زنجانی با ۲۵ شرکت باز میگردد؛ شاید بعد از یک دوره طولانی زندگی جنجالی و شاید در زندان و بازداشت خانگی، هر بازرگان دیگری بود ترجیح میداد روزگار را با آرامش بیشتری سپری کند و دستکم چندان خود را درگیر حواشی نکند، اما گویا درباره بابک زنجانی این موضوع کاملا برعکس است.
گویا که او قصد دارد بازگشتش پیش چشم دوربینها و البته با سروصدا همراه شود و اکنون نیز فارغ از جناحبندیهای سیاسی، سوال اصلی چرایی و چگونگی این بازگشت پرقدرت است. البته که برخی گمانهزنیها حاکی از نیاز کشور به تواناییهای زنجانی در شرایط تحریم (مثلا برای فروش نفت) است، اما روایت رسمی قوه قضائیه که سال گذشته اعلام شد، دلیل آزادی و عفو او را تسویه کامل بدهیهایش عنوان میکند. با این حال، ظهور ناگهانی او در راس ۲۵ شرکت، این بازگشت را همچنان در هالهای از ابهام نگه میدارد.
ماجرا این است که اطلاعات منتشر شده توسط پلتفرم رسمیو (Rasmio)، مرجع تحلیل دادههای کسبوکار در ایران نشان میدهد که بابک زنجانی نه تنها بازگشته، بلکه در راس یک مجموعه بزرگ نیز بازگشته است و اتفاقا یکی از شرکتهای پر سر و صدا، شرکت داتوان است که نامش به عنوان یکی از متقاضیان خرید بلوک ۴۲ درصدی سایپا نیز مطرح شده است.
به نقل از روزنامه فرهیختگان هر چند که مدیرعامل شرکت داتوان هرگونه ارتباط این شرکت با مجموعههای تحت مدیریت بابک زنجانی را تکذیب کرده، اما رسمیو با انتشار گرافی از ارتباطات این شرکت در شبکه اجتماعی ایکس، روایتی متفاوت ارائه میدهد.طبق ادعای رسمیو: «شرکت گروه بینالمللی توسعه مالی و اقتصادی آوان با نام تجاری داتوان… بابک زنجانی از تاریخ ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ به عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب شده است.»گراف منتشر شده توسط رسمیو حتی پا را فراتر گذاشته و ۲۴ شرکت دیگر و یک خیریه را به عنوان زیرمجموعه «گروه بینالمللی وان» معرفی میکند که بابک زنجانی مدیرعامل آن است.
هم چنین پلتفرم رسمیو (Rasmio) که مرجع تحلیل ارتباط کسبوکارها در ایران بوده، در شبکه ایکس نوشت: «شرکت گروه بینالمللی توسعه مالی و اقتصادی آوان با نام تجاری داتوان در سال ۱۴۰۳ تأسیس شده و به عنوان یک شرکت سهامی خاص مشغول به فعالیت است. بابک زنجانی از تاریخ ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ به عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب شده است.»
چنان چه نگاهی به گراف منتشر شده از سوی پلتفرم رسمیو نشان میدهد تعداد ۲۴ شرکت و یک خیریه به عنوان زیرمجموعه گروه بینالمللی وان درج شده و نام بابک زنجانی نیز به عنوان مدیرعامل این گروه آمده است.در وبسایت «گروه بینالمللی وان» نیز به نام ۱۳ شرکت زیرمجموعه این گروه اشاره شده است. این شرکتها عبارتند از ۱- شرکت هواپیمایی داتوان ایر، ۲- شرکت بینالمللی آوان سیر، ۳- شرکت آوان تهاتر، ۴- شرکت تجارت الکترونیک پیشتاز سیمرغ، ۵- شرکت آوان لحظهنگار، ۶- بیتبانک (صرافی ارز دیجیتال)، ۷- شرکت قطارهای آوان ریل، ۸- صرافی آوان، ۹- شرکت واسپاری آوان (خدمات لیزینگ خودرو)، ۱۰- شرکت مجری ارتباطات (MVNO) در حوزه شبکههای اپراتورهای تلفن همراه، ۱۱- شرکت بیت راهبرد کیش (فناوری اطلاعات)، ۱۲- شرکت توسعه بازرگانی آوان بینالملل و ۱۳- شرکت داتوان دیتا.
آیا بابک زنجانی خریدار سایپا است؟
یکی از شرکتهای زیر مجموعه گروه بین المللی وان، شرکت داتوان است که این شرکت نیز اخیرا نامش در لیست خریداران سایپا آمده است. فارغ از اینکه داتوان اهلیت خرید بلوک ۴۲ درصدی سایپا را دارد یا خیر، در اینجا به اختصار به معرفی این شرکت میپردازیم.در واقع به نظر میرسد که اگر گراف رسمینو درست باشد و اکنون بابک زنجانی مدرعامل گروه بین المللی وان محسوب شود، پس این مجموعه دستکم تاکنون برای سرمایه گذاری در مسیر ریلی ایران و خرید یکی از دو شرکت اصلی خودروساز کشور دورخیز کرده است.
تاکنون نیز با وجود تکذیبهای رسمی از سوی برخی مدیران، دادههای منتشر شده توسط پلتفرمهای تحلیل کسبوکار مانند رسمیو، تصویری از بازگشت قدرتمند و سازمانیافته بابک زنجانی به اقتصاد ایران نشان میدهد، اما این که کدام روایت به واقعیت نزدیکتر است و هدف از این بازگشت مرموز چیست، سوالاتی است که همچنان پاسخ روشنی ندارند و معمای ب. ز را پیچیدهتر از همیشه میکند.شاید باید کمی صبر کرد و منتظر ماند؛ منتظر ماند چرا که بابک زنجانی از اساس چندان بدون دوربین و جلب توجه نمیتواند به بیزنس و تجارت بپردازد و احتمالا به زودی با انتشار جزییات بیشتری توسط خود ب. ز معروف مواجه و روبه رو خواهیم شد.
Babak Zanjani is making a controversial return, leading 25 companies after a tumultuous period, possibly including imprisonment. Unlike other businessmen who might seek a quieter life, Zanjani seems intent on a high-profile comeback. Speculation suggests his return may be linked to the country's need for his expertise during sanctions, particularly in oil sales. Officially, his release was attributed to settling debts. However, his sudden emergence at the helm of numerous companies, including DotOne, raises questions. Despite denials from DotOne's CEO regarding ties to Zanjani, data analysis platform Rasmio indicates otherwise, asserting Zanjani's role as CEO and revealing connections to other firms and a charity.