یک دیپلمات پیشین رژیم ایران در سازمان ملل، در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد با عنوان «فرصت آخر» به مذاکره روز شنبه در عمان پرداخته است.
کوروش احمدی با اشاره به حساسیت مذاکرات پیش رو نوشت: مذاکراتی که گفته شده از روز شنبه ۲۳فروردین شروع خواهد شد با برخی مسائل شکلی و محتوایی مواجه خواهد بود. یکی از موضوعات شکلی، موضوع فرمت مذاکرات است. در گذشته مذاکرات در قالب ۱+۵ انجام میشد. بهعلاوه، کلا ایران در گذشته هیچگاه مایل به مذاکره دو به دو با آمریکا نبوده است. اکنون موافقت ایران با مذاکره با آمریکا، چه بهطور مستقیم و چه غیرمستقیم، این سوال را پیش آورده که نقش پنجکشور دیگر شامل روسیه و چین و سه کشور اروپایی چه خواهد بود.
همچنین میدانیم که مقامات روسی طی ماههای گذشته چند بار تاکید کردهاند که روسیه باید در هر مذاکرهای نقش داشته باشد و منافع روسیه نباید نادیده گرفته شود. اکنون سوال این است که آیا روسیه نقشی تسهیل گر را ایفا خواهد کرد. با این حال، به لحاظ محتوایی، حساسترین مساله مذاکرات نیل به فرمولی مرضی الطرفین در مورد برنامه هستهای ایران خواهد بود. سایر مسائل مثل برنامه موشکی و سیاست منطقهای ایران اگرچه ممکن است مطرح شوند، اما در مقایسه با برنامه هستهای بعید است مسائل خیلی دشواری باشند.
در جریان مذاکرات، هر دو طرف باید به دو نکته توجه داشته باشند:۱. با توجه به مساله مکانیزم ماشه پنجره زمانی محدودی در برابر طرفین برای نیل به توافق گشوده است. نباید تردید داشت که در صورت عدمنیل به توافق، غرب حتما اقدام به فعال کردن مکانیزم ماشه با هدف برگرداندن قطعنامههای سازمان ملل علیه ایران خواهد کرد. ضمن اینکه با توجه به مسائل اقتصادی-اجتماعی، طولانی شدن مذاکرات به سود ایران نیست. ۲. طرفین باید توجه داشته باشند که جریان افراطی در اسرائیل و لابی اسرائیل در آمریکا مترصد فرصت برای اخلال در مذاکرات خواهد بود.
اگرچه وزیر خارجه اسرائیل گفته است که مشکلی با مذاکره ایران و آمریکا ندارد، اما نباید تردید داشت که بزرگترین نگرانی جنگافروزان اسرائیلی این است که ایران و آمریکا از طریق مذاکره به توافق برسند. در این صورت، امکان ادامه برنامه هستهای ایران با برخی محدودیتها وجود خواهد داشت و شکستی برای کسانی خواهد بود که مایل هستند هیچ فرصتی را برای کشاندن آمریکا به جنگ علیه ایران و نابودی برنامه هستهای کشورمان از دست ندهند.
In an article titled "Last Chance," Iranian diplomat Koroush Ahmadi discusses the upcoming negotiations in Oman, set to begin on April 23. He highlights the complexities of the talks, particularly the format, as Iran has historically avoided direct negotiations with the U.S. The role of the other five countries, including Russia and China, remains uncertain. Ahmadi emphasizes the urgency of reaching an agreement on Iran's nuclear program, warning that failure could trigger the reactivation of UN sanctions. He also notes the potential for Israeli interference, despite claims from Israeli officials that they have no issue with U.S.-Iran talks.