که جامعهی بینالمللی بار دیگر آماده است گفتوگو با ایران را از سرگیرد، ولی آمادگی طرف ایرانی برای گفتوگو باید جدی باشد و در خدمت اهداف «نمایشی» نباشد.
واکنشایران پس از تحریم نفت
در پی تصویب تحریم نفت ایران توسط اتحادیه اروپا در روز دوشنبه (۲۳ ژانویه/۳ بهمن)، مقامات جمهوری اسلامی ایران واکنش تندی از خود نشان دادند.
وزارت خارجه ایران روز سه شنبه ۴ دی (۲۴ ژانویه) با احضار سفیر دانمارک در تهران اعتراض خود را به تصمیم اتحادیه اروپا اعلام کرد و تحریمهای تازه را «نامعقول و فاقد توجیه» خواند. دانمارک ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد.
علی اصغر خاجی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه ایران تصریح کرد: «نیروهایی در داخل اتحادیه اروپایی به تبعیت از سیاستهای آمریكا و با اتخاذ رویكردی خصمانه درصدد تنشآفرینی در روابط با جمهوری اسلامی ایران هستند.»
مجلس شورای اسلامی نیز پس از تحریم نفت این کشور در اتحادیه اروپا طرحی را در دست بررسی قرار داد که طی آن فروش نفت به اروپا ممنوع اعلام میشود.
مصوبه اتحادیه اروپا
مصوبه وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در روز دوشنبه (۳ بهمن) امضای قراردادهای جدید خرید نفت از ایران و فروش نفت یا فراوردههای نفتی به جمهوری اسلامی را ممنوع میکند. همچنین اجرای قراردادهای نفتی موجود از ۱۱ تیرماه ۱۳۹۱ به بعد متوقف میشود.
تلاش برای تشدید تحریمهای ایران همچنان ادامه دارد. غرب معتقد است که در صورت نظامی بودن ماهیت برنامه اتمی ایران خطری بزرگ منطقه و جهان را تهدید میکند. اما ایران میگوید، ماهیت این برنامه صرفا غیر نظامی است.