روزنامه اعتماد: ديروز روابط عمومي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران در خبري اعلام كرد كه براساس مصوبه اسفندماه سال گذشته شوراي پول و اعتبار، «بانك تات» با موسسات مالي - اعتباري در شرف تاسيس«صالحين» و «آتي» ادغام ميشود. اين خبر در شرايطي روز گذشته اعلام شد كه مدتها بود شايعه انحلال چند بانك در ميان فعالان حوزه بانكي پيچيده بود و بسياري از مسوولان در اين خصوص روزه سكوت گرفته بودند. بانك مركزي در خبررساني بسيار كوتاه روز گذشتهاش در حالي اشاره داشته كه روند ادغام اين موسسات در شرف انجام است كه تا پيش از اين هيچ خبر رسمي در اين حوزه منتشر نشده بود. اين خبر كوتاه كافي بود تا همه پيشبينيها درباره انحلال بانك تات به واقعيت بپيوندد و شايعات عينيت بيابند و دريابيم تا نباشد چيزكي، مردم نگويند چيزها! در اين باره هفته گذشته بود كه عزتالله يوسفيان عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي، موضوع انحلال يكي از بانكها را بر اساس مصوبه اين ستاد مطرح كرد و در گفتوگو با خبرنگار «اعتماد» كه جوياي نام اين بانك شده بود، گفته بود كه نه بانك تات و نه بانك گردشگري موضوع اين مصوبه نيستند و قرار است بانك ديگري منحل شود.
انحلالهاي ديگر هم در راه است؟
به هر حال اعلام ادغام بانك تات با دو موسسه ديگر، هماكنون علاوه بر موج ايجاد شده در ميان مشتريان نظام بانكي اين شائبه را ايجاد كرده كه آيا باز هم چنين اتفاقهايي وجود خواهد داشت؟ آيا بانكهاي ديگري هم مانند بانك تات وجود دارند كه روند قانوني دريافت مجوز را طي نكرده باشند؟
عزتالله يوسفيان ملا، عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي با تاكيد بر اين شائبه به خبرنگار «اعتماد» گفت: حتما بانكهاي ديگري هم هستند كه اشكالات قانوني در روند تاسيس آنها وجود دارد.
او با بيان اينكه هماكنون پرونده برخي بانكهاي خصوصي ديگر هم در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي مطرح است، گفت: درباره ابهامات اين پروندهها از بانك مركزي استعلام شده و ستاد به صورت مستمر در حالي پيگيري وضعيت اين بانكهاست.
به گفته او بانكهاي مورد نظر بايد اسناد و مدارك خود را به صورت كامل به شوراي پول و اعتبار تحويل داده و در صورت درخواست ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي، اين ستاد نيز مدارك را بررسي ميكند.
نماينده مردم آمل در مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين سوال كه چگونه ممكن است يك بانك بدون دريافت مجوزهاي قانوني، اقدام به تاسيس شعبه و دريافت سپرده از مردم كند، گفت: به هر حال در سيستم بانكياي كه سه هزار ميليارد تومان سوءاستفاده صورت ميگيرد، امكان چنين اتفاقاتي هم وجود دارد.
اسناد بانك مركزي و جزييات تخلفهاي تات
اما درباره انحلال انجام شده، بررسي اسناد موجود درباره تخلفات بانك تات نشان ميدهد كه اسفندماه سال 1389 بخش بازرسي بانك مركزي، يك گزارش از فعاليت اين بانك تهيه و در اختيار محمود بهمني، رييس كل بانك مركزي، قرار داده است. بهمني پس از اطلاع از محتويات اين نامه، در نامهيي خطاب به قائم مقام وقت بانك مركزي مينويسد: «گزارش بسيار اسفبار است. مگر ميشود منابع بانك را كه متعلق به مردم است، به طرق مختلف مورد سوءاستفاده قرار داد؟ مگر ميشود به شركتهاي وابسته و سهامداران ديگر تسهيلات پرداخت كرد؟» رييس كل بانك مركزي به قائم مقام وقت خود (سيدحميد پورمحمدي) تصريح ميكند: «وقتي اين تخلفات را مشاهده ميكنيد، چرا اقدامي صورت نميگيرد. در اين گونه موارد مماشات باعث تسري تخلفات ميشود. پس از احراز تخلفات، متخلفان به كميسيون انتظامي بانكها معرفي شوند.»
از مهمترين محورهاي اساسي گزارش بازرسي بانك مركزي درباره بانك تات، حضور در بازار بينبانكي بدون اخذ مجوز از بانك مركزي، در معرض ريسك قرار دادن منابع بانك از طريق تامين مالي شركتهاي وابسته، اعطاي تسهيلات به بانك در شرف تاسيس، خريد سهام بانك و نگهداري آن تحت عنوان سهام امانيو وثيقه قرار دادن سهام بانك در قبال تسهيلات اعطايي اشاره شده است. در همين زمينه، مدير روابط عمومي بانك تات با اشاره به اينكه شرايط ادغام اين بانك تحت نظارت بانك مركزي در حال انجام است و به زودي نهايي ميشود، گفت: مشتريان با تشكيل بانك جديد از مزاياي آن بيشتر بهرهمند خواهند شد.
عملكردمان خوب بود!
روز گذشته با انتشار خبر انحلال بانك تات واكنشها نسبت به اين خبر شروع شد و در اين باره محمود ترابيان، مدير روابط عمومي بانك تات، با اشاره به اينكه ادغام بانك تات در راستاي مصوبه شوراي پول و اعتبار است، توضيح داد كه با توجه به مصوبه شوراي پول و اعتبار در تاريخ نهم اسفندماه سال گذشته و در راستاي سياست يكپارچهسازي موسسات مالي - اعتباري مقرر شد بانك تات با دو موسسه مالي - اعتباري ادغام شود. وي ادامه داد: شرايط ادغام بانك تات تحت نظارت بانك مركزي در حال انجام است و به زودي نهايي ميشود و سهامداران و مشتريان بانك تات با تشكيل بانك جديد از مزاياي اين ادغام بهرهمند خواهند شد. وي در پاسخ به اين سوال كه گفته ميشود ادغام اين بانك به دليل تخلفات متعدد بوده، گفت: اين بانك براساس آمارهاي رسمي بانك مركزي عملكرد بهتري نسبت به بانكهاي همسن خود دارد و اين ادغام در راستاي سياست بانك مركزي براي ساماندهي موسسات اعتباري است.
وي اظهار كرد: با اين ادغام سرمايه اين بانك افزايش مييابد و تعداد شعب به 500 عدد خواهد رسيد. در حال حاضر حدود 50 هزار ميليارد ريال حجم سپردههاي اين بانك است و سرمايه اوليه هماكنون به 400 ميليارد تومان رسيده است. قاسم بختياريفر، مدير عامل موسسه مالي - اعتباري صالحين هم درباره مطالبات و تعهدات اين سه مجموعه گفت: هم مطالبات و هم تعهدات بانك تات و موسسه مالي- اعتباري صالحين و پيشگامان به قوت خود باقي است و براي وامگيرندگان و سپردهگذاران در اين سه موسسه هيچ مشكلي پيش نميآيد.