خودروهای برقی در خیابانهای اسلو، پایتخت نروژ دیگر یک پدیده نو تلقی نمیشوند زیرا مدتها است که به یک هنجار تبدیل شدهاند. با نگاهی به اطراف، بهزودی متوجه میشوید که تقریباً هر خودرویی یک «E» به معنای «برقی» روی پلاک خود دارد. (فیلم زیر)
این کشور ۵.۵ میلیون نفری واقع در شمال اروپا، سریعتر از هر کشور دیگر در جهان خودروهای برقی را پذیرفته و در آستانه تبدیل شدن به اولین کشوری است که فروش خودروهای جدید با سوخت فسیلی را بهطور کامل متوقف میکند. شمار خودروهای برقی در جادههای نروژ سال گذشته برای اولین بار از تعداد خودروهای بنزینی پیشی گرفت. در صورت اضافه شدن خودروهای دیزلی به این آمار، خودروهای برقی تقریباً یک سوم از کل خودروهای موجود در جادههای نروژ را تشکیل میدهند.
بر اساس دادههای فدراسیون جادهای نروژ، حدود ۸۸.۹ درصد از خودروهای جدید فروختهشده در این کشور در سال گذشته برقی بودند، در حالی که این رقم سال ۲۰۲۳ معادل ۸۲.۴ درصد بود. فروش خودروهای تمامبرقی در نروژ در برخی از ماهها به ۹۸ درصد هم رسید به نحوی که طی این ماهها خودروهای جدید بنزینی یا دیزلی تقریباً مشتری چندانی نداشت.
در مقابل، با نگاهی به بریتانیا میتوان دریافت که خودروهای برقی در این کشور تنها ۲۰ درصد از موارد ثبتنام خودروهای جدید در سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص دادند. این رقم در عین حال یک رکورد جدید در نوع خود محسوب میشد زیرا نسبت به سال ۲۰۲۳ که ۱۶.۵ درصد بود، افزایش داشته است.
در ایالات متحده نیز، این نسبت سال گذشته تنها ۸ درصد بود که در مقایسه با رقم ۷.۶ درصدی سال قبل از آن افزایش نشان میداد.
نروژ بدون شک در حال حاضر پیشگام دیگر کشورها در زمینه خودروهای برقی است، اما این انقلاب الکتریکی حاصل سه دهه تلاش بوده است.
سسیلی کروگلوند، معاون وزیر حملونقل نروژ میگوید: هدف ما این است که اطمینان حاصل کنیم همیشه انتخاب خودروهای بدون آلاینده، انتخابی خوب و عملی است.
نروژ با وجود آنکه یک تولیدکننده بزرگ در زمینه نفت و گاز به حساب میآید اما در پی آن است که تمام خودروهای جدید فروختهشده از سال ۲۰۲۵ بهبعد در این کشور «غیرآلاینده» باشند؛ هدفی غیرالزامآور که سال ۲۰۱۷ تعیین شد و اکنون این نقطه عطف در دسترس قرار گرفته است.
سسیلی کروگلوند میافزاید: ما در حال نزدیک شدن به این هدف هستیم و فکر میکنیم که به آن دست خواهیم یافت.به نظر من، ما قبلاً مرحله گذار به سمت خودروهای برقی در بخش خودروهای سواری را پشت سر گذاشتهایم.
معاون وزیر حملونقل نروژ در ادامه توضیح میدهد که کلید موفقیت نروژ، سیاستهای بلندمدت و قابل پیشبینی بوده است.
دولت نروژ به جای ممنوعیت خودروهای احتراق داخلی تلاش کرده است که مصرفکنندگان را به سمت انتخابهای بهتر هدایت کند.