زمزمه های استیضاح وزرای روحانی

در حالی دولت یازدهم سال اول مدیریت خود را طی می‌کند که عملکرد ۵ وزیر کابینه یازدهم منجر به تهیه ۵ طرح استیضاح از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی شده ولی تا‌کنون هیچ یک از این استیضاح‌ها به نتیجه نرسیده است.

به گزارش عرش نیوز ، بر اساس اصل ۸۹ قانون اساسی، نمايندگان‏ مجلس‏ شوراي‏ اسلامي‏ مي‏‌توانند در مواردي‏ كه‏ لازم‏ مي‏‌دانند هيأت‏ وزيران‏ يا هر يك‏ از وزراء را استيضاح‏ كنند، استيضاح‏ وقتي‏ قابل‏ طرح‏ در مجلس‏ است‏ كه‏ با امضاي‏ حداقل‏ ده‏ نفر از نمايندگان‏ به‏ مجلس‏ تقديم‏ شود، هيأت‏ وزيران‏ يا وزير مورد استيضاح‏ بايد ظرف‏ مدت‏ ده‏ روز پس‏ از طرح‏ آن‏ در مجلس‏ حاضر شود و به‏ آن‏ پاسخ‏ گويد و از مجلس‏ رأي‏ اعتماد بخواهد در صورت‏ عدم‏ حضور هيأت‏ وزيران‏ يا وزير براي‏ پاسخ‏، نمايندگان‏ مزبور درباره‏ استيضاح‏ خود توضيحات‏ لازم‏ را مي‏‌دهند و در صورتي‏ كه‏ مجلس‏ مقتضي‏ بداند اعلام‏ رأي‏ عدم‏ اعتماد خواهد كرد، اگر مجلس‏ رأي‏ اعتماد نداد هيأت‏ وزيران‏ يا وزير مورد استيضاح‏ عزل‏ مي‏ شود، در هر دو صورت‏ وزراي‏ مورد استيضاح‏ نمي‏‌توانند در هيأت‏ وزيراني‏ كه‏ بلافاصله‏ بعد از آن‏ تشكيل‏ مي‏‌شود عضويت‏ پيدا كنند.

‎همچنین این اصل تصریح می‌کند، در صورتي‏ كه‏ حداقل‏ يك‏ سوم‏ از نمايندگان‏ مجلس‏ شوراي‏ اسلامي‏ رئيس‏ جمهور را در مقام‏ اجراي‏ وظايف‏ مديريت‏ قوه‏ مجريه‏ و اداره‏ امور اجرايي‏ كشور مورد استيضاح‏ قرار دهند، رئيس‏ جمهور بايد ظرف‏ مدت‏ يك‏ ماه‏ پس‏ از طرح‏ آن‏ در مجلس‏ حاضر شود و در خصوص‏ مسائل‏ مطرح‏ شده‏ توضيحات‏ كافي‏ بدهد، در صورتي‏ كه‏ پس‏ از بيانات‏ نمايندگان‏ مخالف‏ و موافق‏ و پاسخ‏ رئيس‏ جمهور، اكثريت‏ دو سوم‏ كل‏ نمايندگان‏ به‏ عدم‏ كفايت‏ رئيس‏ جمهور رأي‏ دادند مراتب‏ جهت‏ اجراي‏ بند ده‏ اصل‏ يكصد و دهم‏ به‏ اطلاع‏ مقام‏ رهبري‏ مي‏ رسد.

براساس این گزارش، در حالی کابینه تدبیر و امید از ۲۴ مردادماه سال جاری با اخذ رای اعتماد ۱۵ وزیر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی کار خود را آغاز کرد که به دلیل آراء بالا وزرا و ارتباط تناتنگ دولت و مجلس کسی فکر نمی‌کرد به این زودی ورق برگردد و زمزمه‌های اولین استیضاح برخی یاران کابینه یازدهم در گوشه و کنار بهارستان به گوش برسد اما گوش سیاست و کشورداری به این جملات ژورنالیستی بدهکار نبود و برای اولین بار بحث استیضاح وزیر علوم و تحقیقات از سوی برخی نمایندگان مطرح شد.

شاید عباس مقتدایی سخنگوی وقت کمیسیون آموش و تحقیقات اولین شخصی بود که با حضور در جمع خبرنگاران خبر از "مقدمه‌چینی برای استیضاح وزیر علوم" خبر داد.

پرده اول؛ استیضاح وزیر علوم

وی ۱۴ آبان ماه سال جاری در جمع خبرنگاران در این زمینه گفت: با توجه به انتصابات و عملکرد وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نمایندگان روند بررسی استیضاح وزیر مذکور را آغاز کرده‌اند.

مقتدایی افزود: طرح استیضاح با ۳۰ امضا در صحن مجلس مطرح و امضای آن به ۸۲ مورد رسیده است.

وی تاکید کرد: امروز سه شنبه نزدیک به ۷۰ نفر از نمایندگان در خصوص انتصابات اخیر وزیر علوم تذکر کتبی داده‌اند.

نماینده اصفهان اظهار داشت: نارضایتی اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس از این جهت است که وزیر آموزش و تحقیقات قبل از جلسه رای اعتماد در این کمیسیون به نمایندگان اطمینان داد که در عزل و نصب‌های خود از افرادی که شائبه حضور آن‌ها در فتنه بود، استفاده نخواهد کرد.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات و فناوری مجلس اظهار داشت: در جلسه روز یکشنبه هفته جاری این کمیسیون برخی اعضا بنا داشتند موضوع استیضاح را بلافاصله آغاز کنند و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در جلسه امروز سه شنبه وزیر پیشنهادی آموزش تحقیقات و فناوری را برای پاسخ به سوالات نمایندگان به کمیسیون دعوت کردیم.

مقتدایی در پایان تاکید کرد: به نظر می‌رسد روند استیضاح وزیر علوم بسیار زودتر از آن چیزی است که تصور می‌شد.

این روند فتح‌بابی برای طرح استیضاح سایر وزیرانی بود که نمایندگان یک‌سال سابقه دار مجلس نهم آن را در دستور کار قرار دادند تا جایی که پس از وزیر علوم نوبت به وزیر صنعت، معدن و تجارت رسید.

پرده دوم؛ استیضاح وزیر صنعت

سید محمد بیایتان ۴ دی ماه سال جاری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران از اعطای نامه جمعی از نمایندگان مجلس به هیئت رئیسه درباره استیضاح وزیر صنعت و معدن خبر داد و گفت متن این نامه بدین شرح است:

هیئت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی

باسلام و احترام

به استحضار می‌رسانم برابر اصل ۸۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اختیاری که قانون به نمایندگان مجلس برای استیضاح نمایندگان داده است، ما نمایندگان امضاء کننده تقاضای استیضاح وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت آقای نعمت‌زاده را به دلایل ذیل داریم، لذا مستدعی است اقدامات لازم برای قوانین و مقررات را مبذول فرمایید:

۱-نابسامانی در بازار و گرانی روزافزون ملزومات و مایحتاج ضروری مردم

۲-تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی و عدم ارائه برنامه مدون در راستای نجات صنعت کشور

۳-اظهارنظرهای غیرکار‌شناسی در خصوص صنعت و التهابات و تورم در بازار علی الخصوص در بازار خودرو

۴-واردات بی‌رویه خودرو‌ها و کالاهای لوکس خارجی و عدم توجه به حمایت از تولید ملی

۵-استفاده از مدیران بازنشسته، ناکارآمد و مسئله دار

۶-عزل مدیران باتجربه و انتصاب افراد مسئله داری که بعضا استعلامات منفی باشد.

۷- عدم اعتقاد به نخبگان جوان و به حاشیه راندن نیروهای توانمند

۸-گستردگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و عدم توانایی جسمانی با توجه به کهولت سن ایشان

۹-عدم توجه به مناطق ویژه اقتصادی که هنوز عملیات اجرایی آن‌ها شروع نشده است

۱۰-ناکارآمدی بسیاری از مدیران کل صنعت و معدن و تجارت و عدم عزل آن‌ها

۱۱-اخراج کارمندان و کارکنان شرکت شهرک‌های صنعتی در استانهای مختلف

۱۲-لغو بلاجهت طرح ایران کد و شبنم

۱۳-عدم تحقق قانون انتزاع اختیارات جهاد کشاورزی از وزارت صنعت، معدن و تجارت

۱۴-عدم توجه به معادن و عدم برگزاری مزایده معادن بزرگ و بلاتکلیفی آنها که می تواند باعث اشتغال و رونق اقتصادی شود

۱۵-عدم نظارت بر واگذاری معادن سنگ آهن به ویژه معادن طلاسری

۱۶-دعوت از خودروسازان مانند پژو با وجود ضررهای زیادی که با همکاری با تحریم های ظالمانه غرب با کشور وارد کردند و ارتباط تنگاتنگ دولت فرانسه با اسرائیل در مذاکرات ژنو.

پرده سوم؛ استیضاح وزیر راه و شهرسازی

پرده سوم طرح استیضاح وزرای دولت یازدهم به وزیر راه و شهر سازی اختصاص داشت به طوری که ۲۸ بهمن‌ماه در حاشیه جلسه علنی مجلس نامه‌ای توسط عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی و سخنگوی مجمع نمایندگان استان خراسان شمالی بین نمایندگان توزیع شد که به استیضاح وزیر راه و شهرسازی اشاره داشت.

براساس این گزارش در این نامه که به امضای ۱۵ نفر از نمایندگان رسیده آمده بود:

هیئت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی

با اهدای سلام احتراما اینجانبان، امضا کنندگان طرح استیضاح وزیر محترم راه و شهرسازی بوده و با استناد به ماده ۸۹ قانون اساسی و ماده ۲۱۴ آیین نامه داخلی مجلس به دلایل ذیل تقاضای استیضاح را تقدیم می‌کنیم:

همان طور که مستحضرید راه آهن مشهد- شیروان- بجنورد- گنبد- گرگان که یکی از طرح‌های حائز اهمیت و بسیار خوب است که در دولت دهم افتتاح و کلیه مراحل قانونی را طی نمود و با احداث کارگاه و تهیه تجهیزات لازم شروع به کار کرد ولی متاسفانه در دولت یازدهم از ادامه کار جلوگیری به عمل آمد که طی پیگیری‌های متعدد و طرح سوال از وزرا راه و شهرسازی و نیرو قول دادند قرارداد لازم را با بانک مرکزی تنظیم و سایر اقدامات انجام شود لذا با توجه به این که در بودجه سال ۱۳۹۳ مبلغ ۹۶۰ میلیون یورو برای احداث راه آهن فوق در نظر گرفته شده است اما با این حال وزارت راه و شهرسازی علی رغم وعده‌های متعدد اقدام موثری انجام نداده است.

از این رو ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه نمایندگان خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی گلستان و مازندران تقاضای استیضاح وزیر محترم راه و شهرسازی را داریم.

پرده چهارم؛ استیضاح وزیر اقتصاد

این پایان ماجرا نبود چرا که تعدادی از نمایندگان بنای استیضاح وزیر اقتصاد که بالاترین رای اعتنماد را از مجلس گرفته بود ریخته شد و در این راستا نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه ۳۰ بهمن‌ماه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران از کلید خورن استیضاح وزیر اقتصاد و دارایی خبر داد.

عضو فراکسیون رهروان ولایت تصریح کرد: طرح استیضاح علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصاد و دارایی تهیه و امضا شده است.

وی بدون اشاره به تعداد امضاها و محورهای این استیضاح گفت: در این رابطه اطلاع رسانی خواهیم کرد.

پرده آخر؛ استیضاح وزیر آموزش و پرورش

براساس گزارش موجود پرده آخر استیضاح وزیران تا کنون(لحظه مخابره خبر) به وزیر آموزش و پرورش تعلق دارد چرا که فتح‌الله حسینی نماینده مردم قصر شیرین سرپل ذهاب و گیلانغرب روز شنبه ۳ اسفند ماه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران از تهیه طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش خبر داد و گفت: این طرح تاکنون ۱۱ امضاء دارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: امیدواریم این طرح تا فردا به ۵۰ امضا برسد.

وی با اشاره به علت تهیه طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش گفت: سوء مدیریت و نابسامانی‌های آموزش و پرورش علت استیضاح این وزیر است.

نماینده قصر شیرین گیلانغرب و سرپل ذهاب گفت: این طرح بزودی تقدیم هیئت رئیسه مجلس خواهد شد.

توقف استیضاح‌ها با رایزنی مجلسی

اما محمدرضا باهنر در نشست خبر خود با خبرنگاران پارلمانی که ظهر روز شنبه ۳ اسفندماه در مجلس داشت مطالب جدید در خصوص استیضاح وزار مطرح کرد که قابل تامل است.

وی در این نشست، در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد تشکیل کمیته مشترک در مورد سوال از وزرا گفت: این کمیته، کمیته رسمی نیست بلکه یکی از اعضای هیئت رئیسه آقای شاهین محمد صادقی را انتخاب کردیم تا در مورد سوال از وزرا جلسات مشترکی بگذارد و هر سوالی که را قابل بررسی قبل از مطرح شدن در صحن علنی است را پیگری کند که این کار نیز انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر ۷۰ درصد سوالات در همین مرحله منتفی می‌شود.

بر اساس این گزارش، در حالی نمایندگان طرح استیضاح ۵ وزیر را امضا کرده‌اند که عملکرد وزرا منجر به این تصمیم در خانه ملت شده است از این جهت می‌طلبد نمایندگان با جدیدت تصمیمات خود را پیگیری و با هر نتیجه‌ای که دارد تصمصم خود را نهایی کنند چرا که مردم انتظار دارند هر چه سریعتر شرایط پیش آمده از جمله وضعیت سبد کالا، راه آهن مشهد - گرگان، وضعیت آموزشی، وضعیت اقتصادی و ... بهبود یابد./باشگاه خبرنگاران

یکشنبه، 4 اسفند ماه 1392 برابر با 2014-02-23 ساعت 12:02
خبر بعدی : هدف دشمن سست کردن عقاید دینی جوانان است
خبر قبلی : سانسور رفسنجانی در صداوسیمای ولایت


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -