درحالي بخشي از مهمترين کشفيات باستانشناسي دوره ساساني در بيرون ازمحوطه موزه بيشاپور قرار گرفته که يک باستان شناس دوره ساساني قرارگيري آثار بدون حفاظ در محوطه موزه را همراه با تخريب 100 درصدي آنها عنوان کرد.
خبرگزاري ميراثفرهنگي ـ گروه ميراثفرهنگي ـ براساس گفتههاي باستانشناسان قرار گيري کشفيات باستانشناسي در بيرون از محوطه موزه بيشاپور، تخريب 100 درصدي را بههمراه خواهد داشت. ايندرحالياست که بخش عمدهاي از نقش برجستهها و ظروف دوران ساساني خارج از محوطه بيروني موزه بيشاپور در معرض فرسايش قرار گرفتهاند.
«مهدي رهبر» باستانشناس دوره ساساني، با تاکيد براينکه کوچکترين اشيا بهدست آمده از حفاريها براي مطالعات باستانشناسي از اهميت بهسزايي برخوردار بوده و حفاظت از آنها بسيار ضروري است، به CHN گفت: «هر شئي که از محوطه باستاني بهدست ميآيد به لحاظ مطالعات باستانشناسي از اهميت بهسزايي برخوردار است؛ حتي اگر قطعه سفالي کوچک باشد. بنابراين حفاظت از آنها بسيار ضروري است.»
وي در پاسخ به اين پرسش که قرار گيري اشيا بيرون ازمحوطه موزه بيشاپور تا چه حد ميتواند در معرض تخريب قرار گيرد افزود: «برخي از اشيا بزرگ و تکراري مثل ستونهاي سنگي و خمرهها که نظير آنها در موزه نگهداري ميشود ميتواند در انبار و در شرايط حفاظتي کاملا استاندارد و مناسب در بيرون از موزه نگهداري شود. اما اگر شرايط نگهداري و پوشش حفاظتي آنها از استانداردهاي لازم برخوردار نباشد اين اشيا در مجاورت هوا دچار تخريب 100 درصدي ميشوند.»
ايندرحالي است که حجم گسترده آثار در موزه بيشاپور بهدليل محدوديت فضا براي نمايش درشرايط کاملا نامناسب و بدون هيچگونه حفاظي در بيرون از محوطه موزه قرار گرفته است. گفته ميشود بخش عمدهاي از نقشبرجستهها، ظروف دوران ساساني و قطعات باقيمانده از کاخهاي ساساني شهر بيشاپور درحالحاضر در چنين وضعيتي بهسر ميبرند.
مهدي رهبر معتقد است، در بسياري از کشورها و سايتهاي خارجي بخشي از آثار در معرض ديد عموم و در فضاي باز با رعايت شرايط حفاظتي مناسب نگهداري ميشود چنانچه هماکنون بسياري از سرستونهاي تخت جمشيد چنين وضعيتي دارند که بايد تمهيدات لازم را براي حفظ آنها بکار برد. اما چگونه است که بخش عمدهاي از آثار بيشاپور در بيرون از محوطه و بدون پوشش مناسب نگهداري ميشود!
بهگفته اين باستانشناس هر اثر تاريخي که بهدست ما رسيده داراي اهميت تاريخي است و ما ملزم به حفظ آنها هستيم در اينباره هم بايد از مسئولان پايگاه بيشاپور پرسيد که عامل اين همه بي توجهي چيست و چرا تمهيدات لازم براي حفاظت از آنها صورت نميگيرد؟
پيش از اين «علياکبر سرفراز» باستان شناس، وضعيت نگهداري آثار در بيشاپور را نابسامان و نگرانکننده توصيف کرده بود، بهطوريکه با تاکيد بر شدت تخريبهاي گسترده بخش عمدهاي از اين آثار را نابود شده خواند. وي به CHN گفته بود: درحالحاضر بيشاپور در معرض تعرض و تخريبهاي جدي قرار گرفته است و هيچکس مسئول تخريبهاي اين شهر باستاني نيست.