يک کارشناس ارشد محيط زيست با انتقاد شديد از انتقال پايتخت به دليل مشکلات زيست محيطي از جمله آلودگي هوا، به تشريح اقدامات صحيح در خصوص رفع اين مشکلات پرداخت.
پروفسور پرويز کردواني در گفتوگو با ايسنا، اظهار کرد: زماني که کسي از شهرستان به تهران مهاجرت ميکند، به دليل تجمع امکانات در اين کلانشهر، باعث جذب ساير خويشاوندان خود به آن نيز ميشود.اين چهره ماندگار محيط زيست ادامه داد: در حال حاضر مردم مجبورند از تمام روستاها و شهرها براي دستيابي به بيمارستان، دانشگاه و... به پايتخت مهاجرت کنند و در پي آن به جاي متوقف کردن اين عمل، مدام به امکانات اين شهر افزوده شد که همين مسئله باعث افزايش مهاجرتها نيز در طي ساليان گذشته شده است.اين استاد دانشگاه اضافه کرد: هر روز بلوارها و اتوبانهاي جديدي احداث شده و به فضاي سبز، موزهها، امکانات رفاهي و تفريحي شهر تهران اضافه شد. از سويي مردم چون از اجاره دادن خانههايشان سود ميبردند، خانههاي حياط دار قديمي تبديل به آپارتمانهايي با چندين طبقه شدند و هر روز تعداد شهرکهاي اطراف اين شهر اضافه شد.
تهران همه جا را نابود کرده حالا ميخواهد فرار کند
اين کارشناس ارشد محيط زيست با بيان اينکه تهران همه جاي کشور را نابود کرده و حالا خودش قرار است فرار کند، افزود: زماني تجريش ريه تهران بود، اما الان زمينخواري و ساخت و سازها اين ريه را گرفته و علاوه بر آن، مناطق خوش آب و هواي کرج و ساير شهرستانهاي اطراف از جمله ورامين و شهريار را نيز فرا گرفته است.کردواني اضافه کرد: رودهاي هراز و جاجرود پنج سال است که حتي يک قطره آب نيز ندارد، از سوي افزايش جمعيت حيات را از رودخانههاي کرج، قزل اوزن و شاهرود گرفته است، چرا که بايد آب مورد نياز اين جمعيت فزاينده را به هر قيمت که شده، تامين کرد و حالا نيز شهر تهران به مناطق تنکابن و ديگر شهرهاي شمالي که آب دارند، چنگ انداختهاند.
با انتقال پايتخت، وضع بدتر خواهد شد
اين کارشناس ارشد محيط زيست تصريح کرد: آلودگي هوا، ترافيک و تمام شدن منابع آبي، کمترين هدايايي هستند که شهر تهران به ساير شهرستانها داده است و به همين دليل برخي به فکر انتقال آن به نقطه ديگري از کشور افتادهاند و اين در حاليست که اين کار يک اشتباه بسيار بسيار بزرگ است.کردواني به مجلس و دولت توصيه کرد: اشتباهاتي که تا به حال انجام شده، وضع را بسيار خراب کرده است که با انتقال پايتخت، بسيار بدتر خواهد شد.وي تصريح کرد: به دليل اينکه طي ساليان دراز به روستاها و مناطق کشاورزي توجهي نشد، جمعيت از اين مناطق به سمت شهرها گسيل پيدا کرد و حالا ما به عنوان يکي از بزرگترين واردکنندههاي مواد غذايي در جهان شدهايم.اين کارشناس ارشد محيط زيست با اشاره به تجربه انتقال پايتخت سياسي از تهران به ورامين که در زمان رژيم پهلوي انجام ميشد، اظهار کرد: در آن زمان روزانه صدها ماشين هر روز صبح به ورامين ميرفتند و بعدازظهرها بازميگشتند که علاوه بر افزايش ترافيک، باعث اتلاف وقت و انرژي مردم نيز ميشد؛ به گونهاي که بعد از مدتي اين طرح متوقف شد. بنابراين نبايد اين تجربه تلخ مجددا تکرار شود.کردواني تصريح کرد: انتقال پايتخت سياسي بدون آنکه محل زندگي افراد مشخص شده و اينکه قرار است کارمندان به کجا بروند و نياز به چه تاسيسات و امکاناتي است، به هيچ عنوان ممکن نيست. زيرا زماني که يک کارمند به شهر ديگري منتقل ميشود، خانواده وي نيز ناچار به همراهي او هستند و بايد براي اشتغال همسر اين کارمند و مدرسه فرزندان او چارهاي انديشيد.اين چهره ماندگار اضافه کرد: در کشورهايي که پايتخت منتقل شده، اول همه چيز را ساختند، سپس پايتخت را انتقال دادند. اما در کشور ما اول يک قانون تصويب ميشود بعد به آن فکر ميکنيم که چه کاري بايد انجام داد و اصلا پايتخت بايد به کجا برود. علاوه بر آن اصلا جزئيات اين طرح مشخص نبوده و معلوم نيست اينکه ميگويند پايتخت سياسي بايد انتقال داده شود، اگر دولت و مجلس از تهران برود، تکليف وزرا و يا سازمانهاي متبوعه چيست؟
هرپايتخت دگيري مانند تهران خواهد شد
کردواني گفت: با اين ايراني که من ميشناسم به محض آنکه پايتخت جديد مشخص شود، با هجوم مردم براي ساخت و ساز، ظرف سه سال همانند تهران خواهد شد.اين کارشناس ارشد محيط زيست تاکيد کرد: اگر قانون اجرا ميشد، تهران به اين روز نميافتاد و آدمهاي متنفذي که ساخت و ساز ميکنند، بدون در نظر گرفتن قانون، وضع پايتخت جديد را به همان وضع تهران خواهند انداخت.وي با بيان اينکه هنوز معلوم نيست چه بلايي بعد از انتقال پايتخت بر سر تهران خواهد آمد، افزود: تهراني که آب همه شهرها را گرفته، يک ذره زمين خالي ندارد، مملو از ساختمانهاي 20-10 طبقه است و اين حجم جمعيت را در خود جاي داده، بعد از منتقل شدن پايتخت سياسي، مانند يک طفل يتيم خواهد شد.کردواني اضافه کرد: بعد از انتقال پايتخت هيچ کاربري جديدي براي تهران تعيين نخواهد شد و سرانجام همانند تخت جمشيد، به يک خرابه تبديل ميشود.
اصلا جايي براي انتقال پايتخت نداريم
اين کارشناس ارشد محيط زيست با بيان اينکه در ايران اصلا جاي مناسبي براي انتقال پايتخت وجود ندارد، افزود: کشورهاي خارجي که اين کار را انجام دادهاند، جاي مناسبي براي انتقال پايتخت داشتند و اگر قرار باشد پايتخت جديد در نظر گرفته شود، بايد به همه نقاط کشور راه داشته باشد.وي تصريح کرد: به دليل کمبود زمين کشاورزي مرغوب، استانهاي شمالي مانند گيلان و مازندران اصلا نبايد به عنوان کانديداي انتقال پايتخت مطرح شوند. همچنين شهرهايي مانند کرج، تبريز، تهران و... که خودشان به اندازه کافي آلودگي دارند نيز محل مناسبي نيستند.
بايد مردم را از شرايط موجود آگاه کرد
کردواني با تاکيد بر اهميت آگاهي مردم از شرايط نابسامان موجود، اظهار کرد: مسئولين بايد به مردم بگويند که ديگر آب نداريم يا اينکه آلودگي هوا و محيط زيست چه تاثيري بر زندگي آنها خواهد داشت. در اين صورت رضايت مردم جلب شده و خودشان براي بهبود شرايط تلاش ميکنند.اين استاد دانشگاه تصريح کرد: جلب مشارکت مردم از طريق خطبههاي نماز جمعه، خبرگزاريها و جرايد و آموزش و قانونگذاري صحيح ممکن خواهد شد و دولت بايد به مردم اين اطمينان را بدهد که واقعا براي حل مشکلات فعلي کار ميکند.
2004- 2024 IranPressNews.com -