تظاهر به مسلح بودن هم جرم است

روزنامه قانون: چند روز پيش خبري در رسانه‌ها منتشر شد مبني بر اينكه يكي از مداحان معروف در يكي از اتوبان‌هاي پايتخت ضمن تصادف رانندگي با خودروي ديگر و درگيري لفظي به روي سرنشينان خودرو مقابل اسلحه مي‌كشد. در مورد حمل سلاح توسط افراد و اينكه آيا اين شخص اين حق را داشته در حين دعوا از اسلحه خود استفاده كند مناسب است چند نكته را متذكر شوم:

1- حمل هر نوع سلاح گرم مستلزم داشتن مجوز قانوني است. تا آنجا كه بنده مي‌دانم اين مجوز را معاونت اسلحه و مهمات ارتش جمهوري اسلامي صادر مي‌كند و پيش از صدور آن از مراجع مختلفي استعلام به عمل مي‌آورد، به‌ويژه اينكه نياز قطعي و حتمي متقاضي و حمل سلاح بايد احراز شود. حتي در مورد سلاح‌هاي شكاري هم سختگيري بسيار مي‌شود و به طريق اولي در مورد سلاح‌هاي كمري دقت و سختگيري چند برابر اعمال مي‌شود (يا بايد بشود).

در قانون اصلاحي قاچاق اسلحه ومهمات حتي حمل و نگهداري سلاح‌هايي كه شبيه سلاح اصلي هستند و مثلا با فشار كپسول گازco2 ساچمه شليك مي‌كنند، ممنوع اعلام و جرم تلقي شده است.

به اين ترتيب طبعا اين پرسش مطرح است كه معيار صدور مجوز حمل سلاح كمري براي افراد چيست؟ و افرادي با مشاغل عادي و متعارف چه نيازي به حمل سلاح گرم كمري دارند؟ به‌ويژه در شرايطي كه مردم عادي كوچه و بازار از داشتن سلاح بادي – به لحاظ آنكه ممكن است شبيه سلاح واقعي باشد- در شهر پر از زورگير واخاذ محروم شده‌اند.

2- گذشته از اين مطلب كلي، به نظر مي‌رسد در موردي كه مطرح است فرد مورد بحث به هر حال مجوز حمل سلاح را داشته است. بنابراين در مورد وي اتهام حمل و نگهداري سلاح غير مجاز مطرح نيست. اما ماده 617 قانون مجازات اسلامي مقرر داشته (هركس به‌وسيله چاقو يا هرنوع اسلحه ديگر تظاهر يا قدرت‌نمايي كند يا آن‌را وسيله مزاحمت اشخاص يا اخاذي يا تهديد قراردهد يا با كسي گلاويز شود در صورتي كه از مصاديق محارب نباشد به حبس 6ماه تا 2 سال و تا 74 ضربه شلاق محكوم خواهد شد).

در تحليل اين ماده بايد توجه شود اولا (تظاهر) بدون قدرت‌نمايي يا مزاحمت يا اخاذي و تهديد هم قابل تصور است يعني كافي است فرد حامل سلاح، به نوعي آن را نشان دهد. ثانيا قدرت‌نمايي عبارت از آن است كه سلاح را به منظور مرعوب كردن طرف آشكار كند و در دست بگيرد. ثالثا اگر سلاح را به اصطلاح به سمت طرف روانه كند مصداق تهديد خواهد بود. رابعا مفهوم اخاذي تقريبا مشخص است. خامسا مزاحمت عبارت از آن‌است كه بدون طرح مطلب خاصي با آشكار كردن يا به‌دست گرفتن سلاح باعث تشويش ذهن مردم شود.البته بحث نظري مفصلي در خصوص اينكه تفاوت جرم ماده 617 با محاربه چيست وجود دارد كه در حوصله اين مقال نيست.

نتيجه اينكه اگر كسي جواز حمل سلاح كمري يا شكاري دارد و در محدوه ماده 617 از سلاح خود سوء استفاده كند مشمول مجازات اين ماده خواهد بود هرچند كه از جهت حمل سلاح غير مجاز مرتكب جرمي نشده است. بديهي است مقامات نظارتي در سطوح مختلف بايد در خصوص علت و فرآيند صدور مجوز سلاح، بررسي كنند .

شنبه، 14 دی ماه 1392 برابر با 2014-01-04 ساعت 03:01
خبر بعدی : هشدار برای تهران نشینان
خبر قبلی : همه اراذل و اوباش آقا مجوز حمل سلاح دارند


برگ نخست
سرویس تازه: فيلم برای موبایل

2004- 2024 IranPressNews.com -