حاشيه نشينان کلانشهر تبريز علاوه بر وحشت از آوار شدن خانههاي پلکاني بر روي هم، از بلاتکليفي در خصوص تعمير يا بازسازي مسکنهاي خود سخن ميگويند.
به گزارش مهر، هنگامي که وارد حاشيه کلانشهر تبريز ميشويد به خصوص مناطقي همچون سيلاب، ملازينال و ايده لو که همسايگان ديوار به ديوار کوه عون بن علي هستند، نخست با تفاوت چهره کوچه و منازلش با ساير مناطق شهر روبرو ميشويد؛ به طوري که وقتي از ورودي اين مناطق عبور ميکنيد، گويي از مرز يک کشور در حال توسعه به يک کشور عقب مانده وارد شده ايد. خانههايي که چندين سال قبل بدون مجوز ساخت، يکي پس از ديگري در دامنه کوه به صورت پلکاني ساخته شده اند، اين روزها ديگر توان و استقامت خود را به دليل ساخت غيراصولي از دست داده اند و هر آن احتمال ريزش و تخريب مساکن بر روي يکديگر شدت يافته است.
در جوار اين منازل ميتوان پلههاي طول و طويلي را مشاهده کرد که محلهها و خيابانهاي اطراف را به همديگر متصل کرده و تنها راه ارتباطي ميان خانههايي است که همچون دانههاي انار در کنار يکديگر چيده شده اند؛ اين پلهها نيز گاهگداري براي حاشيه نشينان دردسرساز بوده و سقوط برخي افراد از پلهها گواه بر اين سخن است. بيشتر حاشيه نشينان تبريز را مهاجران به اين کلانشهر تشکيل ميدهند که در کنار برخي از معضلهاي فرهنگي اين روزها با مسئله بيکاري و درآمد پايين دست و پنجه گرم ميکنند؛ البته ناگفته نماند حاشيه شهر برخلاف چهره نامطلوبش، ساکنان خوش دلي را در خود جاي داده که اين روزها بيش از پيش نيازمند آموزش مسائل شهري هستند.
يکي از ساکنان خيابان ملازينال در گفتگو با مهر با بيان اينکه همه شبانه روز نگران تخريب و ريزش خانه نيمه تخريب شده همسايه بر روي بام خانه اش است، اظهار داشت: چندين بار با صاحب خانه تماس گرفتم و از احتمال ريزش خانه نيمه تخريب شده اش بر روي بام خانه ام هشدار دادم ولي وي همچنان بي اعتنا به اين مسئله است. وي افزود: چندين بار اين مسئله را به شهرداري اطلاع رساني کردم ولي اين نيز کارساز نبوده به همين خاطر شبي نيست که سرم را به راحتي بر روي بالش بگذارم چرا که هر آن احتمال ريزش اين ساختمان بر روي بام خانه و تخريب يک يک منازل در اين منطقه وجود دارد. نعمت ببري که هشت سالي است ساکن اين منطقه است، در ادامه اظهار داشت: از سوي ديگر نشت آب فاضلاب در خانهها يکي ديگر از مسائل و مشکلاتي است که با آن نيز دست و پنجه نرم ميکنيم؛ با اينکه مسئولان آب و فاضلاب در اين منطقه حضور مييابند ولي اين مسئله رفع شدني نيست.
يکي ديگر از ساکنان و کسبه خيابان ملازينال با بيان اينکه آب اين منطقه طبق اعلام آزمايشگاه قابل آشاميدني نيست، به خبرنگار مهر گفت: آب اين منطقه را براي آزمايش به يکي از آزمايشگاههاي شهر واقع در ائل گلي بردم که اين آزمايشگاه از غير قابل شرب بودن اين آب خبر داد. وي که چند روزي است به دليل نشت آب فاضلاب به درون خانه اش، آسايش و راحتي از زندگي اش رخت بربسته، اظهار داشت: حدود 10 روزي است که آب به دليل نشت، قطع شده و ديوار خانهام را به همين دليل تخريب کردم و همه روزه براي پيگيري اين مسئله به آب و فاضلاب مراجعه ميکنم.
ذکريا معصومي همچنين ادامه داد: با اينکه حق فاضلاب پرداخت کرده ام ولي رسيدگي خاصي از سوي اين اداره کل صورت نگرفته و دم عيدي تمام زندگي ام ويران شده است. در برخي از محلههاي حاشيه کلانشهر تبريز نيز زنان پا به پاي همسرشان مشغول کارهاي اقتصادي هستند به طوري که در يکي از اين محلهها، زنان با نشستن در دم در خانههايشان به همراه همسايگانشان مشغول دوخت کفش به صورت دسته جمعي هستند.
يکي از اين زنان در گفتوگو با مهر در اين خصوص اظهار داشت: در اين محل روزانه هر يک از بانوان با دوخت 10 جفت کفش، چهار هزار تومان حقوق ميگيرند که هر جفت آن معادل 400 تومان برآورد شده است؛ اين در حالي است که هر زن روزانه توان دوخت بيش از 10 جفت کفش را ندارند.
وي در خصوص مسائل و مشکلات کوچههاي حاشيه شهر اظهار داشت: ما روزانه چندين مرتبه پلههاي اين محلهها را براي انجام کارهاي مختلف بالا و پايين ميکنيم که اين مهم باعث کمردرد برخي از افراد شده و از سوي ديگر بچههايمان که براي بازي در محله حضور مييابند احتمال سقوطشان از پلهها خيلي زياد است. جمعي از اهالي و کسبههاي خيابان ملازينال و سيلاب با حضور در يکي از مغازههاي اين محله در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به سلب آسايش برخي از ضايعات فروشي در اين خيابان اظهار داشت: اين مغازهها در زمان استراحت خانوادهها در ساعاتي از بعد از ظهر و شب هنگام همچنان مشغول فعاليت هستند که اين موضوع موجب سلب آسايش همسايگان شده است. اين افراد همچنين در ادامه اظهار داشتند: اين مغازهها در حالي که ميتوانند ساعات استراحت مردم، کارشان را تعطيل کنند ولي اين کار را انجام نميدهند و روزانه با حضور تعداد زيادي وانت بار و خودروي وانت ضمن سلب آسايش، موجب سنگيني ترافيک در محله ميشوند. با اين حال انتظار برخي از مردم از اين مغازهها به جا بنظر ميرسد که از ضايعات فروشي انتظار ميرود براي حقوق ديگر شهروندان احترام قائل شوند. يکي از اهالي حاشيه تبريز در گفتوگو با مهر با بيان اينکه به دليل آب گرفتگي خانهاش، به منزل پسرش اسباب کشي کرده، اظهار داشت: پس از آب گرفتگي خانه به دليل عدم اعتناي اداره آب و فاضلاب، منزلم را ترک کرده و به خانه پسرم اسباب کشي کردم.
ابوالفضل فرامرزي همچنين از قطعي آب، گاز و برق برخي از مسکنهاي اين منطقه اشاره کرد و گفت: اکثر حاشيه نشينان از قشر کم درآمد جامعه هستند که توان مالي براي پرداخت اين قبوض ندارند که اميدواريم راه حلي براي اين مسئله نيز اتخاذ شود.
همچنين اکثر ساکنان حاشيه شهر با بيان اينکه در بلاتکليفي براي ساخت يا تعمير خانههايشان قرار دارند، از مسئولان شهرداري انتظار دارند که طرح بررسي حاشيه شهر را به زودي انجام دهند و ساکنان اين مناطق را از بلاتکليفي خارج کنند.
با اين حال، مسائل و مشکلات حاشيه کلانشهر تبريز تمام شدني نيست و اميدواريم قبل از هر حادثه ناگواري اين مسائل به صورت مطلوب حل شود.
2004- 2024 IranPressNews.com -