آدرس پست الکترونيک [email protected]









شنبه، 3 تیر ماه 1391 برابر با 2012 Saturday 23 June

سقوط جنگنده ترکیه به اقدام نظامی علیه اسد منجر می شود؟

به گزارش بی بی سی، رژیم سوریه تایید کرده است که نیروهای نظامی سوری یک جت جنگنده ترکیه را در نزدیکی مرز دو کشور هدف قرار داده‌اند. از سوی دیگر دولت ترکیه اعلام کرده است که با مشخص شدن جزئیات، درباره این واقعه "واکنش قاطعانه" نشان خواهد داد.

خبرآنلاین: فارین پالیسی در نوشتاری کوتاه در خصوص داستان جنگنده ترک در مرز سوریه می نویسد: شاید میزان اطلاعات ما در خصوص این داستان چندان قابل توجه نباشد اما اکنون وقت مطرح کردن این پرسش است که آیا این ماجرا می تواند به آغاز حرکت های نظامی علیه دمشق منتهی شود؟ ترکیه عضو ناتو است و بر اساس قانون پیمان نیروهای آتلانتیک شمالی ، تعرض به هرکدام از اعضا به معنای تعرض به همگان است.

یک روز پس از حادثه تاریخی یازدهم سپتامبر سال 2001 میلادی بود که ناتو برای نخستین بار با اشاره به این تبصره در قانون خود به حمایت از ایالات متحده در قبال حملات تروریستی پرداخته و خود را دوشادوش واشنگتن قرار داد. کاخ سفید پس از مدتی تصمیم به حمله به افغانستان و مهار طالبان و القاعده با کمک نیروهای ناتو گرفت. اگر ترکیه دلیل محکمه پسندی برای انهدام جنگنده خود توسط سوری ها داشته باشد با ارجاع این پرونده به ناتو می تواند حرکتی نظامی علیه دمشق را ترتیب دهد.

اما سوال اینجاست که آیا آنکارا دست به چنین حرکتی می زند؟ از زمان آغاز ناآرامی ها در سوریه که غرب بشار اسد رئیس جمهوری این کشور را مسبب آن می داند و دولت در دمشق، تقصیر را بر گردن گروه های شبه نظامی تحت حمایت اعراب سودجو می اندازد، رابطه میان سوریه و ترکیه به تیره گی گرایید. در ماه آوریل بود که ترک ها برای نخستین بار اعلام کردند که در صورت ادامه تنش های مرزی میان دو کشور از ناتو برای پایان دادن به این ناامنی کمک خواهند خواست. سوریه نیز با محکوم کردن این تهدید آن را به حرکتی تحریک آمیز از سوی همسایه خود تعبیر کرد.

با اینهمه کرت ولکر نماینده سابق امریکا در ناتو در خصوص ماده 5 قید شده در پیمان ناتو می گوید: بر اساس این ماده کشورهای عضو برای بررسی موضوع تشکیل جلسه می دهند و این به معنای قطعی بودن اقدام نظامی علیه کشور خاصی نیست. اگر ترکیه مایل به درخواست کمک از ناتو بود باید از سفیر خود در بروکسل می خواست که با دبیرکل ناتو تماس گرفته و ترتیب جلسه ای اضطراری را بدهد. واکنش ناتو به این داستان هم می توانست صدور یک بیانیه برای ارائه تضمین های امنیتی به ترکیه از سوی سایر اعضا باشد.

این سیاستمدار امریکایی اعتقاد دارد که ماجرای روز گذشته به تنهایی نمی تواند عاملی برای دخالت نظامی در سوریه باشد اما نشست ناتو با محوریت این داستان می تواند بستری برای بررسی مقدمات دخالت نظامی در سوریه و یا بررسی این طرح در شورای امنیت را فراهم سازد. البته نباید فراموش کرد که چین و روسیه در جامه دو قدرت عضو شورای امنیت همواره با هرگونه حمله به روسیه مخالفت کردند. یک سناریو محتمل تشکیل "حریم امن هوایی" در سوریه برای کمک به اپوزیسیون و پاسخ گویی به تحرکات هوایی ارتش سوریه است.





Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved